Πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μας γυρίζει στα μνημόνια ή όχι;

Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπάθησε να κάνει παραλληλισμούς με τα μνημόνια ασκώντας στην κυβέρνηση την κριτική είτε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας θα φέρει ύφεση και θα μας οδηγήσει εκ νέου στα μνημόνια, είτε, πιο πρόσφατα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πανδημία, περνά μέσα από «μνημονιακές πολιτικές», κάτι που παραπέμπει δηλαδή στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης.

(Μια τέτοια διάσταση πάντως υπάρχει στην περαιτέρω απορρύθμιση

της εργασίας που επιφέρει το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στο βαθμό που θα σημάνει και συγκράτηση μισθών και αμοιβών ή και συμπίεση προς τα κάτω).

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διευκρινίσει ότι οι όποιοι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν στηλιτεύονται από την αξιωματική αντιπολίτευση για το ότι επισύρουν τον κίνδυνο να μας επαναφέρουν σε μια κρίση χρέους. Το αντίθετο: «δεν φοβάμαι άμεσα την επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων, της κρίσης χρέους, δηλαδή.

Ακριβώς διότι η αναδιάρθρωση του χρέους που κάναμε το 2018 μας δίνει τη βεβαιότητα ότι για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2032, δεν θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα», σημείωσε στην συνέντευξή του προς τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Σαφώς διαφαίνεται εδώ και η πρόθεση να μην ακυρώσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό αλλά και το να μη δώσει την εντύπωση ότι κινδυνολογεί και «παίζει» με την εικόνα της χώρας έναντι των αγορών(και μάλιστα από το βήμα ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ).

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «αιωρείται» ένα κλίμα περί της μνημονιακής απειλής, με αναφορές όμως κατά κανόνα φαίνεται να παραπέμπουν σε εφαρμογή «μνημονιακών πολιτικών» («μεταρρυθμίσεων») και όχι τόσο στο ενδεχόμενο της δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης.

Γράφει η Κυριακάτικη Αυγή, στο κύριο άρθρο της: «Αν τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης στηρίξουν την πραγματική οικονομία, υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση σχετικά γρήγορα και αποτελεσματικά. Αντιθέτως, αν τα κεφάλαια αυτά πέσουν στα χέρια 50 επιχειρηματιών, η χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την κατάρρευση των μικρών και των ευάλωτων, αλλά ενδεχομένως και με ένα νέο Μνημόνιο».

Επίσης, προ μερικών εβδομάδων ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για «μνημόνιο χωρίς μνημόνιο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν και τύποις δε θα υπάρχει μνημόνιο στην πράξη ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται.

Τελικώς, τι ακριβώς πιστεύει η αξιωματική αντιπολίτευση για το σχέδιο της κυβέρνησης, μας οδηγεί ή όχι σε μνημόνιο και τι εννοούν ακριβώς; Μπορεί η κρίσης χρέους να μην είναι στον ορίζοντα όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο αρκετοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να παραβλέψουν την ύπαρξη των conditionalities (των προαπαιτούμενων δηλαδή) στη λογική των εκταμιεύσεων του Ταμείου, ακόμη κι αν θεωρητικά δίνεται κάποια ελευθερία στην εκάστοτε κυβέρνηση να… επιλέξει τα προαπαιτούμενα.

Δεν είναι πρώτη φορά που η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράγει σύγχυση και ασάφεια. Προς το παρόν η Κουμουνδούρου κεντρικά φαίνεται να έχει προχωρήσει σε μια «διόρθωση» της πολιτικής της εκφώνησης χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «νεοφιλελεύθερο», θατσερικής και ρηγκανικής κοπής, κ.ο.κ αλλά όχι «μνημονιακό» κάτι που ενδεχομένως θα έβαζε στο κάδρο και την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλάσσει κριτική και για την ΕΕ λέγοντας ότι κάνει κάποια βήματα αλλά σε πολύ αργούς ρυθμούς και αν δεν είναι τολμηρά όπως αυτά του Μπάιντεν θα χάσει το τρένο, αλλά δεν είναι κάποια οξεία κριτική. Αντιθέτως, εμφανίζει την ΕΕ πιο «ανοιχτή» σε αλλαγές λόγω της αποκαλυπτικής δύναμης της πανδημίας που ανέδειξε τον ρόλο του δημοσίου και του κοινωνικούς κράτους με τα εθνικά συστήματα υγείας στο επίκεντρο. Έτσι «κουμπώνει» και το αφήγημα ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και θα το αλλάξει με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Ελλάδα+».

Βέβαια, αυτό θυμίζει κάτι από το παρελθόν (που… «δεν πήγε καλά»), αλλά στη σημερινή συγκυρία, πέρα από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται ένα θετικό κι ελπιδοφόρο αφήγημα για το μέλλον, ποντάρει και στο ενδεχόμενο η πολιτική Μπάιντεν (εφόσον ξεδιπλωθεί και στην πράξη κατά και δε μείνει στις εξαγγελίες) να παρασύρει και την Ευρώπη σε μια λογική «new deal».

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα