Πόλεμος Ανατολής-Δύσης, δι΄ αντιπροσώπων, στη Σερβία

Στη μέγγενη ενός πολέμου Ανατολής και Δύσης, δι΄ αντιπροσώπων, βρίσκεται η Σερβία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Βελιγραδίου, τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με την Ρωσία και την επιρροή του στρατηγικού επενδυτή, που είναι η Κίνα.

The East and West are engaged in

a proxy war in #Serbia, President #AleksandarVucic has said, as #Belgrade seeks to maintain its ambition to join the #EU while keeping its relations with #Russia and #China.#PoliticalUprising #aleksandarvučić pic.twitter.com/FVJ9cJQDgK

— Political Uprising (@Political_Up) August 29, 2022

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Σερβία, μία μέρα μετά την διαδήλωση που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι εναντίον της παρέλασης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπου οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πόστερ με το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Brat Za Brata"
La manifestazionje iniziata ieri da #Kaluga in #Russia con 100 macchine prosegue a #Belgrado #Serbia e #Russia più unite che mai,si sono sostenute a vicenda nell'ambito di manifestazioni organizzate in contemporanea
tre video pic.twitter.com/7BlpGzCsGK

— Adry.W.2 Россия-Твиттер (@liliaragnar) August 29, 2022

«Δεν μπορώ να πω ότι η διαδήλωση ήταν μία επίθεση δι΄ αντιπροσώπων, γιατί συμμετείχαν πολλοί απλοί άνθρωποι… Αλλά στο κατά πόσο υπάρχει ένας πόλεμος δι ΄ αντιπροσώπων… ναι υπάρχει, δεν έχω καμία αμφιβολία, πόλεμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η Σερβία από το 2012 είναι υποψήφια για να ενταχθεί στο κλαμπ που εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή στη χώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στρατιωτικά τηρεί ουδέτερη στάση, αλλά έχει σχέσεις με το ΝΑΤΟ και αγοράζει όπλα από τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο η Σερβία έχει σχεδόν απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, από την οποία επίσης αγοράζει όπλα. Η Κίνα είναι στρατηγικός επενδυτής στην Σερβία, κυρίως στους τομείς της εκμετάλλευσης ορυκτών και των υποδομών.

Παρόλο που η Σερβία καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε προ ημερών, μετά από συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο, ότι «η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις και δεν συμμερίζεται την αντιρωσική υστερία».

Η ανοιχτή πληγή του Κοσόβου

Το Πεκίνο και η Μόσχα υποστηρίζουν την σερβική αντίθεση στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, για το οποίο οι Σέρβοι πολέμησαν το 1998-99.

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε… με όσο γίνεται λιγότερα τραύματα», εξήγησε ο Βούτσιτς, ο οποίος από το στρατόπεδο των εθνικιστών βρέθηκε στην άλλη όχθη και υιοθέτησε φιλοευρωπαϊκές θέσεις.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ η Σερβία θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2008.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο είναι μία βασανιστικά αργή διαδικασία, που συχνά παρεμποδίζεται από εντάσεις.

Η τελευταία προέκυψε πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τις ταυτότητες που έχουν τα μέλη της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο. Μία μέση λύση βρέθηκε, με τις αρχές της Πρίστινα να δέχονται τις ταυτότητες που έχουν οι Σέρβοι, αλλά οι Κοσοβάροι επιμένουν ότι όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αλλάξουν πινακίδες από την 1η Σεπτεμβρίου. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζωπυρωθεί η ένταση.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και από τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά δεν την αναγνωρίζουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Βούτσιτς υποστηρίζει ότι οι αρχές της Πρίστινα δεν θέλουν «έναν σοβαρό διάλογο», αλλά εμμένουν στις θέσεις τους επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να τις επιβάλουν με την βοήθεια της Δύσης.

«Ελπίζω ότι αυτές οι χώρες που προστατεύουν την αποκαλούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου θα πείσουν το καθεστώς της Πρίστινα να μην ριψοκινδυνεύσει μία σύρραξη στην περιοχή που έχει ήδη αρκετά προβλήματα», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, με την βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ για να ρυθμιστεί και το θέμα που εκκρεμεί με τις πινακίδες των αυτοκινήτων των Σέρβων του Κοσόβου.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία : «Υπό έλεγχο» η πυρκαγιά που ξέσπασε σε φέρι με 300 επιβαίνοντες

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Οι Έλληνες το ίδιο ποταποί όπως πριν 100 χρόνια που έκαιγαν τις πόλεις μας

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ρεύμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος Ανατολής-Δύσης ΄, Σερβία,polemos anatolis-dysis ΄, servia