Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βέλγιο - Διαδοχικές εκρήξεις με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες (Videos - Photos - Συνεχής Ενημέρωση)

Πληροφορίες για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίαςΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σταθμούς του Μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων των American Airlines. Στο αεροδρόμιο επικράτησε πανικός με κόσμο να τρέχει να σωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ενώ και πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στον χώρο.

Συνεχής ενημέρωση

11:40 Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε το κοινό στη βελγική πρωτεύουσα

να αποφεύγει κάθε μετακίνηση.

11:35 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

11:30 Στο ανώτατο επίπεδο "πορτοκαλί" ανεβαίνει το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

11:19 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. "Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA. "Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα το πρωί", πρόσθεσε ο Κάμερον.

11:18 Έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων

11:17 Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε πως σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα-13 νεκροί και 35 σοβαρά τραυματίες στο αεροδρόμιο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10 έχουν χάσει τη ζωή τους στην τρίτη έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ μια ακόμα έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της βελγικής πρωτεύουσας: λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία.

11:16 Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

11:16 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε σε έναν ή ίσως δύο σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών. Εκπρόσωπος των αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά.

11:15 Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η πρωτεύουσα της Ένωσής μας, δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς, δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο» και καταλήγει με τη φράση στα Γαλλικά «Nous sommes tous Bruxellois» (είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες).

11:14 "Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Στη Βελγική πρωτεύουσα δεν κινείται τίποτα, οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ακινητοποιηθεί και το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι αύριο.

11:13 "Τα Ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται από κοινού για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων" αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπέυθυνη για το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η Επιτροπή συστήνει στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι ή μέσα σε κτίρια.

11.09 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

11.05 Με αρκετή καθυστέρηση το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα.

11:01 Σε 13 ανήλθαν οι νεκροί, σε 35 οι τραυματισμένοι σοβαρά από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT. Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, μεταδίδει το ίδιο δίκτυο, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό ποια πηγή επικαλείται.

10:49 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης η επίθεση οφείλεται σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας. Το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει σχετικά με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

10:47 Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια του Παρισιού, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρόμιου.

10:45 Σε έως και 10 ανέρχονται οι νεκροί και σε 30 οι τραυματίες από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο RTBF, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το πιο κοντινό νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκαν οι τραυματίες. Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30 τραυματίες, σύμφωνα με το RTBF.

10:40 Η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40, από Αθήνα για Βρυξέλλες, δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την Αegean δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό που θα γίνει η προσγείωση του αεροσκάφους.

10:40 Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας. Λίγο νωρίτερα το δίκτυο RTBF είχε μεταδώσει ότι σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Επίσης η εταιρεία διαχείρισης του μετρό STIB ανακοίνωσε στο Twitter και αυτή ότι κλείνει το μετρό στην πρωτεύουσα.

10:30 Οι Βρυξέλλες έκλεισαν, έχει κλείσει το αεροδρόμιο το μετρό και οι δρόμοι που οδηγούν στις Βρυξέλλες, ανέφερε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

10:25 Έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το δίκτυο RTBF.

10:22 Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, σύμφωνα με το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF. Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων. Παράλληλα οι αρχές του αεροδρομίου ανέστειλαν όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter. "Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεοις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

10:19 Αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου.

10:10 Το αεροδρόμιο εκκενώνεται αυτή τη στιγμή και έχουν σταματήσει όλες οι πτήσεις. Η μεταφορά με τρένο από και προς το αεροδρόμιο έχει διακοπεί προσωρινά ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως υπάρχουν πολλοί αναίσθητοι άνθρωποι στο χώρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται αν πρόκεται για τρομοκρατική επίθεση.

Η Βελγική τηλεόραση αναφέρει πως σημειώθηκε έκρηξη και στο σταθμό του μετρό στο Μόλενμπεργκ.

video: People running for life after multiple blasts at Brussels airport via @AAhronheim pic.twitter.com/DQEQJyojye

— Khalid Khan™ (@khalidkhan787) March 22, 2016

echt #wtf daar in #zaventem :-( pic.twitter.com/2AGTBBA0xs

— ward markey (@wardmarkey) March 22, 2016

Δημοσιογράφος από το Sky News βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο και δίνει λεπτομέρειες για τη συγκλονιστική στιγμή των εκρήξεων.

VIDEO: Scenes from #Brussels airport where two explosions just went off - @SkyNews https://t.co/2ZXhwVd3Nj

— Conflict News (@Conflicts) March 22, 2016

Από τις ισχυρότατες εκρήξεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής στην αίθουσα αναχωρήσεων.

PHOTOS: Images of injured coming from #Brussels airport - @jasminechic1 pic.twitter.com/6OWudROY0P

— Conflict News (@Conflicts) March 22, 2016

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης βρίσκεται στο χώρο και ανήρτησε tweet με το οποίο ενημέρωνε για την κατάσταση. Όπως ανέφερε, έχουν ληφθεί έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα στην περιοχή.

Δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, πριν λίγο. Αναφορά για τραυματίες. Έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) 22 Μαρτίου 2016

ΒρυξέλλεςΕυρώπηεκρήξειςνεκροίτραυματίεςΒέλγιοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα