Ρωσία – exit poll: Ξανά πρόεδρος ο Πούτιν με ποσοστό 87,97% – Έντονη η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία, η οποία διεξήχθη στη Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του exit poll του κρατικού ινστιτούτου Vtsiom

από την κρατική τηλεόραση που τοποθετούσε την επίδοση του Πούτιν στο 87%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η συμμετοχή ξεπέρασε τα επίπεδα του 2018.

Λευκός Οίκος: «Οι εκλογές δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά και η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία. Ειδικότερα, μέσω ανάρτησή τους στο Χ (πρώην Twitter), ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες» και πως «η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής».

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε «Ναβάλνι» στο ψηφοδέλτιό της

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, του Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φυσικά, έγραψα το όνομα “Ναβάλνι” διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές να σκοτώνεται ο βασικός, και ήδη φυλακισμένος, αντίπαλος του Πούτιν», δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια στους δημοσιογράφους έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, δεκάδες Ρώσοι συνέρρευσαν στον τάφο του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα σήμερα προκειμένου να ρίξουν συμβολικά την ψήφο τους υπέρ του πολιτικού της αντιπολίτευσης κατά την τελευταία ημέρα των ρωσικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

Ο Ναβάλνι, ο πιο σφοδρός εγχώριος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στην Αρκτική. Οι συνεργάτες του κατηγορούν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας SVR, είπε πως ο Ναβάλνι πέθανε από φυσικά αίτια.

Ο Ναβάλνι τάφηκε στο κοιμητήριο Μπορίσοφσκογιε στη νότια Μόσχα την 1η Μαρτίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των προεδρικών εκλογών οι οποίες αναμένεται ευρέως πως θα δώσουν εύκολα στον Πούτιν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία.

Σήμερα, εικόνες βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Novaya Gazeta Europe και άλλα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν δεκάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι στον τάφο του πάνω στον οποίο τοποθέτησαν διάφορα ως φόρο τιμής.

Επιλέγουμε εσένα, ανέφερε ένα μήνυμα. Επίσημα ψηφοδέλτια τα οποία είχαν τροποποιηθεί ώστε να περιλάβουν το όνομα του Ναβάλνι στον κατάλογο των υποψηφίων με ένα ‘τικ’ δίπλα σε αυτό, ήταν επίσης εμφανή.

Άνθρωποι φαίνονταν επίσης να αφήνουν λουλούδια στον τάφο του Ναβάλνι, πάνω στον οποίο ορθωνόταν ήδη μια στοίβα λουλούδια.

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν

Παράλληλα, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να εξασφαλίσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια νέα θητεία, δήλωσε σήμερα μια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που παρακολουθεί την καταστολή, οι συλλήψεις διενεργήθηκαν κυρίως στην Καζάν, στην κεντρική Ρωσία, και στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα. Διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στον βαθμό που θα φθάσουν σε αυτήν και νέα ονόματα.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλεντον: Το τερμάτισε η Daily Star – Ρώτησε μέντιουμ για το μέλλον της

Νετανιάχου: Δριμύ κατηγορώ κατά των συμμάχων του Ισραήλ – «Είναι η μνήμη σας τόσο μικρή;»

Εκλογές στη Ρωσία: «Μεσημέρι κατά Πούτιν» – Οπαδοί του Ναβάλνι μεταδίδουν εικόνες διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα