Προσοχή στα vegan προϊόντα: Δεν είναι πάντα ασφαλή για άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά

Τα άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά, τα αυγά και στα θαλασσινά καλό θα είναι να μην αγοράζουν προϊόντα vegan, χωρίς να ελέγξουν πρώτα πολύ προσεκτικά την ετικέτα, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ζωικά προϊόντα λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους, αφού έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον ρυθμιστικό φορέα έδειξε ότι το 62% των ανθρώπων στην Αγγλία, την Ουαλία

και τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή στα άτομα με αλλεργίες στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα μαλακόστρακα (καβούρια, αστακούς, γαρίδες, καραβίδες κλπ) και τους παροτρύνει να ελέγχουν προσεκτικά τις ετικέτες αυτών των τροφίμων καθώς υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν στοιχεία από κάποιο τροφικό αλλεργιογόνο, με τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή τους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα μαλακόστρακα ή τα μαλάκια να πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως vegan είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή υποθέτουν ότι δεν περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης», δήλωσε η Emily Miles, διευθύνων σύμβουλος του FSA.

«Δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με ζωικά αλλεργιογόνα σε vegan και φυτικής προέλευσης προϊόντα, εάν παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης» δήλωσε η Miles.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε το Καλοκαίρι του 2023, από τις Επιστημονικές Υπηρεσίες Hampshire και Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των τροφίμων που φέρουν την ένδειξη “vegan” περιέχουν ζωικά προϊόντα, όπως αυγό και γάλα!

Η FSA συμβουλεύει τις επιχειρήσεις τροφίμων να χρησιμοποιούν μια προληπτική ετικέτα αλλεργιογόνων (PAL) μαζί με μια ετικέτα vegan, εάν δεν μπορεί να αποκλειστεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

Τρία χρόνια ζητούν οι γαστρεντερολόγοι αίθουσα ανάνηψης στο Θεαγένειο νοσοκομείο

Έρχεται app για τους εθελοντές δότες συμπαγών οργάνων για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων

Πώς ιδιωτικές κλινικές επιβαρύνουν με επιπλέον χρεώσεις τους ασθενείς

Keywords
Τυχαία Θέματα