Ποια είναι η θυμωμένη κυρία στον πίνακα «The Hesitant Fiancée» που έχει γίνει viral στο Tik Tok

Εάν έχεις Tik Tok σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου τον πίνακα του Auguste Toulmouche με την θυμωμένη νύφη που ονομάζεται «The Hesitant Fiancée» ή «The Reluctant Bride» (1866). Οι χρήστες, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες, γράφουν με χιούμορ τι τους κάνει να παίρνουν αυτό το ύφος, τις δικές τους στιγμές οργής ή δικαίωσης και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό! Τι κάνει όμως τη συγκεκριμένη νύφη τόσο έξαλλη;

Πολλοί χρήστες του Tik Tok

είδαν το trend να πετάγεται μπροστά τους μέσω του for you page, όταν άλλοι χρήστες άρχισαν να γράφουν διάφορες δικές τους δηλώσεις όπως «φάτσα μου, όταν επιτέλους αποδεικνύεται πως είχα δίκιο», ενώ οι φωτογραφίες συνοδεύονται με ένα δραματικό μέρος του Ρέκβιεμ του Βέρντι. Έκτοτε η εικόνα έχει προβληθεί πάνω από 6.000.000 φορές. Άλλοι χρησιμοποιούν τον πίνακα ως απάντηση σε διάφορες αγενείς δηλώσεις όπως «Αντιδράς υπερβολικά», «Κάνεις σαν υστερική» ή «Πρέπει να χαμογελάς περισσότερο».

Γεννημένος στη Νάντη της Γαλλίας το 1829, ο Toulmouche ήταν γνωστός για τη ζωγραφική εξιδανικευμένων πορτραίτων πλούσιων Παριζιάνων σε μια εποχή που οι σύγχρονοί του, όπως ο Claude Monet και ο Edgar Degas, άρχισαν τη μετάβαση από τις αυστηρές γραμμές στην πιο χαλαρή και λιγότερο άκαμπτη σχολή του ιμπρεσιονισμού. Το στυλ του Toulmouche, το οποίο ονομάζεται ακαδημαϊκός ρεαλισμός, επισκιάστηκε από τον ιμπρεσιονισμό.

Το «The Hesitant Fiancée», δεν ήταν από τους πιο γνωστούς πίνακες της εποχής του. Απεικονίζει τέσσερις γυναίκες με τα καλά τους ρούχα και το γύρω περιβάλλον είναι το τυπικό των θεμάτων που χρησιμοποιεί ο Toulmouche. Αλλά το έξαλλο ύφος της νύφης είναι ασυνήθιστη αναπαράσταση της γυναίκας εκείνης της εποχής καθώς εκφράζει συναίσθημα και δη θυμού, σύμφωνα με την Therese Dolan, επίτιμη καθηγήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Tyler School of Art and Architecture στο Temple University στη Φιλαδέλφεια.

@voxdotcom This viral painting, explained in 60 seconds. Who do you think she’s looking at? #arthistory #memes #arttok ♬ sonido originalBryan Bojorquez | Música

«Δεν το συναντάμε συχνά αυτό στη ζωγραφική του 19ου αιώνα – αυτό το είδος ανεξάρτητης γραμμής», είπε η Dr Dolan. «Δείχνει στην πραγματικότητα το συναίσθημα ότι δεν θέλει να παντρευτεί το άτομο που έχει επιλέξει για εκείνην η προφανώς πλούσια οικογένειά της».

Ο θυμός της είναι δικαιολογημένος καθώς εκείνη την εποχή οι Παριζιάνες γυναίκες έχαναν πολλά δικαιώματά τους μετά τον γάμο. «Αυτό που κάνει με τεράστια επιτυχία ο Toulmouche είναι να απεικονίσει με ακρίβεια την ψυχή της γυναίκας», λέει η Dr Dolan.

 Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά το «The Hesitant Fiancée», έργα που απεικόνιζαν την σιωπηλή αγανάκτηση των γυναικών θεωρούνταν μερικές φορές ως μη σοβαρά και μεγάλο μέρος της δημοφιλούς τέχνης εκείνη την εποχή σατίριζε τις ανύπαντρες γυναίκες, λέει η  Κάθριν Μπράουν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης και οπτικής κουλτούρας του Πανεπιστημίου Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με μια σύγχρονη ματιά μπορούμε να πούμε πως το «The Hesitant Fincée» δείχνει τις γυναίκες αλληλέγγυες, να υποστηρίζουν η μία την άλλη στη «διαπραγμάτευση καταπιεστικών συστημάτων», σημείωσε η Brown, που έχει γράψει για το έργο του Toulmouche στο βιβλίο της «Women Readers in French Painting 1870–1890».

Ο Toulmouche δεν ήταν φεμινιστής ζωγράφος, αλλά το έργο του μιλάει στις γυναίκες σήμερα. Ζωγράφισε πορτρέτα κομψών, εύπορων Γαλλίδων σε οικιακά περιβάλλοντα, συχνά εξιστορώντας τις ρομαντικές τους ιστορίες. Οι γυναίκες στους πίνακές του φαίνονταν επιφανειακές, σαν ευπαρουσίαστες debutantes. Μάλιστα, ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Émile Zola το 1874 αποκάλεσε τα θέματα του Toulmouche ως «ομορφούλες κούκλες», αναφέρει η Brown.

@simplycynz Yeah, no. #fyp #thehesitantfiance #augustetoulmouche #arthistory #biggerperson #yeahno #curse #bloodline #betrayal #iremembereverything #scorpio #dontplaywithme ♬ sonido originalBryan Bojorquez | Música

Οι πίνακες του Toulmouche είχαν αναγνώριση και επιτυχία στην εποχή τους καθώς ανταποκρίνονταν απόλυτα και ευχάριστα στους ρόλους που είχαν τότε οι γυναίκες: σύζυγοι μητέρες, κόρες, αδερφές που δεν ξεφεύγουν και δεν επαναστατούν από τους ρόλους τους στην οικία τους.

«Η διστακτική αρραβωνιαστικιά», λοιπόν, εκτέθηκε αρχικά με τον τίτλο «Un mariage de raison» ή «A Marriage of Convenience» στο σαλόνι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού το 1866. Το έργο του Toulmouche ήταν δημοφιλές για ένα διάστημα, με τους πίνακές του να δημοσιεύονται συχνά ως χαρακτικά σε εφημερίδες. Αλλά τελικά επισκιάστηκε από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους.

@fairykara_ 1999 to 2023: single, with one month left and still no plans in changing that status #singlelife #kunfayakun #2024plans #ending2023 #fyp #fypsinglelife #thehesitantfiancee ♬ sonido originalBryan Bojorquez | Música

Διαβάστε επίσης:

Η αποκάλυψη στον γνωστό πίνακα «Θάνατος του Καρδινάλιου Μποφόρ» του Joshua Reynolds μετά από 230 χρόνια (photos/video)

Strange Fruits στην Γκαλερί «Δύο Χωριά»

Μυστήριο 151 A Rave Down Below: Η πολιτική δυναμική του σώματος σε κίνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα