Ποιοι είναι οι «Bad Blue Boys» που σκότωσαν τον 29χρονο Μιχάλη και τι ρόλο έπαιξαν στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας

Άλλη μια αιματηρή επίθεση με τραγικό απολογισμό σημειώθηκε χθες το βράδυ όπου ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ έχασε τη ζωή του άδικα έπειτα από επιδρομή περίπου 100-120 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεπ με μαχαίρια και καδρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ είχαν και ελληνική βοήθεια.

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί είναι γνωστοί στην ποδοσφαιρική κοινότητα, περισσότερο και από την ίδια την ομάδα της Κροατίας. Μάλιστα οι Κροάτες βρίσκονται στη λίστα με τους 16 πιο επικίνδυνους οπαδούς στον κόσμο και αυτός είναι και ο λόγος που η UEFA

είχε απαγορεύσει τη μετακίνησή τους στην Αθήνα για το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

A probe has been launched after a Zagreb fan allegedly made a Nazi salute as others ripped out 150 seats during the UCL clash with Manchester City.

Repairs to the stadium will have to be carried out ahead of the visit by Wolves on Sunday.

[@ManCityMEN] pic.twitter.com/SwN5lXeT8V

City Xtra (@City_Xtra) October 2, 2019

jucer na snimanju spota za Zizija, Custa iza kamere i BadBlueBoysi na terenu, kampus je gorio!!! #Hooliganizam&renesansa ZGBKAJ! pic.twitter.com/zCqUewXEqG

Target (@PurgerBlack) June 25, 2023 Ποιοί είναι όμως οι «Bad Blue Boys»

Οι «Bad Blue Boys» ή BBB για συντομία, είναι το πιο φανατικό γκρουπ οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1986. Το όνομα το πήρε από την ταινία «Bad Boys» του 1983 με τον Σον Πεν.

Η δράση του δεν περιορίζεται σε αθλητικά πλαίσια, αλλά έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Οι «Bad Blue Boys» είχαν προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στον πρώτο Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούντμαν το 1990 μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Ωστόσο, του εναντιώθηκαν όταν επιχείρησε να αλλάξει το όνομα της ομάδας σε NK Croatia.

Πολλοί μέχρι και σήμερα θεωρούν πως η βίαιη αντίδραση των χούλιγκανς στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, στις 13 Μαΐου του 1990, ήταν η επίσημη αρχή του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο θαυμασμός στον Χίτλερ και η ναζιστική παρέλαση στο Μιλάνο

Πέρσι, περίπου 4.000 Bad Blue Boys εθεάθησαν να παρελαύνουν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας ναζιστικά πριν από τον αγώνα με την Μίλαν. Οι τοπικές Αρχές τότε προχώρησαν σε 14 συλλήψεις οπαδών που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλά βίαια επεισόδια και καυγάδες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από τον αγώνα.

Dinamo Zagreb fans walk the streets of Milan performing nazi salutes… pic.twitter.com/FxKoDKc3y1

— Football Tweet  (@Football__Tweet) September 14, 2022

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική θύελλα για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Παραίτηση Οικονόμου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νέα Φιλαδέλφεια: Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται χούλιγκανς – Η ΕΛ.ΑΣ. ήξερε μέχρι και τις πινακίδες των οχημάτων

Νέα Φιλαδέλφεια: Από ακατάσχετη αιμορραγία ο θάνατος του 29χρονου

Keywords
Τυχαία Θέματα