Σε «ήρεμα νερά» η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Live)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς εντάσεις «άνοιξε» και συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ολομέλεια ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξαιτίας του υποτονικού κλίματος

που επικρατεί η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα αντί για τις 8 το βράδυ όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα τοποθετηθούν ενώ για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο σημάδι για αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «εξομαλύνει την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και το επαναφέρει στον “ενάρετο” δρόμο δηλαδή σ’ ένα δρόμο που θα χτυπηθεί η διαπλοκή. Το γνωστό τρίγωνο αμαρτίας ΜΜΕ, οικονομικά συμφέροντα, πολιτικό σύστημα». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση κάνει «αγώνα δρόμου αντοχής και ταχύτητας», τονίζοντας ότι «η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι καλύτερη από τις προηγούμενες γιατί θα “τρέξουν” παράλληλα τα κόκκινα δάνεια».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση τα έκανε πάλι μούσκεμα. Παγιδευμένοι σε ιδεοληψίες οδηγήσατε την οικονομία στο τέλμα και στην αναπόφευκτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ. Δήλωσε, ωστόσο, ότι η ΝΔ «με σοβαρότητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευρείας συστημικής αποσταθεροποίησης θα υπερψηφίσει».

Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αφελληνισμό» τραπεζών λέγοντας ότι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν κυρίαρχο ρόλο στους Θεσμούς σχετικά με το ΤΧΣ, υποστηρίζοντας ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προέκυψε από την «ανερμάτιστη καταστροφική πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών». Τόνισε πάντως και αυτός με την σειρά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς «εμείς δεν θα κάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σηκώσουμε τις πλάκες από πεζοδρόμια. Δεν θα καταγγείλουμε για απάτριδες την κυβέρνηση ούτε θα ζητήσουμε να στηθούν αγχόνες. Θα στηρίξουμε γιατί οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον τροφοδότη της Ελληνικής οικονομίας. Για την προστασία των δανειοληπτών. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ούτε να αφελληνιστούν τα κόκκινα δάνεια».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση «είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης που απαξιώνει την εργατική δύναμη μέσω μείωσης μισθών και δικαιωμάτων και μεταφέρει στις λαϊκές οικογένειες τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις συνέπειες των απαξιωμένων κεφαλαίων».

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση εδράζεται στην κυβερνητική πολιτική ωστόσο σημείωσε ότι «δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε ό,τι μπορεί να αποτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων».

Βουλήανακεφαλαιοποίηση τραπεζώννομοσχέδιο τράπεζεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα