Σάλος με τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη

ΑΘΛΗΤΙΚA

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου στη μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης ως λόγο για την απόρριψη της υποψηφιότητας της ακριτικής πόλης (μετά από πρόταση της ομάδας της Θεσσαλονίκης) για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ΑρηςΠαναθηναϊκός την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

«Η Ξάνθη βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και φοβηθήκαμε τα επεισόδια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι δύο «στρατοί» των ομάδων (σ.σ. αναφέρεται στους οργανωμένους οπαδούς) και την εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας», δήλωσε ο Βασιλακόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, προχώρησε ακόμη περισσότερο την ατυχή αναφορά του προέδρου της ΕΟΚ: «Φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο να διεισδύσουν χρυσαυγίτες στους οργανωμένους στρατούς των δύο ομάδων και να δημιουργηθούν θέματα με τη μουσουλμανική μειονότητα. Επιπλέον, το γήπεδο της Ξάνθης είναι μέσα στην πόλη».

«Τι να περιμένει κανείς από έναν παράγοντα “δεινόσαυρο”»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον περιφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη και ήταν σε έντονο ύφος: «Ποιος ενημέρωσε τον κύριο Βασιλακόπουλο ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην περιοχή μας; Η Αστυνομία; Ο Στρατός; Οι μυστικές υπηρεσίες της CIA; Αν δεν μπορεί να απαντήσει επαρκώς στα παραπάνω ερωτήματα, δεν μένει παρά να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα κοινό συκοφάντη που με την άθλια δήλωσή του υποσκάπτει τα εθνικά συμφέροντα αλλά και την ηρεμία των Ελλήνων πολιτών της περιοχής. Η λέξη ντροπή είναι λίγη. Τι να περιμένει κανείς από έναν παράγοντα «δεινόσαυρο» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται στη δεκαετία του ’80 και μόνο σε άνοια μπορούν να δικαιολογηθούν τα λεγόμενά του. Δυστυχώς διετέλεσε και γενικός γραμματέας Αθλητισμού».

Ψήφισμα για τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στο οποίο τονίζεται ότι είναι πρωτοφανές αθλητικός παράγοντας να διαχωρίζει τους Ελληνες πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμά τους.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου τόνισε πως: «Οι Ομοσπονδίες πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής».

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με θρήσκευμα, αλλά με την αξία», επισήμανε ο Ξανθιώτης διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης με μήνυμά του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βασιλακόπουλου κατάπτυστες.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσε η τοποθέτηση του, έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του και πως ήθελε να υποστηρίξει την πόλη της Ξάνθης. Οσο για την έδρα του τελικού; Δήλωσε ότι πρώτη επιλογή είναι η Λάρισα και μετά το ΟΑΚΑ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΒασιλακόπουλοςΜουσουλμανική μειονότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα