Σαχινίδης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν νέο δικομματισμό κι όχι συνεννόηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνδυνο να επανέλθει η συζήτηση για το Grexit αν η κυβέρνηση, «για να χτιστεί η νέα της πολιτική αφήγηση, επιμείνει στη θέση για "καθαρή" έξοδο στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή», βλέπει ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που αυτήν τη στιγμή δεν υφίστανται, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν το καλοκαίρι

του 2018. Μένει να αξιολογηθεί αν θα είναι και ασφαλής ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα», προσθέτει.

Επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ γιατί προτάσσουν το κομματικό τους συμφέρον και δεν επιθυμούν την εθνική συνεννόηση και υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες ώστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να επιβάλει και στα δύο κόμματα την εθνική συνεννόηση για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα.

Όσο για την επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει ότι το συνέδριο ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα των δυνάμεων του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ωστόσο «έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Και προσθέτει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ ο χαρακτήρας του νέου πολιτικού φορέα τελεί υπό την έγκριση των κομμάτων της ΔΗΣΥ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Φίλιππου Σαχινίδη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, κύριε Σαχινίδη; Το αισιόδοξο κλίμα που επικράτησε στο συνέδριό σας θα έχει ευτυχή κατάληξη;

Απ. Το συνέδριο ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα των δυνάμεων του δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Να κάνουμε δηλαδή τη Δημοκρατική Συμπαράταξη την ισχυρή δύναμη της χώρας προκειμένου να εργαστεί για την ασφαλή και οριστική έξοδο της από την κρίση. Από όλους εμάς που βρεθήκαμε εκεί, αλλά και από όλους όσοι αν και δεν βρέθηκαν εκεί συμμερίζονται όμως την αγωνία μας να βγει η χώρα μια ώρα νωρίτερα από την κρίση θα εξαρτηθεί αν θα πετύχουμε.

Ερ. Είναι βάσιμη η ανησυχία αρκετών εντός κι εκτός ΔΗΣΥ ότι όλες οι αποφάσεις για τη ίδρυση νέου κι ενιαίου φορέα τελούν υπό την αίρεση των κομμάτων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ;

Απ. Η απόφαση για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα έχει αποφασιστεί από το συνέδριο, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των πολιτικών θέσεων. Μένει να αποφασιστεί αν ο ενιαίος φορέας θα είναι πολυτασικός ή πολυκομματικός. Προφανώς, η όποια επιλογή τελεί υπό την έγκριση των κομμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αυτό είναι το δημοκρατικά ορθό.

Ερ. Πώς θα πείσετε όσους ακόμη έχουν επιφυλάξεις και είναι δύσπιστοι;

Απ. Ας δούμε τι έχει μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα. Η πρόσκληση προς το Ποτάμι από όλους σχεδόν τους επικεφαλής των κομμάτων της ΔΗΣΥ στις ομιλίες τους στο συνέδριο. Η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να προτείνει συγκρότηση Επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία εκλογής αρχηγού θα γίνει με τρόπο αδιάβλητο. Τα κείμενα που είχαν συμφωνηθεί με τα κόμματα που μετέχουν στη ΔΗΣΥ αλλά και αυτά που είχαν συμφωνηθεί με Ποτάμι και Δίκτυο παραμένουν επίσημα κείμενα της ΔΗΣΥ. Αυτά αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ειλικρινούς πρόθεσης για διεύρυνση.

Ευθύνη για την επόμενη ημέρα του χώρου προφανώς έχουν όσοι ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του. Έχουν όμως και όσοι είτε παραμένουν αδιάφοροι είτε κρατούν αποστάσεις χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.

Ερ. Στο συνέδριό σας ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και σχεδόν αποκλείσατε τη συνεργασία μαζί του. Γιατί;

Απ. Το ζήτημα των δυνητικών συνεργασιών δεν είναι θέμα τόνων αλλά θέσεων, αξιών και πολιτικών προγραμμάτων που υπηρετεί ο κάθε πολιτικός σχηματισμός. Εμείς οραματιζόμαστε μια Ελλάδα με βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει όσους χτυπήθηκαν από την κρίση, που θα παράγει νέο πλούτο, που θα διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Για να γίνει αυτό πρέπει να κτυπηθεί το πελατειακό κράτος, να ξεπεραστούν οι παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση και να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

Να επισημάνω ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ το 2010 για εθνική συνεννόηση και υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών για τη χώρα. Τότε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέμιζαν το αντιμνημόνιο με τα Ζάππεια και τα Προγράμματα Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, η Ελλάδα εννέα χρόνια μετά την έναρξη της ύφεσης είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις που μπήκαν στα μνημόνια που παραμένει σε συνθήκες ύφεσης και στασιμότητας ενώ έχει υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. Στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τα μεγάλα κόμματα ομονόησαν και προχώρησαν τις αναγκαίες αλλαγές και τώρα έχουν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ΔΗΣΥ λέει ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την εθνική συνεννόηση για τις αναγκαίες αλλαγές. Όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προτάσσοντας το κομματικό τους συμφέρον δεν επιθυμούν την εθνική συνεννόηση γιατί τους εξυπηρετεί ο νέος δικομματισμός. Έτσι, βλάπτουν τη χώρα και τους πολίτες γιατί παρατείνουν την αβεβαιότητα και την παραμονή σε συνθήκες κρίσης. Οι εκλογές όποτε γίνουν θα οδηγήσουν σε ανατροπή της παρούσας ισορροπίας ώστε υπό ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες να επιβάλλουμε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την εθνική συνεννόηση για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα.

Ερ. Αφού στρατηγικά δεν στρέφεστε προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λογικό κάποιος να συμπεράνει ότι θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ;

Απ. Όλα όσα ανέφερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν και για τη ΝΔ που αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστικό κόμμα και επιχειρεί διείσδυση στον χώρο του Κέντρου. Η αλήθεια είναι ότι παραμένει ένα κόμμα βαθειά πελατειακό. Τα στελέχη της βλέπουν την κατάκτηση της εξουσίας και των θέσεων στο κράτος και τον διοικητικό μηχανισμό ως λάφυρο. Σε ό,τι δε αφορά τη μεταρρυθμιστική ταυτότητά της, δείτε τη στάση της στο θέμα της ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ. Αποδέχεται όλα τα στοιχεία της με εξαίρεση -από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009. Για ένα θέμα που μόνη αρμόδια -κατά τις Συνθήκες- για επικύρωση είναι η Eurostat, η ΝΔ περιμένει την ελληνική Δικαιοσύνη να αποφανθεί πόσο ήταν το έλλειμμα. Θυμηθείτε την αποδόμηση του νόμου για την Παιδεία, την απόπειρα κατάργησης της διαύγειας κ.ά. Τόσο μεταρρυθμιστικό κόμμα είναι. Σε κάθε περίπτωση η προτροπή να συνεργαστεί η ΔΗΣΥ με τη ΝΔ μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί και αυτούς που θέλουν να διαιωνίσουν ισχυρή παρουσία του στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ερ. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι του χρόνου με το τέλος του σημερινού προγράμματος θα τελειώσουν τα μνημόνια. Είναι εφικτό;

Απ. Προφανώς το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα πετύχει να βγει στις αγορές με ασφάλεια ώστε μετά το καλοκαίρι του 2018 να μην χρειαστεί να ζητήσει και άλλη δανειακή σύμβαση. Γιατί δεσμεύσεις που αφορούν την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο έχουν ήδη αναληφθεί με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα ώστε να εφαρμοστούν μετά το 2018, αλλά και με τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν μέχρι το 2022 αλλά και μετά.

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018. Μένει να αξιολογηθεί αν θα είναι και ασφαλής ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα μίλησε για «καθαρή» έξοδο στις αγορές γιατί οι άλλες επιλογές όπως η προληπτική γραμμή πίστωσης διαιωνίζουν κατά την άποψη του μνημονιακές δεσμεύσεις. Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση για να χτιστεί η νέα της πολιτική αφήγηση, εκτιμώ πως η χώρα θα εκτεθεί σε κινδύνους που μπορεί να επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το Grexit με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομία και τη χώρα.

Ερ. Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls . Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σύντομα θα αρθούν. Εσείς τι λέτε;

Απ. Μην ξεχνάτε ότι αμέσως μετά την επιβολή τους κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν άρση τους εντός του 2015. Είμαστε στο 2017 και αν δει κανείς την πορεία των καταθέσεων θα συμπεράνει ότι οι έλεγχοι θα διατηρηθούν. Για πόσο ακόμη είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Όσο όμως η αβεβαιότητα είναι παρούσα και επηρεάζει την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολο να πετύχει η κυβέρνηση τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άρση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φίλιππος ΣαχινίδηςΚυβέρνησηΝΔΣΥΡΙΖΑδικομματισμόςσυνεννόησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, σαχινιδης, δανειακή σύμβαση, capital controls, νέα, καλοκαιρι, νεα δημοκρατια, εκλογες, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, θεσσαλονικη, μνημονιο, κυπρος, ελστατ, eurostat, διαυγεια, τσιπρας, capital, επηρεάζει, video, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, κομματα, βημα, δουλεια, εθνικη, ελστατ, εξοδος, θεμα, ιρλανδια, οικονομια, ωρα, capital, αγωνια, αιρεση, απε, αφηγηση, βιωσιμη αναπτυξη, γινει, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δυναμη, δειτε, δικτυο, ενιαιος φορεας, επηρεάζει, ιδρυση, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κλιμα, κομμα, λειτουργια, νεες θεσεις εργασιας, ουσιαστικα, πορτογαλια, προγραμματα, συζητηση, συντομα, ταυτοτητα, υλοποιηση, αγορες, ασφαλεια, βηματα, eurostat, εννεα, χωρα, κειμενα, μπροστα, popular, θεσεις
Τυχαία Θέματα