Πόσο ακόμη θα αντέξει η Ουκρανία – Η αντεπίθεση και οι τεράστιες απώλειές της

«Δεκάδες πεθαίνουν κάθε μέρα», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ του BBC για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, όπου υπάρχει δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο ρεπόρτερ του BBC Κουεντίν Σόμερσβιλ επισκέφτηκε το ανατολικό μέτωπο, όπου η καταμέτρηση των νεκρών έχει γίνει μια σκληρή καθημερινότητα.

Οι νεκροί συγκεντρώνονται σε ένα μικρό νεκροτομείο, κοντά στο Ντονιέτσκ, όπου η 26χρονη Μάργκο, λέει ότι τους μιλάει…

«Μπορεί

να ακούγεται παράξενο, αλλά θέλω να απολογηθώ για τους θανάτους τους. Θέλω με κάποιο τρόπο να τους ευχαριστήσω. Μου φαίνεται πως μπορούν να με ακούσουν, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν», λέει η Μάργκο στο BBC.

Η δουλειά της είναι να καταγράφει τους νεκρούς. Η Ουκρανία δεν δίνει επίσημο απολογισμό των μαχών, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό «κρατικό μυστικό». Αλλά η Μάργκο γνωρίζει πως ο αριθμός  των θυμάτων είναι τεράστιος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, εκτιμούν ότι οι νεκροί είναι περίπου 70.000 και 120.000 οι τραυματίες. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό για ένα στράτευμα που αριθμεί περίπου 500.000 μέλη. Ο ΟΗΕ επίσης έχει καταγράψει τον θάνατο 9.177 αμάχων στην Ουκρανία.

Η πιο δύσκολη μέρα στη ζωή της Μάργκο, ήταν η 29η Δεκεμβρίου του 2022, όταν της έφεραν στο νεκροτομείο τον 23χρονο Αντρίι. Ο Αντρίι ήταν ο σύζυγος της Μάργκο. «Πέθανε υπερασπιζόμενος την πατρίδα», λέει η Μάργκο. Δεν κλαίει ποτέ μπροστά σε άλλους. «Τα κρατώ μέσα μου μέχρι το απόγευμα και τότε, στο σπίτι, ξεσπώ σε κλάματα».

Τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που διέρρευσαν στον Τύπο, η Ουκρανία είχε χάσει 17.500 άνδρες. Αλλά σήμερα ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 70.000 και -σύμφωνα με το BBC- αυτό είναι συνέπεια της αντεπίθεσης που έκανε η Ουκρανία στο νότο. Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι τεράστιες μετά την εκδήλωση της αντεπίθεσης και γι αυτό το Κίεβο άλλαξε τακτική. Μέχρι τον Ιούνιο οι νέοι έφεδροι που μεταφέρονταν στο μέτωπο «σκοτώνονταν κατά δεκάδες» κάθε μέρα, είπε  στο BBC ένας αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, στο χωριό Βέλικα Νοβοσίλκα, κοντά στο Ντονιέτσκ. 

Μετά από ενάμιση χρόνο πολέμου ελάχιστες οικογένειες στην Ουκρανία δεν θρηνούν κάποιον νεκρό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλίαρ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι όποιος δίνει στη δημοσιότητα αριθμό θυμάτων θα διώκεται. «Γιατί είναι μυστικά αυτά τα στοιχεία; Γιατί στη διάρκεια της ενεργούς φάσης του πολέμου ο εχθρός χρησιμοποιεί τον αριθμό των θυμάτων για να εκτιμήσει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει. Αν ο εχθρός έχει στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία μπορεί να αντιληφθούν τα επόμενα βήματά μας», υποστήριξε η Χάνα Μαλίαρ.

Από την άλλη μεριά η Ρωσία έχει 120.000 νεκρούς, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις. Αλλά η ισχύς των ρωσικών δυνάμεων και ο πληθυσμός της χώρας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από τον ουκρανικό και γι αυτό η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να στέλνει διαρκώς νέες δυνάμεις στο μέτωπο, σε αντίθεση με την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Ιταλία: Βαριά πρόστιμα για όσους παίρνουν «αναμνηστικά» από παραλίες της Σαρδηνίας (videos)

Αυστρία: Το χωριό 700 κατοίκων που βάζει φρένο σε 10.000 τουρίστες την ημέρα (Videos)

Μπλακ άουτ στα βρετανικά αεροδρόμια: Ίσως χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα

Keywords
Τυχαία Θέματα