Σε εξέλιξη το θρίλερ της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών - «Στο τραπέζι» κόκκινα δάνεια και συντάξεις

Τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίαςΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με υπουργούς της κυβέρνησης.

Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, στις οποίες υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Κόκκινα δάνεια, επικουρικές συντάξεις σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού

κενού έχουν πέσει και πάλι στο τραπέζι και εξετάζονται ένα - ένα αναλυτικά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητά συμφωνία στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στα τέλη της εβδομάδας, όπως και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως ώριμο για συμφωνία είναι το φορολογικό, ενώ για να κλείσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα χρειασθούν εκατέρωθεν υποχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά το ποσό των δανείων – στεγαστικών, προς ΜμΕ κλπ - που θα εξαιρούνται από την πώληση σε funds.

Συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και σε ένα σχέδιο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο μπορεί να συνδυάζει μικρές μειώσεις στις υψηλότερες, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και αξιοποίηση αποθεματικών των Ταμείων.

Κατρούγκαλος: «Τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό»

«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στην συνάντηση με τους θεσμούς.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

δανειστέςΚυβέρνησηδιαπραγμάτευσηαφαλιστικό«κόκκινα δάνεια»Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα