Παυλόπουλος: «Σήμα κινδύνου» οι ατέλειες του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόιρουμ των Δελφών», χαρακτηρίζοντας ως «σήμα κινδύνου» τις αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Εκτός από τις εκτενείς αναφορές στου κινδύνους διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε και για την μετατροπή του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό

Ταμείο.

«Είναι προφανές ότι εμφανίζεται αναγκαία η αξιοποίηση των θεσμών που δημιουργήθηκαν κατ’ εφαρμογή των περί Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου στο πνεύμα το οποίο αυτές επιβάλλουν, ώστε να μην προκληθούν, με επίκεντρο την Ελλάδα, αναταράξεις ικανές να απειλήσουν την ίδια την ενότητα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Ευρωζώνης, όπως άλλωστε ομολογούν πολλοί κορυφαίοι παράγοντές της. Είναι βεβαίως σχετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, σήμερα γίνεται ανοικτά λόγος - ακόμη και από Γερμανικής πλευράς - για μετατροπή του ΕΜΣ σε ένα πραγματικό και αυτοτελές Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

«Άτυπο» Eurogroup

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, για ακομη μια φορά, για τον «άτυπο», όπως τόνισε, χαρακτήρα του Eurogroup λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με απλές λέξεις το Eurogroup είναι άτυπο - δηλαδή άνευ αντίστοιχης της πραγματικής του σημασίας και ισχύος επαρκούς θεσμικής κατοχύρωσής του και νομικής ρύθμισης - forum των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή που, για να πάρουμε ως παράδειγμα την τύχη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μνημονιακής διαδικασίας, στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες “δρακόντειες’ κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους λαμβάνονται ύστερα από απόφαση του Eurogroup».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε για την θεσμική «αφάνεια», όπως την χαρακτήρισε, του Eurogroup πως: «Κι όμως αυτό το τόσο σημαντικό, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όργανο, ήτοι το Eurogroup, αναφέρεται εντελώς επιδερμικά από κάποιες διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου. Διατάξεις οι οποίες είναι τόσον ισχνές κανονιστικώς ώστε ούτε καν περιγράφουν, έστω και στοιχειωδώς, τα της οργάνωσης και λειτουργίας του Eurogroup και τη νομική φύση - άρα και τις επακόλουθες συνέπειες - των αποφάσεών του. Αυτή η οιονεί θεσμική “αφάνεια’ του Eurogroup οδηγεί, μοιραίως, στην συνακόλουθη αναντιστοιχία μεταξύ του δυναμισμού της οικονομικής πραγματικότητας και της εμφανούς αδυναμίας του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να την παρακολουθήσει. Άρα, σε ένα είδος επικυριαρχίας του “οικονομικού’ επί του “θεσμικού’».

«Σήμα κινδύνου»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανεφέρθηκε, παράλληλα, σε τρία παραδείγματα ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, τα οποία «πρέπει να λειτουργήσουν ως “σήμα κινδύνου” για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης». Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λογο για:

-Την μη επαρκή αξιοποίηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου ως προς την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι ώστε ο Μηχανισμός αυτός να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πράγμα το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο με την αποστολή του.

-Την μη επαρκή εφαρμογή των περί Αλληλεγγύης κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως δε η μη επιβολή των προβλεπόμενων από το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρώσεων σε κράτη-μέλη τα οποία παραβιάζουν ευθέως την ως άνω αρχή, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Την μη επαρκή κανονιστικώς πλαισίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Eurogroup, το οποίο - όπως η εντελώς πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει - ακριβώς λόγω του κενού τούτου έφθασε να θεωρείται από το ΔΕΕ ως «άτυπο όργανο». Γεγονός εμφανώς υποτιμητικό για την τεράστια σημασία που έχει το Eurogroup και οι αποφάσεις του σε όλα τα οικονομικά - και όχι μόνο νομισματικά - θέματα της Ευρωζώνης.

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΔελφοίοικονομικό φόρουμκινδυνοιEurogroupHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα