Σκανδαλίδης στο topontiki.gr: «Αξιοθαύμαστη η προσπάθεια Μητσοτάκη – Τσίπρα να υποδυθούν τους Σοσιαλδημοκράτες»

Από το 2000 εκλέγεται βουλευτής στην Α’ Αθήνας και ετοιμάζεται να δώσει ακόμα μία μάχη. Υπουργός σε κορυφαίες θέσεις επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρόσωπο που συνεργάστηκε με όλους τους προέδρους του Κινήματος.

Ο λόγος για τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος μέσα από την συνέντευξή του στο topontiki.gr ξεκαθαρίζει πως στο ΠΑΣΟΚ «θέλουν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να

αλλάξουν τον τρόπο που κυβερνάται ο τόπος». Όσο για την δημοσκοπική εικόνα του κόμματος θεωρεί ότι το 12% είναι κατώφλι.

Στην κόντρα για το που «ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου», ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι «ανήκει στον λαό και την ιστορία», καταγγέλλοντας παράλληλα και την «προσπάθεια κάποιων να τον μιμηθούν ή να τον αντιγράψουν».

Θέλει το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση; ΝΔΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν ότι «κλείνετε κάθε πόρτα»…

Η μόνη πόρτα που κλείνουμε είναι να επαναληφθεί το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που εκπροσωπούν ο Α. Τσίπρας της τετραετίας 2015-2019 και ο Κ. Μητσοτάκης της τετραετίας 2019-2023. Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση όχι ως αυτοσκοπό, ούτε ως ουραγός. Όχι μόνο για να συγκροτήσουμε τον άκρατο λαϊκισμό του πρώτου και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό του δεύτερου αλλά για να αλλάξουμε τον τρόπο που κυβερνάται ο τόπος.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει το 12%» στις εκλογές; Η εικόνα των δημοσκοπήσεων είναι τελείως διαφορετική.

Δεν είναι εποχή για να παίρνουμε τοις μετρητοίς την εικόνα της στιγμής που περιγράφουν οι αθρόες δημοσκοπήσεις των ημερών. Με 15% τουλάχιστο αναποφάσιστους, με αδυναμία να μετρηθούν οι νέοι ψηφοφόροι, με άδηλη κυριολεκτικά την έκταση της αντισυστημικής ψήφου το τοπίο είναι ρευστό. Από την εμπειρία και τη γνώση του χώρου και των δεδομένων που διαθέτω κι επειδή αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ διεξάγει πραγματικές εκλογές και είναι συσπειρωμένο έχω ισχυρή πεποίθηση ότι το 12% είναι κατώφλι.

Ζητάτε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Τι θα κάνετε αν δεν το πάρετε; Θα μείνετε στην αντιπολίτευση;

Η λαϊκή ετυμηγορία είναι ο απόλυτος κριτής των μετεκλογικών εξελίξεων. Αυτή κρίνει τη θέση και τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Είτε με συμμετοχή, είτε όχι στην κυβέρνηση θα αγωνιστούμε σθεναρά για τους στόχους και το πρόγραμμα μας. Αλλά μην ξεγελιέστε ο λαός θα μας δώσει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσουμε την επόμενη μέρα.

Και αυτές οι εκλογές θα κριθούν στο «Κέντρο» ;

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του Α. Τσίπρα να υποδυθεί τον σοσιαλδημοκράτη αλλά και του Κ. Μητσοτάκη που υποτάχθηκε στο λαϊκισμό και επιχειρεί να εμφανίσει σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο, με επιδόματα και παροχές. Και οι δύο δίνουν τη μάχη του «κέντρου». Οι πολίτες, όμως, δε ξεγελιόνται. Γνωρίζουν καλά ποιος είναι ο φορέας που μπορεί να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να εκφράσει αυθεντικά τις αξίες και τη διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας και αναλόγως θα πράξουν.

Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» θα ισχύσει και μετά τις εκλογές κ. Σκανδαλίδη;

Στην αρχή οι αντίπαλοι μας νόμιζαν ότι ό,τι λέει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι προεκλογικό και για να αποφύγει την πίεση. Προϊόντος του χρόνου αμφιταλαντεύτηκαν και λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατάλαβαν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοεί αυτά που λέει. Και τώρα επιτίθενται με όλα τα μέσα ο ένας για την αυτοδυναμία και ο άλλος επιστρατεύοντας ακόμη και τον … Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε ποιον «ανήκει» τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Μου αρέσει η έκφραση ότι ο Ανδρέας ανήκει στο λαό και την ιστορία. Γι’ αυτό και αποτελεί ιστορική ύβρη κάθε προσπάθεια όχι απλά να τον μιμηθούν ή να παραδεχθούν το λάθος που έκαναν επί τόσα χρόνια αλλά να τον αντιγράψουν. Και ξέρετε ότι η ιστορία στις περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σημαίνει και εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών;

Προφανώς. Είναι η δέσμευση μας απόλυτη. Το σιωπητήριο και η συγκάλυψη που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός καθώς και η αδιανόητη χειραγώγηση των θεσμών δεν μπορεί με κανένα τρόπο να μείνουν αναπάντητα. Και έχει την αποκοτιά να μας εγκαλεί γιατί δεν συνεργαζόμαστε μαζί του ή να κατηγορεί τον Ν. Ανδρουλάκη για εμπάθεια και προσωπική θέση. Αιδώς Αργείοι.

Θα είστε υποψήφιος στην Α’ Αθήνας δίνοντας τη μάχη της καθημερινότητας. Φοβάστε ότι η πρωτεύουσα μπορεί να γίνει υπερτουριστική;

Με τον καταιγισμό και την εξάπλωση των Airbnb καθώς και την μετατροπή σε ξενοδοχεία απίστευτου αριθμού κτισμάτων η ήδη δύσκολη καθημερινότητα του Αθηναίου γίνεται κυριολεκτικά αβίωτη. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η δραματική μείωση του πληθυσμού, η συμφόρηση του 40% των μεταναστών στο κέντρο. Και από την άλλη μεριά ο Αθηναίος αδυνατεί να βρει και να νοικιάσει σπίτι, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το κόστος ζωής. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει.

Γιατί η Αθήνα είναι μία πόλη εχθρική απέναντι στους νέους και τα ΑΜΕΑ; Τι πρέπει να αλλάξει;

Το μάρμαρο πληρώνουν κυρίως οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν, που ψάχνουν εργασία, που ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ανοίξουν σπιτικό. Για τα ΑΜΕΑ το πρόβλημα οξύνεται καθώς οι υποδομές της πόλης και των υπηρεσιών αργούν.

Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει;

Το συγκεντρωτικό, αδιαφανές και επιλεκτικό μοντέλο διακυβέρνησης όπου κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον και τα προβλήματα τελματώνουν και χρονίζουν. Ένα σχέδιο συνολικό που να επιμερίζει ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες με παρεμβάσεις ολιστικές σε κάθε συνοικία, στη διαμόρφωση και κυρίως στην υλοποίηση του οι πολίτες με τις οργανώσεις τους θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο. Αλλά για το «επιτελικό κράτος» αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Διαβάστε επίσης

Ζουράρις: «Συνεργασία και με Βελόπουλο και με τον… διάβολο ακόμη» (video)

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας

Βαρουφάκης: «Η “Δήμητρα” είναι πάγια θέση μας, δεν τη φέραμε τώρα» (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα