Πολυνομοσχέδιο: Ψηφίστηκαν τα άρθρα και οι τροπολογίες - Την Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία για τον ΦΠΑ στα νησιά - Ποια διάταξη αποσύρθηκε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, μετατίθεται η ψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, μετά το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το πολυνομοσχέδιο (Πτωχευτικός Κώδικας, ηλεκτρονικές συναλλαγές, οικειοθελής δήλωση για αδήλωτα εισοδήματα κ.α.) στο οποίο ενσωματώθηκε η εν λόγω

τροπολογία, ψηφίστηκε και στα άρθρα και τις τροπολογίες του, κατά πλειοψηφία.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε όλες τις τροπολογίες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ρυθμίσεις που ήθελε να στηρίξει, λόγω του τρόπου νομοθέτησης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, «Βιώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας», καθώς, όπως τόνισε, από τις 15 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, οι 10 κατατέθηκαν απόψε εκπρόθεσμα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής για την απόσυρση διάταξης

Δεν τέθηκε σε ψηφοφορία γιατί αποσύρθηκε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 56Α) από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή.

Το άρθρο που αποσύρθηκε τροποποιούσε ισχύουσα διάταξη του Ν. 4129/2013 (Κώδικας Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο) και πρότεινε η αξίωση προς καταλογισμό υπολόγου χρηματικής διαχείρισης να παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών από τη δημιουργία ελλείμματος, και τα δικαιολογητικά των ενταλμάτων πληρωμής και λοιπά διαχειριστικά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί, να φυλάσσονται στο εξής για 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους στο οποίο αφορούν.

«Ήταν μια διάταξη, κατά τη γνώμη μας, η οποία βάζει ένα στοπ στην ατιμωρησία και στη διαπλοκή. Διότι, όταν έχουμε μια παραγραφή είκοσι ετών, αντιλαμβάνεσθε ότι στο τέλος αυτής της ιστορίας κανένας δεν θα βρεθεί υπόλογος, αντιθέτως οι καταστάσεις θα έχουν ξεπεράσει και τις καλύτερες των προθέσεων», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που επισήμανε ότι έχει εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας όσον αφορά το εύλογο του χρόνου παραγραφής.

«Γι' αυτό, ακριβώς, εναρμονιζόμενοι με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου και με την κατάσταση η οποία επικρατούσε, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και δηλώσαμε ότι εάν υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων της Βουλής για τη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου, τότε η κυβέρνηση με χαρά το εισηγείται και θα το υπερψηφίσει. Και ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε αυτή η έκφραση γνώμης, ότι θα υπερψηφιστεί η διάταξη, ορισμένα κόμματα υπαναχώρησαν», είπε ο Στ. Κοντονής, ενημερώνοντας τη Βουλή για τους λόγους που αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε επίσης ότι η σύνδεση της συγκεκριμένης διάταξης με το «ΑΘΗΝΑ 1997» είναι τουλάχιστον ατυχής, «διότι για την υπόθεση του «ΑΘΗΝΑ 1997» δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει κλοπή ή υπεξαίρεση, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει υπέρβαση».

«Σε μια διαδικασία που η Βουλή τραβάει μια κόκκινη γραμμή με ένα αμαρτωλό παρελθόν, θα έπρεπε όλα τα κόμματα να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια. Εμείς πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει αντιληπτό αυτό το οποίο ζητούμε και αυτό το οποίο εισηγήθηκε σήμερα η κυβέρνηση, όταν μάλιστα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας περί ευλόγου χρόνου παραγραφής θα τύχει άμεσης εφαρμογής σε τέτοιες υποθέσεις. Και τότε θα μας θυμηθούν όλοι», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

πολυνομοσχεδίοψηφοφορίαονομαστική ψηφοφορίαΚοντονήςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα