Πράσινοι: Μετά το "ΟΧΙ" απαιτείται δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χαιρετίζουν την σύγκλιση της ειδικής συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα και τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς μία νέα βιώσιμη συμφωνία, για την οποία και οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Μία νέα δίκαιη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος των μέτρων ασφυκτικής λιτότητας και να προωθεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθούν

οι προϋποθέσεις για μία δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να διευκολύνει τις επενδύσεις στους βιώσιμους τομείς της οικονομίας.

Ενώ μία τέτοια συμφωνία είναι σίγουρα εφικτή με την ανανέωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και από τις δυο πλευρές, δεν πρέπει να αγνοηθεί ο μεγάλος κίνδυνος που καραδοκεί για την Ελλάδα και το υπόλοιπο της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πράσινοι καλούν την ΕΚΤ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και παράλληλα την Ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει προθυμία στην εφαρμογή βιώσιμων απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη κάνουν έκκληση προς τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να αντισταθούν στην λαϊκίστικη ρητορική ενός Grexit.

Η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δείχνει ότι o συμβιβασμός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δυνατός τρόπος ώστε να προχωρήσει ενωμένη η Ευρώπη.

Οι Έλληνες πολίτες με ξεκάθαρη πλειοψηφία απέρριψαν το οικονομικό πακέτο το οποίο παρουσίασε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι Έλληνες πολίτες είπαν «όχι» σε πολιτικές που απλώς θα παρέτειναν την αποτυχημένη συνταγή λιτότητας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ωστόσο δεν απορρίπτει σε καμιά περίπτωση τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη.

Παρόλο το καθαρό αποτέλεσμα, φαίνεται ακόμα πως η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμούν να συνεχιστεί η σχέση με την ΕΕ και το ευρώ.

Ωστόσο αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις πολιτικών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, είναι προφανές πως ο συνδυασμός των δύο αυτών προσδοκιών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι διαπραγματεύσεις προς μία δίκαιη βιώσιμη συμβιβαστική λύση πρέπει να είναι άμεσες και τάχιστες ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας που θα οδηγούσε σε ένα Grexit.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Η οικονομική κρίση που βιώνουμε κατέδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει αποφασιστικά βήματα προς μία δίκαιη βιώσιμη κοινή οικονομική διακυβέρνηση αν δεν θέλει να πέσει θύμα στον εύκολο λαϊκισμό των εθνικιστικών αντεγκλήσεων που τελευταία αποκτούν μία νέα δυναμική.

Το κύριο μήνυμα που πρέπει να ακουστεί είναι πως το σημερινό ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης δεν είναι βιώσιμο.

Θα πρέπει να επιτευχθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση σε επίπεδο Ευρωζώνης ειδάλλως το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ίσων λαών, θα μετατραπεί πολύ γρήγορα σε οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη».

Ευρωπαίοι ΠράσινοισυμφωνίαδίκαιηβιώσιμηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα