Περσικός χαλβάς καρότου

Ο χαλβάς, όπου στα αραβικά σημαίνει γλυκό, είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο επιδόρπιο που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα στην Περσία, όταν οι χουρμάδες και το γάλα μαγειρεύονταν για να δημιουργήσουν μια κρεμώδη πάστα.

Από τότε, ο όρος χαλβάς αναφέρεται σε μια ποικιλία γλυκισμάτων που περιλαμβάνουν το σοτάρισμα αλευριού σίτου, ρυζιού ή σιμιγδαλιού, σπόρων ή σουσαμιού μαζί με βούτυρο ή λάδι και τοπικά μπαχαρικά και αρωματικά.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή του ιρανικού χαλβά προστίθενται πολτοποιημένα μαγειρεμένα

καρότα και θερμά μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, το σαφράν και το αρωματικό ροδόνερο. 

Υλικά για τη Συνταγή

4-5 μέτρια καρότα (500 γραμμάρια περίπου), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκατοστών

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι νερό

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι βούτυρο

1 φλιτζάνι ρυζάλευρο (ή αλεύρι γ.ο.χ)

½ φλιτζάνι ροδόνερο

½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν σκόνη, διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό

2 κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο σκόνη (κακουλέ)

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας φιστίκι Αιγίνης

Αποξηραμένα ροδοπέταλα

Εκτέλεση

1.Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα καρότα, μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι και φέρτε τα σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις κοχλάσουν, ρυθμίστε την ένταση σε χαμηλή φωτιά, σκεπάστε το σκεύος και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά.

2. Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και πολτοποιήστε τα, μέχρι να έχετε έναν λείο και κρεμώδη πουρέ. Αφήστε στην άκρη.

3. Σε ένα μεγάλο σκεύος, ψήστε το ρυζάλευρο για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μυρίσει, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην καεί.

4. Συμπληρώστε στο σοταρισμένο ρυζάλευρο τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τον πουρέ καρότου και συνεχίστε το αδιάκοπο ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Το μίγμα θα πρέπει να καταλήξει σαν μια πηκτή και λεία πάστα.

5. Αδειάστε τον καροτοχαλβά σε μια διακοσμητική πιατέλα ή σε μια φόρμα και πιέστε τον ελαφρά με την ανάποδη μεριά ενός βρεγμένου κουταλιού. Κεντήστε τον, αν επιθυμείτε, κάνοντας σχέδια με τη λάμα ενός μαχαιριού. Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και διακοσμήστε τον με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αποξηραμένα βρώσιμα ροδοπέταλα.

Διαβάστε επίσης:

Πατατοκροκέτες φούρνου

Hamantaschen, τα εβραϊκά μπισκότα σε νηστίσιμη εκδοχή

Μελιτζάνες με κιμά, στην κατσαρόλα (τούρκικος μουσακάς)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περσικός,persikos