Περί αποτελεσματικότητας (της Δημοτικής αρχής Βόλου)

Η ασκούσα την εξουσία Δημοτική Αρχή τα τελευταία εννέα έτη επαίρεται για την αποτελεσματικότητά της. Για την ακρίβεια ο άρχων του Δήμου, γιατί οι λοιποί πλαισιώνοντες την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη είναι αρχόδουλοι και στην καλύτερη περίπτωση αρχόμενοι….

Αν και διατηρούνται πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα, καθόσον αυτή ελέγχεται πάντα εκ των υστέρων και πάντα μετά από λογοδοσία – που πεισματικά την αρνείται ο άρχων της πόλης – εν τούτοις, η παρούσα προσέγγιση γίνεται με βάση την άποψη που προβάλλει

η ίδια η δημοτική αρχή για τον εαυτό της.

Αποτελεσματικότητα οικονομική; Απλή σύγκριση με ισολογισμούς άλλων ετών (άλλων παρατάξεων) άλλα δεικνύει…. Ελλείμματα, χρέη, εκκρεμότητες δικαστικές κ.ο.κ.

Αποτελεσματικότητα απορρόφησης πόρων από Ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα; Ελάχιστη σε σύγκριση με άλλες πόλεις, ίδιας πληθυσμιακής κατάταξης (βλ. π.χ. Λάρισα).

Αποτελεσματικότητα στην περιβαλλοντολογική διαχείριση; Είμαστε η πόλη με το λιγότερο πράσινο στον αστικό ιστό και με την μεγαλύτερη αέρια ρύπανση.

Αποτελεσματικότητα στον προγραμματισμό και στον οραματισμό του μέλλοντος; Μάλλον το μέλλον της πόλης μας είναι οι αποθήκες LNG και τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών.

Εν πάση περιπτώσει, για έναν Δήμο του μεγέθους και της παράδοσης του Βόλου, αποτελεσματικότητα δεν είναι – ή δεν είναι κυρίως – η γρήγορη αντικατάσταση των βαλβίδων ύδρευσης ή των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού. Αλλά, κι αν είναι, υπάρχουν πλείστοι όσοι τρόποι πιθανής αποτελεσματικότητας διοίκησης. Και η επιλογή είναι αμιγώς πολιτική, όπως και οι συνέπειες. Ενδεικτικώς μόνο – χάριν παραδείγματος – αναφέρονται μερικοί.

Οι Ιάπωνες μιλιταριστές, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Άπω Ανατολή κατασκεύασαν φαραωνικών διαστάσεων σιδηροδρομικά δίκτυα και αυτοκινητοδρόμους μέσα στη ζούγκλα, χρησιμοποιώντας Βρετανούς και άλλους αιχμαλώτους. Ανέξοδα και αποτελεσματικότατα. Οι Γερμανοί φασίστες αύξησαν τη Βιομηχανική τους παραγωγή απασχολώντας εργάτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης… Ανέξοδα και αποτελεσματικότατα. Και ας μην πάμε μακριά. Η Ελληνική Πολιτεία, κατά την περίοδο της κρίσης, μείωσε ονομαστικά το Δημόσιο χρέος, μη πληρώνοντας κανέναν… Προμηθευτές, εργολάβους, ιατρούς (rebate, clow back) ακόμη και μικροομολογιούχους δανειστές! Άκρως αποτελεσματικό… Μία από τις λύσεις για να γλιτώσουμε από τα αδέσποτα είναι να τα δηλητηριάσουμε. Αποτελεσματικότατη !! Αν θέλουμε τέτοιου είδους αποτελεσματικότητα, μπορούμε να την έχουμε… Οι άλλες επιλογές απαιτούν κόστος, ευαισθησία, διάθεση.

Ο πιο απλός τρόπος να εξαναγκάσουμε έναν υπάλληλο να εργαστεί είναι η απειλή, η ύβρις, ο φόβος. Για λίγο θα είναι αποτελεσματικός. Αν ο Δήμος δεν πληρώνει δικαστικές αποφάσεις – βρίζοντας τους Δικαστές – για λίγο θα έχει οικονομικά αποτελέσματα θετικά. Αν παραβιάσουμε κάθε κανόνα νομιμότητας, για λίγο θα έχουμε αποτελεσματικότητα. Όμως για λίγο… Στο τέλος κανένας δεν θα δουλεύει (βλ. χώρες πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού), κανένας δεν θα νοιάζεται για τίποτε και ο Δήμος θα καταρρεύσει, όπως π.χ. κατέρρευσε και μάλιστα οικονομικά αλλά και στρατιωτικά το Ελληνικό Κράτος, μετά από 7 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

Η επιλογή του είδους της αποτελεσματικότητας είναι πάντα πολιτική. Η λαϊκιστική έχει πρόσκαιρα οφέλη και ασήμαντα, αλλά στο τέλος οι συνέπειες είναι πάντα καταστροφικές για την πόλη και κυρίως για τους πολίτες της. Και αυτό το είδαμε το φετινό καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και το Σεπτέμβρη με τις πλημμύρες. Ο Βόλος, ως ανοχύρωτη και απροστάτευτη πόλη, με παντελώς αναποτελεσματική δημοτική αρχή, κατέρρευσε και άρχισαν τα επιφωνήματα «Ο Βόλος μάνα καίγεται», «Ο Βόλος μάνα πνίγεται», «Ανεβείτε στους ορόφους να σωθείτε», «Να μας λυπηθεί ο Θεός» κ.ο.κ.

Για την «ατυχία» της πόλης μας δεν φταίει ούτε η μοίρα μας, ούτε ο Θεός. Έχει ονοματεπώνυμο. Όπως ονοματεπώνυμο θα έχει και η επιλογή των πολιτών. Με την ανάλογη, φυσικά, ευθύνη τους.

*Ο Νικόλάος Παπαπέτρου είναι δικηγόρος, υποψηφίος Δημάρχου Βόλου

Διαβάστε επίσης:

Τα Βριλήσσια δεν υπάρχουν μόνο την περίοδο των εκλογών – Υπάρχει συνέχεια αλλά και αντιστοίχιση λόγων και έργων

Αυτοδιοίκηση για τις λαϊκές ανάγκες με στήριγμα τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κασσελάκηδες έσπειραν, Κασσελάκηδες θερίζουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα