Σουηδία: Aνοίγει η συζήτηση για επανεξέταση των σχέσεων με την ΕΕ

Ανοίγει ξαφνικά η συζήτηση για την επανεξέταση των σχέσεων της Σουηδίας με την ΕΕ. Το απροσδόκητο ερώτημα θέτει η βρετανική Daily Mail με νέο δημοσίευμα το οποίο εξετάζει κατά πόσο η Σουηδία οδηγείται στην έξοδο από την ΕΕ.

Με αφορμή την θέση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Σουηδίας, ότι είναι ώρα «επανεξέτασης» της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, επειδή «οι Γερμανοί πολιτικοί αποφασίζουν τι αυτοκίνητο μπορείς να αγοράσεις ή ποιο δέντρο μπορείς να κόψεις», η βρετανική εφημερίδα εστιάζει σε

ένα θέμα που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο στις Βρυξέλλες.

Την λαβή για την συζήτηση έδωσε ο Τζίμι Άκεσον, ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Σουηδίας, ο οποίος σε πρώτη φάση θέλει η χώρα του να ζητήσει περισσότερες εξαιρέσεις από τους κανόνες των Βρυξελλών. Αν και ο Άκεσον σταμάτησε ένα βήμα πριν μιλήσει για «Swexit», δηλαδή για έξοδο από την ΕΕ στα πρότυπα του Brexit, ο Σουηδός πολιτικός είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

Απηχώντας την κριτική που ασκούν οι ευρωσκεπτικιστές σε όλη την ήπειρο, ο Τζίμι Άκεσον είπε ότι η διαρκής διεύρυνση της ΕΕ σημαίνει ότι «πρακτικά οι Γερμανοί, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι πολιτικοί αποφασίζουν τι αυτοκίνητο μπορείς να αγοράσεις , πόσο ακριβή θα είναι η βενζίνη και ποιο δέντρο μπορείς να κόψεις στη δική του ιδιοκτησία».

Ο επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών, που στηρίζει άτυπα την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να ζητήσει εξαιρέσεις από κάποιους ευρωπαϊκούς νόμους, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με το μπλοκ των 27.

Ο Άκεσον είδε το κόμμα του να αυξάνει τη δύναμη του με την αντιμεταναστευτική ρητορική και σήμερα ασκεί μεγάλη επιρροή στην δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας.

«Σήμερα υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να επανεξετάσουμε την συμμετοχή μας στην Ένωση», έγραψε ο Άκεσον στην εφημερίδα Aftonbladet, εξηγώντας ότι «οι γενικές εκλογές στην Σουηδία σύντομα θα χάσουν την σημασία τους για την ανάπτυξη της Σουηδίας- κι αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί».

Ο Άκεσον προειδοποίησε ότι η ΕΕ ίσως επιχειρήσει να επιβάλει πιο χαλαρή μεταναστευτική πολιτική στην Σουηδία, η οποία έχει αυστηροποιήσει το σύστημα παροχής ασύλου.

Οι Σουηδοί είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό θετικοί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το 68% υποστηρίζει την συμμετοχή της χώρας στο μπλοκ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Ωστόσο οι Σουηδοί Δημοκράτες με την αντιμεταναστευτική ρητορική και τον ευρωσκεπτικισμό αύξησαν τα ποσοστά τους στις περσινές εκλογές, φτάνοντας στο 20,5%. Η ανοχή τους στη Βουλή επέτρεψε τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Αλλά για να δώσουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση οι Σουηδοί Δημοκράτες εξασφάλισαν την υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων για τη μετανάστευση και την εγκατάλειψη των φιλόδοξων θέσεων που είχε η χώρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ανοίξει και επίσημα το κεφάλαιο «Swexit», πατώντας πάνω στο «κεφάλαιο» του 30% των Σουηδών που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έτοιμη για αντίποινα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν – Videos από την ουκρανική επίθεση με drones

Γκιουλσέν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε η ποπ σταρ της Τουρκίας

Ιράν: Νέα κατάσχεση ελληνόκτητου τάνκερ στα στενά του Ορμούζ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδία, Aνοίγει,souidia, Anoigei