Ρίο 2016: Τα μάτια όλης της Ρωσίας στραμμένα στην Κλίσινα

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ποιος θα το περίμενε; Μια πανίσχυρη δύναμη του παγκόσμιου στίβου, όπως η Ρωσία, με δεκάδες χρυσά μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, να κρέμεται από μόνο μια 25χρονη αθλήτρια. Ποιος θα περίμενε, πριν από λίγους μήνες, πως μια πανίσχυρη αθλητική «βιομηχανία» θα είχε μόνο μια εκπρόσωπο στους Ολυμπιακούς αγώνες,

την Ντάρια Κλίσινα; Κι όμως έτσι είναι. Στον αυριανό τελικό του μήκους η πρωταθλήτρια και μοντέλο, Κλίσινα, θα πρέπει να ξεχάσει τις φωτογραφήσεις στα μεγάλα περιοδικά μόδας και τις βόλτες στην πασαρέλα και να σηκώσει στους ώμους της ένα ολόκληρο έθνος. Το βάρος ασήκωτο. Το άγχος μεγάλο. Δηλώνει έτοιμη, όμως, να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Κατάφερε να προκριθεί, ως 8η με άλμα στα 6.64μ, στον τελικό του αγωνίσματος και τώρα θα πρέπει, σε μια εχθρική ατμόσφαιρα, καθώς οι αποδοκιμασίες των φιλάθλων θα είναι πολλές, όπως και στα προκριματικά, να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα χρώματα που εκπροσωπεί. Ο αποκλεισμός ολόκληρης της ρωσικής ομάδας στίβου από τους αγώνες του Ρίο, λόγω του σκανδάλου για τη χρήση αναβολικών, αναγκάζει τη Ρωσία να εναποθέσει τις ελπίδες της στην πανέμορφη Ντάρια:

«Καταρχήν είμαι χαρούμενη που είμαι στους Ολυμπιακούς αγώνες. Πέρασα στον τελικό και θα κάνω τα πάντα για μια διάκριση», δήλωσε συγκινημένη η Κλίσινα, η οποία κατάφερε μέσω της δικαστικής οδού να κερδίσει τη συμμετοχή της στους αγώνες: «Θα ήθελα να είμαι μέλος της μεγάλης ρωσικής ομάδας στίβου, αλλά είμαι μόνο εγώ κι αυτό είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Το άγχος και η πίεση είναι μεγάλη, αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ και να κάνω το καλύτερο για τη χώρα μου.»

Όμως ο Αμερικανός προπονητής της, Λόρεν Σιγκρέιβ, ξέρει πολύ καλά πως το βάρος είναι πολύ μεγάλο για τους ώμους της νεαρής πρωταθλήτριας: «Η νευροφυσιολογία του άγχους επηρεάζει το σώμα και σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια της Ντάρια. Το κοινό είναι εχθρικό, όλοι ψιθυρίζουν για αυτήν και για μένα αποτελεί επιτυχία η πρόκριση στον τελικό. Εκεί θα κάνει ότι μπορεί, αλλά το άγχος είναι πολύ μεγάλο.»

Η Κλίσινα εξασφάλισε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της στους αγώνες, καθώς το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) τη δικαίωσε και έκανε αποδεκτή την προσφυγή κατά του αποκλεισμού της από την διεθνή ομοσπονδία στίβου (IAAF). Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια προσέφυγε στο CAS, επειδή η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) την είχε αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, παρά το γεγονός ότι αρχικά πληρούσε τα κριτήρια που είχαν τεθεί για τους Ρώσους αθλητές και είχε δεχθεί να αγωνιστεί με τη σημαία της ΔΟΕ.

Η 25χρονη άλτρια του μήκους ήλπιζε ότι θα είναι η μοναδική αθλήτρια της χώρας της που θα συμμετείχε στους αγώνες, αλλά τελευταία στιγμή η IAAF αποφάσισε να μην της το επιτρέψει, επειδή το όνομά της βρέθηκε σε λίστα των εμπλεκομένων Ρώσων αθλητών (έκθεση ΜακΛάρεν) με το συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα.

Έτσι προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο της Λοζάνης και το CAS τη δικαίωσε και της άνοιξε την πόρτα της συμμετοχής στους αγώνες του Ρίο. Η Κλίσινα, που διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ όπου και προπονείται, εξετάστηκε κατά προτεραιότητα από το αθλητικό δικαστήριο, και άναψε τελικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή της, για να εκπροσωπήσει μια ολόκληρη χώρα.

Ρίο 2016Ντάρια ΚλίσιναΡωσίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα