«Πόλεμος» για το ΕΣΡ με αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης-ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ προκαλεί η ανακοίνωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

ΝΔ: Προϋπόθεση η κατάργηση του «νόμου Παππά»

Σύμφωνα με τη ΝΔ,

η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί τα «πυρά» του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σχετικά με τη στάση της για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, «η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η ΝΔ, από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», θέτοντας ως προυπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά για να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα. Μαξίμου: Επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική η πρακτική της ΝΔΑπαντώντας στη ΝΔ, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η ΝΔ εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο. Με την ανακοίνωσή της, (“η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός…”) σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Επιπλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες. Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Το ότι η ΝΔ “αδειάζει” με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά». Η ΝΔ ανταπάντησε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το ΕΣΡ, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά.

Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη ΝΔ επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο: Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης.

Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική κυβέρνηση είναι το θράσος της. Τίποτα άλλο». Χατζηδάκης: Δεν είμαστε «κολλημένοι» με το ΕΣΡΣημειώνεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στον Real FM για το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αν είδατε τη θέση μας στο θέμα της Αρχής Προστασίας των Δεδομένων ή στο θέμα της επιλογής του νέου Συνηγόρου του Πολίτη θα δείτε πως βρέθηκε λύση διότι και από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχε άλλο πνεύμα». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «αν λοιπόν δεν έλθουν με την προηγούμενη πρόταση, για να συνεννοούμαστε οι 7 στους 9 ήταν ΣΥΡΙΖΑίοι, δεν ανταποκρινόταν η πρόταση στο πνεύμα του Συντάγματος. Αν έλθουν λοιπόν με άλλη λογική εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά». Στο ερώτημα αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει στη συζήτηση συγκρότησης του ΕΣΡ να το συνδέσει με τα προβλήματα που επικαλείται στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Αφήστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και τι θα έχει αποφασίσει μέχρι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό που θέλω να κρατήσουμε όλοι στη μνήμη μας είναι ότι η ΝΔ δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ». Προσέθεσε, δε, ότι «η κυβέρνηση αντίθετα δεν είχε το πνεύμα που θα έπρεπε προκειμένου να διευκολύνει κι ένα καινούργιο ξεκίνημα. Κι αντί να έχουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα στην τηλεόραση έχουμε οπισθοδρόμηση. Έχουμε λιγότερους εργαζομένους, έχουμε λιγότερα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και θα έχουμε εντονότερο το φαινόμενο της διαπλοκής διότι θα έχουμε λιγότερη πολυφωνία και λιγότερο ανταγωνισμό. Τέσσερα κανάλια και όχι 7 ή 8».ΕΣΡΚυβέρνησηΝΔΚωστής ΧατζηδάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα