Ρωσία: Ένας οικονομολόγος στο «τιμόνι» του υπουργείου Άμυνας

Οικονομολογός, χωρίς καμία εμπειρία σχετική με ένοπλες δυνάμεις, αλλά ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου: αυτός είναι -grosso modo- ο Αντρέι Μπελούσοφ, ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να… μεταθέσει τον Σεργκέι Σόιγκου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Ο Μπελούσοφ διετέλεσε πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, επιβλέποντας την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1959 στη Μόσχα στην οικογένεια του Ραμ

Μπελούσοφ, σοβιετικού επιστήμονα-οικονομολόγου που έπαιξε ρόλο στην οικονομική μεταρρύθμιση της δεκαετίας του 1960.

Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το φημισμένο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας με πτυχίο στα οικονομικά και την κυβερνητική, ενώ το 2006 απέκτησε διδακτορικό στα οικονομικά. Από το 1981 έως το 2000, ο Μπελούσοφ επικεντρώθηκε στην επιστημονική έρευνα, κατέχοντας διάφορες θέσεις σε κρατικά ερευνητικά ιδρύματα. Το 2000 έγινε γενικός διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, το οποίο εξυπηρετούσε τις πρακτικές ανάγκες του κράτους.

Παράλληλα, διετέλεσε ανεξάρτητος σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης και συνεργάστηκε με το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ρωσίας μέχρι το 2010. Από το 2006 έως το 2008 ήταν αναπληρωτής υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και εμπορίου, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.

Από το 2012 έως το 2013, ο Μπελούσοφ διετέλεσε υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και στη συνέχεια εκπροσώπησε τη Ρωσία ως διοικητής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ως αναπληρωτής διοικητής στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Από το 2013 έως το 2015, εργάστηκε στην προεδρική διοίκηση ως σύμβουλος του Πούτιν για οικονομικά θέματα.

Το 2020, ο Μπελούσοφ διορίστηκε πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπηρέτησε μέχρι τις 7 Μαΐου, όταν η κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτομάτως μετά την ορκωμοσία του προέδρου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για λοίμωξη από κορωνοϊό από τις 30 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2020, ο Μπελούσοφ εκτέλεσε τα καθήκοντα του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Μπελούσοφ είναι παντρεμένος για δεύτερη φορά με τη δημοσιογράφο Λαρίσα Αβντέγιεβα και έχει έναν γιο ονόματι Πάβελ από τον προηγούμενο γάμο του. Δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στο στρατό και δεν έχει γνωστές διασυνδέσεις με τον στρατιωτικό τομέα.

Σχολιάζοντας την έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας του Μπελούσοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ένας πολιτικός αξιωματούχος θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας λόγω της ανάγκης εισαγωγής καινοτομιών στο έργο του και θα διευκολύνει την ενοποίηση του αμυντικού και του πολιτικού τμήματος της ρωσικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Στο «τραπέζι» η υποχρεωτική στράτευση στα 18 υπό τον «φόβο» ανοιχτής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Καναδάς: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μπροστά στις ανεξέλεγκτες φωτιές

Γάζα: Με σφοδρούς βομβαρδισμούς ο «εορτασμός» για τα 76χρονα του Ισραήλ – Στο στόχαστρο και οι πρόσφυγες της Τζαμπαλίγια (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Άμυνας,rosia, amynas