Σήμα για ανάσα ρευστότητας αναμένει η κυβέρνηση από το Εurogroup – Ανοιχτό το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια σαφή καταγραφή προόδου επί των διαπραγματεύσεων αναμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup, προκειμένου να ανοίξει η δυνατότητα για λίγα… ψίχουλα ρευστότητας από την ΕΚΤ( σημαντικά ωστόσο δεδομένης της «ασφυξίας») ώστε να πάρει μια ανάσα για το υπόλοιπο του Μαΐου οπότε και θα κορυφωθεί το σκηνικό των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία- προφανώς δεν αναμένεται συνολική συμφωνία σήμερα.

Αυτή η καταγραφή προόδου, αν τελικά υπάρξει, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτικό σήμα

για τον Ντράγκι, καθώς ο τελευταίος, όπως διεμήνυσε και στην κυβέρνηση κατά τη συνάντηση με Δραγασάκη και Τσακαλώτο, δεν λαμβάνει, με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, πολιτικές αποφάσεις, επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει σε χαλάρωση των όρων ρευστότητας αν δεν έχει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από το γνωστό παιχνίδι των αρνητικών δηλώσεων πριν από κάθε Eurogroup για λόγους πίεσης, το όποιο πολιτικό σήμα δεν αναμένεται να είναι γενναιόδωρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του σημερινού Eurogroup θα γίνεται μεν λόγος για πρόοδο αλλά θα σημειώνεται ότι πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη.

Αν και η κυβέρνηση θα ήθελε μια χαλάρωση για το όριο των εντόκων, πλέον ευελπιστεί ότι δε θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών αλλά θα συντηρηθεί στα υπάρχοντα επίπεδα και δε θα κουρευτούν τα ομόλογα που δίνουν ως ενέχυρα οι τράπεζες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ρευστότητα.

Τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ στην συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, μετά το σημερινό Eurogroup αλλά και μετά την αυριανή μέρα που όλοι θα γνωρίζουν αν η κυβέρνηση θα έχει πληρώσει τη λήξη του ομολόγου προς το ΔΝΤ (ύψους 750 εκ. ευρώ) ή όχι.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει μια τέτοια δήλωση προόδου, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, με την κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ, στο άνοιγμα της συζήτησης για ασφαλιστικό και εργασιακά ενώ φαίνεται να καταλήγει και στον ενιαίο ΦΠΑ 18% (με εξαιρέσεις σε τρόφιμα και φάρμακα) στον οποίο επικεντρώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δανειστές.

Αποπληρωμή του ΔΝΤ ή πιστωτικό γεγονός;

Την ίδια ώρα ως μέσο πίεσης διατηρεί την «απειλή» του πιστωτικού γεγονότος, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή αιωρείται το αν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ( το θέμα τίθεται διαζευκτικά, αποπληρωμή στο ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα στην συνομιλία του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει για την πιθανή αδυναμία της Αθήνας να καλύψει τις υποχρεώσεις του αν δεν υπάρξει απόφαση για ρευστότητα.

Την ίδια ώρα συνεχίζει να συντηρείται η συζήτηση για το δημοψήφισμα, το οποίο διάφορα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό και συντηρούν με δηλώσεις τους (Φλαμπουράρης, Μητρόπουλος, Φίλης) ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται (Παπαδημούλης, Λαφαζάνης).

Πάντως ο Σόιμπλε θέλησε να «κάψει» αυτό το χαρτί της Αθήνας, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε προτρέψει το 2011 τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ενώ εμμέσως το συνέδεσε με την έξοδο από την ευρωζώνη («εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης»).

EurogroupδιαπραγματεύσειςσυμφωνίαΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα