Πώς το Ισραήλ υποχρέωσε την Αίγυπτο να ξεχάσει τις διακηρύξεις και να ετοιμάζεται για μαζική έξοδο Παλαιστίνιων προσφύγων από την Γάζα

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, το 1979, μετά τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ. Έκτοτε υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά ο πόλεμος του Νετανιάχου στη Γάζα έχει προκαλέσει προβλήματα, τα οποία προφανώς είναι ήσσονος σημασίας για την ισραηλινή ηγεσία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ισοπεδώσει και την Ράφα, μετά το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της  Γάζας, παρότι εκεί εξωθήθηκαν από τις ισραηλινές

δυνάμεις εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι – υποτίθεται για να είναι ασφαλείς.

Είναι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα και ήδη επικρατεί αναβρασμός στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, οι οποίοι όταν εκδηλωθεί η προαναγγελθείσα ισραηλινή επίθεση θα πρέπει είτε να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος, είτε να … πέσουν στη θάλασσα.

At the Rafah crossing. Gunfire appears to be on Gazans trying to cross into Egypt pic.twitter.com/ESL755kLMy

— Mossad Commentary (@MOSSADil) February 16, 2024Αιγυπτιακός ρεαλισμός

Κατά την Αίγυπτο η εκδίωξη των Παλαιστίνιων από την Γάζα στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά είναι «κόκκινη γραμμή». Και το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ξεπεράσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι η Αίγυπτος υιοθετεί real politik.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι διέψευσε ότι το Κάιρο επανεξετάζει τις δεσμεύσεις του από την ειρηνευτική συμφωνία του 1979, αλλά υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει «αμοιβαιότητα».

Διαβεβαίωση που δόθηκε παρότι αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύσουν από την περιοχή- πράγμα που αποτελεί ευφημισμό για τον βίαιο εκτοπισμό τους. Το Κάιρο δεν θα ήθελε επ΄ ουδενί να δει μια μαζική έξοδο προσφύγων. Αλλά τελικά ο αιγυπτιακός στρατός χτίζει μια τεντούπολη για να στοιβαχτούν εκεί οι Παλαιστίνιοι που θα εκδιωχθούν προσεχώς από τη Ράφα.

Αυτό που φοβάται η Αίγυπτος και αρκετές αραβικές χώρες είναι ότι όσοι Παλαιστίνιοι εκδιωχτούν από τους Ισραηλινούς από την Γάζα δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να επιστρέψουν στη γη τους. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ζήσει αυτόν τον εφιάλτη το 1948, με τη Νάκμπα – που σημαίνει «καταστροφή». Αλλά οι αραβικές χώρες δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα από τη νέα Νάκμπα που θα ζήσουν σε λίγες μέρες οι Παλαιστίνιοι.

The Egyptian regime is clearing out a swath of land and building a wall around it in apparent preparation for an Israeli assault on Rafah. It seems that Sisi had acquiesced to pressure from the U.S. and Israel to accept some Palestinian refugees, and to force them to live in tent… pic.twitter.com/qiGkw18cpe

— Dan Cohen (@dancohen3000) February 16, 2024Ισραηλινός κυνισμός

Δείχνοντας ακριβώς πως αντιλαμβάνεται την «αμοιβαιότητα» που προβλέπει η Συμφωνία Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ, ο  ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου είπε τον Δεκέμβριο είπε ότι θέλει τον έλεγχο του Διαδρόμου «Φιλαδέλφεια».

Είναι ένας στενός διάδρομος, μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων, που χωρίζει την Αίγυπτο από την Γάζα. Η Αίγυπτος ελέγχει αυτόν τον διάδρομο από το 2005, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από την Γάζα.

Ο Ντία Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου είπε ότι η «κατοχή» του διαδρόμου αυτού θα συνιστούσε παραβίαση της Συμφωνίας Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει τον διάδρομο. Ήθελε με τη δήλωση Νετανιάχου για τον έλεγχο του διαδρόμου, να φέρει την Αίγυπτο προ τετελεσμένων: αν δεν κάνετε εσείς μια υποδομή για τους πρόσφυγες που θα διώξουμε από την Γάζα, τότε θα αναλάβει ο ισραηλινός στρατός … Το Κάιρο πήρε το μήνυμα.

Η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέβ στο πνεύμα των καλών διμερών σχέσεων διαβεβαίωσε ότι η χώρα της αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Αιγύπτου για το θέμα της Ράφα, και πρόσθεσε  ότι το Κάιρο και το Τελ Αβίβ θα μπορέσουν να λύσουν το θέμα μέσω συνομιλιών.

BREAKING
Gantz “either our #hostages get released, or we will enter #Rafah, even during Ramadan”.#HamasNazis should release the hostages NOW or they will face the consequences.#Israel #GazaCity #رفح pic.twitter.com/8EpHJb3nNl

— Hayder Alasadi 海得 (@1AlasadiHayder) February 16, 2024Και στο φόντο … business

Οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ παρέμειναν καλές ακόμα κι όταν ξέσπασε η παλαιστινιακή ιντιφάντα ή όταν το Ισραήλ εισέβαλε και κατέλαβε στρατιωτικά την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται κυρίως για τη σύσφιξη των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων με το Ισραήλ. Το Κάιρο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ως εκ τούτου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο, όπως είναι το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών σχέσεων και της καλής γειτονίας, εντάσσεται και η καταστροφή εκατοντάδων σηράγγων από τους Αιγύπτιους, που τις είχαν ανοίξει οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν διάφορα αγαθά, παρακάμπτοντας τους αυστηρούς ισραηλινούς ελέγχους. Η Αίγυπτος έχει καταστρέψει επίσης χιλιάδες σπίτια για να δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, εκδιώκοντας τους κατοίκους από την περιοχή.

Μετά την μαζική επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα, το Κάιρο έχει περιοριστεί στον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, αλλά η αποκάλυψη ότι στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας δημιουργείται ένας αχανής καταυλισμός για πρόσφυγες, δείχνει πως υπάρχει ήδη συνεννόηση με το Ισραήλ για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Μόνος στα βραβεία Bafta ο πρίγκιπας Ουίλιαμ – Αναρρώνει η Κέιτ Μίντλεντον

Γάμος ομοφύλων: Συγκινημένος ο Σεργουλόπουλος – «Είμαστε εδώ ανοιχτά κι είμαστε αυτοί που είμαστε» (Video)

Τριανταφυλλίδης κατά Δημητρίου – Πανταζή: «Ξεκίνησαν τη μόδα του νεοσκυλάδικου που χάλασε το ελληνικό τραγούδι» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ισραήλ, Αίγυπτο, Παλαιστίνιων, Γάζα,pos, israil, aigypto, palaistinion, gaza