Προανακριτική: Πλήρης στήριξη ΣΥΡΙΖΑ σε Παππά – Βολές Τσίπρα για «ειδικά δικαστήρια» και πολιτικές διώξεις

Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε» η χθεσινή διαδικασία για την παραπομπή του Νίκου Παππά σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Καλογρίτσα στο πλαίσιο της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Μετά την ψήφο 187 βουλευτών υπέρ της παραπομπής, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής που πρότεινε η κυβερνητική πλειοψηφία (και στήριξαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση).

Ωστόσο

οι 85 από τους 86 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «κατά» (ο 86ος ήταν ο Νίκος Παππάς που δεν δικαιούνταν να ψηφίσει) κι έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε «μασίφ».

Κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή ολοήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια ήταν ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης επιχειρούν την πολιτική δίωξη των πολιτικών τους αντιπάλων στήνοντας εν μέσω πανδημίας ποινικές δίκες χωρίς στοιχεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας «απογείωσε» τη γραμμή αυτή κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιλογές όξυνσης και διχασμού τη στιγμή που έχουμε 70 νεκρούς της μέρα, και κυρίως ότι επιχειρεί σε αυτές τις συνθήκες να στήσει «ειδικά δικαστήρια» για τους πολιτικούς του αντιπάλους, παραπέμποντας και στο παρελθόν και την εμπειρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Θα έπρεπε να είχατε και ως παράταξη όλοι σας, αλλά και ως οικογένεια, η οικογένεια Μητσοτάκη, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θα έπρεπε να είχε μια μακρά και πικρή πείρα από όλα αυτά και θα έπρεπε να είχε βγάλει τα συμπεράσματά της από τον τρόπο που επιχείρησε τότε να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους και πώς αυτό γύρισε τα αμέσως επόμενα χρόνια ‘’μπούμερανγκ’’».

Ως κίνητρα πίσω από αυτές τις επιλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε τα εξής δύο βασικά:

-Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από τα πολιτικά της αδιέξοδα όσον αφορά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας

-Την αποπληρωμή γραμματίων στους μηντιάρχες και εν γένει το κομμάτι της διαπλοκής που την στηρίζει και δεν συγχώρεσε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ, την προσπάθεια να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να τους αναγκάσει να «βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Περαιτέρω κι επιχειρώντας να αποδομήσει τη γραμμή της κυβερνητικής πρότασης δείχνοντας ποια κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αιτία της Προανακριτικής σημείωσε σε μια αποστροφή του ότι «επιθυμείτε, να στήσετε ειδικό δικαστήριο όχι γιατί κατηγορείτε τον Νίκο Παππά για ζημία του δημοσίου, αλλά αντιθέτως διότι με τις ενέργειές του και τις ενέργειες της κυβέρνησης τότε να εφαρμοσθεί το σύνταγμα και ο νόμος εθίγησαν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα προς όφελος του δημοσίου. Αυτή είναι η βασική κατηγορία».

Επιπλέον είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο στήριξε το Νίκο Παππά αλλά «μπήκε μπροστά», καθώς υποστήριξε ουσιαστικά ότι ο πρώην υπουργός εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική για την οποία είναι περήφανος όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που οι ηγεσίες διαιώνιζαν ένα καθεστώς ασυδοσίας για να αποσπούν στήριξη, έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποκομίζοντας έσοδα για το δημόσιο και ρυθμίζοντας το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΕ και διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

O Αλέξης Τσίπρας, εν ολίγοις, ανέλαβε να καταδείξει την πολιτική σκοπιμότητα της Προανακριτικής, επιλογή την οποία χρέωσε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, παρόλο που απουσίαζε. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εδώ όχι γιατί, τάχα μου, δεν είναι απολύτως κυβερνητική επιλογή. Δική του προσωπικά είναι η δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων και είναι δειλία πολιτική η απουσία του σήμερα».

Την γραμμή αυτή, με τα επιμέρους στοιχεία, ανέλαβαν να υπερασπιστούν από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης (ο οποίος εξαπέλυσε πυρ κατά της ΝΔ χαρακτηρίζοντάς την παράταξη του «δωσιλογισμού» και του «μαυραγοριτισμού»), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης (κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση βοηθά τον Καλογρίτσα να μην επιστρέψει τα χρήματα στους Άραβες με αντάλλαγμα την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ), ο τομεάρχης ψηφιακής Πολιτικής Μάριος Κάτσης, η αν. τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Νατάσα Γκαρά.

Και βεβαίως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πέρα από το πολιτικό σκέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην διαδικασία αδειοδότησης και στην υπόθεση επικεντρώνοντας στο να καταδείξει ότι η παραπομπή βασίζεται σε μια διάτρητη πρόταση (και προσβλητική για τον κοινό νου όπως είπε). Κι αυτό, διότι όπως εξήγησε (το ίδιο έπραξε και ο Τζανακόπουλος) η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να υιοθετήσει πλήρως την μαρτυρία της μίας εκ των δύο πλευρών μιας αστικής διαφοράς, αυτής μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και της εταιρείας CCC, αγνοώντας επιδεικτικά άλλες μαρτυρίες, αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα