Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Μονάδες για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια- Έκρηξη του Χρυσοχοΐδη για τα κόμματα που δήλωσαν «παρών»

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 18 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, σε αντίστοιχα νοσοκομεία όλης της χωράς και άμεσα ξεκινάει η υλοποίηση των δυο πρώτων.

Στόχος του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια», που ψηφίστηκε χθες,είναι να μειωθεί ο αριθμός των 11.000 θανάτων και των 14.000 αναπηριών από τα 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφονται κάθε χρόνο, όπως ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή,

ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της χθεσινής ψηφοφορίας, ο υπουργός δεν έκρυψε την έκπληξη και τον εκνευρισμό του για την επιλογή βουλευτών άλλων κομμάτων που, αντι να στηρίξουν ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, τελικά ψήφισαν «παρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με βάση μελέτες από τους ειδικούς και μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να υλοποιούνται τουλάχιστον δύο από τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ).

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο δημιουργούνται στα παρακάτω νοσοκομεία ΜΑΦ-ΑΕΕ, με έξι κλίνες η κάθε μια:

Πέντε ΜΑΦ-ΑΕΕ στο λεκανοπέδιο της Αθήνας,( Γ. Γεννήματα, Αττικό, Ευαγγελισμός, Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ και Αιγινήτειο)Δύο στη Θεσσαλονίκη ( ΑΧΕΠΑ ,Γ. Παπαγεωργίου)Από μία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο)και στα γενικά νοσοκομεία στη Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Κοζάνη και Καλαμάτα.

«Επιδίωξη είναι η γεωγραφική κατανομή σε όλη την χώρα. Με βάση τα στοιχεία καταγράφονται στην Ελλάδα 57.000 εγκεφαλικά   το χρόνο που σήμερα αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο» επεσήμανε  ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εκτιμάται πως με το αρχικό δίκτυο μονάδων θα εξασφαλιστεί μικρότερη θνησιμότητα, λιγότερες αναπηρίες και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για όσους επιβιώνουν. Συγκεκριμένα,  υπολογίζεται ότι θα δώσει σημαντικά μετρήσιμα οφέλη:

Μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά εκατόν 150 τον χρόνο.Μείωση των ασθενών με αναπηρία, άρα των νοσηλευόμενων σε κέντρα αποκατάστασης, κατά περίπου 1.280 τον χρόνο.Μείωση της νοσηλείας κατά τέσσερις ημέρες για κάθε ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προσλήψεις προσωπικού -Ειδικότητες

Ο υπουργός Υγείας, για τη στελέχωση των νέων μονάδων προανήγγειλε προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη στελέχωση των ΜΑΦ- ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα πέραν των νευρολόγων ή παθολόγων που συμμετέχουν και τετραμελής διεπιστημονική ομάδα, θα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω επτά ειδικότητες:

Ακτινολόγος,Καρδιολόγος,Νευροχειρουργός,Αγγειοχειρουργός,Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,Επεμβατικός Ακτινολόγος,Ιατρός ΜΕΘ

«Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πολιτική της κυβέρνησης για το τραύμα, αναφερόμενος στα τροχαία, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται σε τροχαία με μηχανές.

Λίστες χειρουργείων

Αναφορικά με το καυτό πρόβλημα της πολύμηνης λίστας αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, που ταλανίζει χιλιάδες ασθενείς, ο υπουργός επεσήμανε είπε ότι η σύντομα θα δοθούν απαντήσεις : «Κάναμε νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε εικόνα σε ένα μήνα, και μετά θα δώσουμε απάντηση. Τίποτα δεν θα το αφήσουμε έτσι».

«Έκρηξη» του υπουργού Υγείας για τους βουλευτές των κομμάτων που δήλωσαν παρών.

Σημειώνεται ότι για το νομοσχέδιο ψήφισαν «παρών» οι βουλευτές των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας ο οποίος είπε: « Έχουμε 11.000 θανάτους, έχουμε 14.000 αναπηρίες, παραπληγικούς ανθρώπους. Και αναρωτιέμαι, τώρα όλοι εσείς που είπατε ότι δηλώνετε «παρών», δηλώνετε επιφυλάξεις, δηλώνετε κατά, τι είναι αυτό όλο;. Σε τι συνίσταται αυτή η άρνηση;» είπε φανερά εκνευρισμένος και σε αυστηρό ύφος πρόσθεσε: «Η κριτική από κάποιους ήταν χρήσιμη, αλλά αυτού του οποίου η άρνηση που οφείλεται σε καθαρά μια πολιτική βάση αντιπολιτευτική χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και μας ξεπερνάει. Και ξεπερνάει και τον κόσμο.»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΛήψη

Διαβάστε επίσης:

Πάρτι στο ΕΣΥ: 411 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες για αναλώσιμα με απευθείας αναθέσεις

Διαβήτης: Ρύθμισέ τον με την… ώρα – Τι και πότε πρέπει να τρως

Σοκολάτα: Άσχημα «μαντάτα» για τους λάτρεις – Τι διαπιστώνει νέα έρευνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψηφίστηκε, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια –,psifistike, monades afximenis frontidas, angeiaka egkefalika epeisodia –