Προσγείωση στην πραγματικότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Από τη Δευτέρα τα κεφάλια μέσα για την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε αν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ξεκινήσουν …τηλεοπτική δίαιτα όπως τους συνέστησε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, το σίγουρο πάντως είναι ότι εκτός από τα λόγια, θ’ αρχίσουν και τα έργα. Και κυρίως τα δύσκολα έργα. Η κυβέρνηση καλείται το επόμενο δίμηνο (Οκτώβριος – Νοέμβριος) να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να προλάβει την πρώτη αξιολόγηση του «εμπροσθοβαρούς» 3ου μνημονίου.

Αυτό

σημαίνει ότι μια σειρά από δύσκολα κι επώδυνα για την κοινωνία μέτρα θα υλοποιηθούν ή θα περάσουν από τη Βουλή τμηματικά έως το Νοέμβριο, μία κρίσιμη δοκιμασία που θα επιτρέψει να διακριβωθεί αν υπάρχει κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση το βάρος του μνημονίου και να πλησιάσει το στόχο της … μακροημέρευσης, αν όχι της τετραετίας για την οποία μιλά ο πρωθυπουργός.

Ας υπενθυμίσουμε συνοπτικά τα πρώτα δύσκολα καθήκοντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕλ από Δευτέρα και για το προσεχές δίμηνο:

1. Τη Δευτέρα ξεκινά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα περίγραμμα στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Ως άμεση προτεραιότητα τίθεται η «γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων», με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, επειδή η αξιολόγηση είναι ένα πολύ πικρό ποτήρι θα επιχειρηθεί να αντισταθμιστεί με

Το στόχο για γρήγορη έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέουςΤην επισήμανση των ζητημάτων που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έμειναν ανοιχτά, ώστε με περαιτέρω διαπραγμάτευση να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές βελτιώσεις μέσα από την εξεύρεση ισδουνάμων. Τέτοια ζητήματα είναι τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις), το θέμα της λειτουργίας του νέου Ταμείου για τη δημόσια περιουσία(στόχος η αξιοποίηση και όχι η εκποίηση είπε ο Τσίπρας0, το θέμα ττου ΑΔΜΗΕ και η παρουσίαση ενός εναλλακτικού ισοδυνάμου ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή του και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, και η ενεργοποίηση ισοδυνάμων για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.Τις παράλληλες δράσεις ή μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που προορίζονται να λειτουργήσουν ως «αντίμετρα» στη μαυρίλα του μνημονίου. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, έρευνα), η επόμενη φάση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η πολυδιαφημισμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η πολιτική στήριξη θεσμών όπως η δικαιοσύνη, και τέλος η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ» ούτε από την περίοδο 2007 – 2013 ούτε από την περίοδο 2014 – 2020. Συμπληρωματικά, αναμένεται να εξαγγελθούν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.

2. Την ίδια μέρα:

η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016 κι ενδεχομένως και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015.ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Eurogroup όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης και θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των των 127από τις 223 δράσεις (ως το τέλος του έτους) που ουσιαστικά αποτελούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων, από μείωση στις συντάξεις λόγω κρατήσεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, κατάργησης της έκπτωσης στο ντίζελ για τους αγρότες και αύξηση της φορολόγησής τους, μέχρι την αποστολή των ειδοποιητηρίων ΕΝΦΙΑ, κλπ.

3. Στα μέσα του μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016 – 2019 το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 7 δις ευρώ.

«Άσσοι» στο μανίκι

Πιθανότατα, σε αυτή τη φάση της διακυβέρνησης (για την οποία ζήτησε δεύτερη ευκαιρία ο Τσίπρας) οι υπουργοί θα έχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα να καλύψουν και πολύ δύσκολα ζητήματα να επιλύσουν και εκ των πραγμάτων λιγότερο χρόνο για τηλεοπτικές εμφανίσεις και δηλώσεις. Ωστόσο μένει με ερωτηματικό αν και σε τι βαθμό κρίσιμα νομοσχέδια θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία (από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ) και τη συνοχή του κόμματος.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού (Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης) επισημαίνουν ότι πλέον κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα είναι πλέον πιο συμπαγή, αλλά την ίδια ώρα, καλού κακού απευθύνουν προειδοποιήσεις ότι «όλοι οι βουλευτές δεσμεύονται από τη συμφωνία και το πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προειδοποιήσεις κατά κανόνα στρέφονται προς την ομάδα των 53 η οποία επί της ουσίας έχει διαλυθεί και είναι σε φάση αναδιοργάνωσης και «ξεσκαρταρίσματος» στο βαθμό που πρώην μέλη της αφομοιώθηκαν από τους προεδρικούς (π.χ Θεανώ Φωτίου), ενώ άλλοι έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην εφαρμογή του μνημονίου (Ευκλείδης Τσακαλώτος). Η τάση αυτή σκοπεύει να αποτελέσει τη νέα αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας κριτικά την κυβέρνηση στο βασικό κορμό της πολιτικής της. Ουσιαστικά η πράξη θα δείξει τα περιθώρια άσκησης πίεσης στην πολιτική της κυβέρνησης από την τάση αυτή – και δη πέρα από τα ζητήματα δικαιωματικού χαρακτήρα, όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου και παραλίγο, του Μάρκου Μπόλαρη (η εκ των 53 προερχόμενη βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου πρωταγωνίστησε στην αποπομπή του πρώτου από την κυβέρνηση) - καθώς οι προεδρικοί επισείουν τον άσσο που κρύβουν στο μανίκι, δηλαδή τη διεύρυνση της πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα δεν κρύβουν το φλερτ με την ομάδα των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο από την οποία η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στήριξη στις δύσκολες μάχες που έρχονται, καθώς η διαπραγμάτευση για τα ισοδύναμα και το χρέος είναι μπροστά…

Κυβέρνησηπροαπαιτούμεναυπουργικό συμβούλιοIssue: 1884Issue date: 30-09-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα