Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα τις πρώτες εβδομάδες του 2016 - Σύροι και Αφγανοί από εμπόλεμες περιοχές η πλειονότητά τους

ΕΛΛAΔΑ

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη τις πρώτες εβδομάδες του 2016, τριπλάσιος αριθμός από τις αντίστοιχες προσελεύσεις την ίδια περίοδο το 2015, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφθασαν τουλάχιστον 102.500 πρόσφυγες, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και περίπου 7.500 πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Το 2015 οι πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 100.000 στο τέλος Ιουνίου

και όσο πλησιάζει η Άνοιξη και βελτιώνεται ο καιρός τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι το 20% των προσφύγων προέρχονται από τη Συρία και σχεδόν οι μισοί από τη Συρία. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που σχεδιάζουν ΗΠΑ και Ρωσία στη Συρία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα είναι αποτελεσματική και ότι θα διαρκέσει.

Οι ροές των προσφύγουν συναντούν την χαοτική αντίδραση των χωρών της Ευρώπης. Η Αυστρία έχει βάλει πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου που θα εξετάζει και όρισε τον αριθμό στους 80 την ημέρα και θα επιτρέπει τη διέλευση σε 3.200 πρόσφυγες.

Αυτό το μέτρο οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων της πΓΔΜ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι το 94% των Σύρων προσφύγων «απόδρασαν» από περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις και το αντίστοιχο ποσοστό των Αφγανών ανέρχεται στο 71%.

Κάθε βδομάδα που περνάει φαίνεται ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν στο να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από τη χώρα τους σε αντίθεση με την υπεύθυνη διαχείριση των ροών και την εργασία πάνω σε κοινές λύσεις, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Πηγή: Guardian

Guardianπρόσφυγεςπροσφυγικές ροέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα