Ποια νοσοκομεία ξεκινούν σήμερα απογευματινά χειρουργεία – Κινητοποιήσεις από γιατρούς και νοσηλευτές

 Πρεμιέρα κάνουν σήμερα στα απογευματινά χειρουργεία, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, εν μέσω κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας από την Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ).

Μετά τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και τα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης,

που ξεκίνησαν να πραγματοποιούν απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις στις αρχές της εβδομάδας, σήμερα τα δύο παραπάνω τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής, μπαίνουν στη λίστα με τα δημόσια νοσοκομεία που θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν τις χειρουργικές αίθουσες μετά τις 15.00 το μεσημέρι και έως τις 22.00 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί 4 απογευματινά χειρουργεία στο «Παπαγεωργίου».

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα διεξαχθεί την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

Στο βασικό επιχείρημα των υγειονομικών ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει επανειλημμένα ότι το προσωπικό επαρκεί:

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως αποδεικνύεται όμως επαρκεί, διότι βρέθηκαν γιατροί και κάνουν τα χειρουργεία. Άρα, αυτή η κριτική απαντήθηκε από τη ζωή.

Δε χρειάζεται να αντιδικούμε σε κάτι που είναι πλέον προφανές, είναι σαν να αντιδικούμε ότι η γη είναι στρογγυλή.

Είχα πει από την αρχή ότι αν υπάρχουν σωστές αμοιβές θα βρεθούν οι χειρουργικές ομάδες και βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Μνημόνιο συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες

Ο υπουργός έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, «η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο θεσμό.

Πρόκειται να κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες που το επιθυμούν, θα βγάλουν ένα ειδικό προϊόν, – φαίνεται θα είναι όλες οι μεγάλες – όπου θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία.

Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι ένα, πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που έχουν τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ, από ότι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%».

Οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα σε μετωπική σύγκρουση τείνει να εξελιχθεί η μεταρρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία καθώς γιατροί και άλλο υγειονομικό προσωπικό αντιδρούν στα απογευματινά χειρουργεία. Ειδικότερα για σήμερα η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τη 13:00-15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μην δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής».

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής και αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει «να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα! Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Καταλήγει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί μεταξύ άλλων αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή» και καλεί τους γιατρούς στο ΕΣΥ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση «ενάντια στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Δεν θα επιτρέψουμε στον υπουργό Υγείας να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σα λάφυρα! Δεν θα γίνουν οι γιατροί «κυνηγοί κεφαλών» για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο- επιχείρηση!» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης

Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Άδωνις για την αυτοκτονία καρκινοπαθούς: «Αν είχε επικοινωνήσει με εμάς, θα του είχαμε βρει αμέσως φάρμακο» (video)

Ξεκινούν από 1η Απρίλιου τα δύο νέα χαράτσια στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα – Δωρεάν στο ΕΣΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, – Κινητοποιήσεις,poia, – kinitopoiiseis