ΠΑΣΟΚ: Πού είναι το… «επιτελικό κράτος»;

Τη στρατηγική τους ενόψει ενός δύσκολου – όπως υποστηρίζουν – χειμώνα θα καταστρώσουν στο ΠΑΣΟΚ μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ατζέντα της πολιτικής επίθεσης της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι άλλη από την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, η οποία, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κορυφαία στελέχη του Κινήματος που μιλούν στο «Π» θεωρούν «το επιτελικό κράτος» την απόλυτη αδυναμία του Έλληνα πρωθυπουργού, στρέφοντας

παράλληλα τα βέλη τους και για την οικονομία.

Ολοφάνερη ανεπάρκεια

Σε μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η ακρίβεια, οι πυρκαγιές και τα αιματηρά επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκαν, επικεντρώνεται εν πολλοίς η κριτική που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν κυρίως στην ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών εστιάζοντας στην εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση και το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Κορυφαία στελέχη του Κινήματος σημειώνουν ότι τα κενά που ήδη υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους σήμερα.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη μιλούν για αδυναμία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η «γαλάζια» κυβέρνηση.

«Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης.

Όταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ομολογεί ότι το υπουργείο του από την ίδρυσή του εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ευδιάκριτο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί, άραγε ποιον ψέγει, αν όχι τους προκατόχους του υπουργούς της Ν.Δ.;

Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου φυλάσσονται υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα, αποδεικνύονται ανοχύρωτες, όταν μια πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε επικίνδυνες εκρήξεις πυρομαχικών.

Και, τέλος, το νέο τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη («Το Βήμα»), η οποία παρουσιάζει και το περίγραμμα της επίθεσης του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη – στο τεράστιο θέμα της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή και των αιματηρών επεισοδίων – είναι να μην εξαντληθούν οι συνέπειες στο επιχειρησιακό σκέλος με κυρώσεις μόνο σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αλλά να αποδοθούν και στην πολιτική ηγεσία.

Στο επίκεντρο η οικονομία

Είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα είναι η οικονομία. Μάλιστα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως σε ό,τι έχει να κάνει με αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες εμφανίζονται με υπερκέρδη, στελέχη του Κινήματος «καρφώνουν» την κυβέρνηση η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «ξαφνικά τώρα εντόπισε τον «πληθωρισμό της απληστίας».

Όσον αφορά τη στάση που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην επέκταση του market pass, το «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι των σχολικών» με συγκεκριμένα είδη, στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν καταρχήν θετικοί αλλά ξεκαθαρίζουν πως αυτό δεν είναι η λύση.

Μάλιστα, ρίχνουν τα «βέλη» τους προς την κυβέρνηση για το γεγονός πως πρόσφατα οι παραχωρησιούχοι ανακοίνωσαν μονομερώς αυξήσεις στα διόδια, «με το υπουργείο Μεταφορών να παρακολουθεί». «Από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες πολίτες έχουν δει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής να έχουν αυξηθεί κατά 28%.

Μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 19,4% οι τιμές των φρούτων, κατά 15,5% οι τιμές των λαχανικών, κατά 14,4% οι τιμές των γαλακτοκομικών και κατά 10,9% τα κρέατα. Πληθωρισμός και ακρίβεια καταγράφονται πλέον παντού, με τον πληθωρισμό, τον δομικό πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών να αυξάνονται τον Ιούλιο, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.

Οι τιμές στα φάρμακα έχουν αυξηθεί κατά 18,7%, στις υπηρεσίες Υγείας κατά 7,8% και στην εστίαση κατά 6,2%. Για να μη μιλήσουμε για τα καύσιμα» λένε στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και τον πληθωρισμό, κάτι που εκφράστηκε και από πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά έχει επιλέξει τον ρόλο του παθητικού θεατή, έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Αποδεδειγμένα επίσης είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε ελέγχους στην αγορά, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για επικοινωνιακούς λόγους» συμπληρώνουν στο ΠΑΣΟΚ «κατακεραυνώνοντας» την κυβέρνηση.

Προτάσεις ανακούφισης

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα προτείνει μία σειρά από μέτρα όπως:

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. Φορολόγηση των υπερκερδών. Να ανοίξει η συζήτηση για τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές με την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.Ψηλά η Αυτοδιοίκηση

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες ενόψει της εκλογικής μάχης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι σε αυτή την αναμέτρηση θα γίνει η πρώτη καταγραφή των πολιτικών τους δυνάμεων, ιδιαίτερα δε μετά την εσωστρέφεια που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να έχει πολιτική εκπροσώπηση σε όλες τις περιφέρειες (δεν έχουν ανακοινωθεί δύο), πράγμα που εκ των πραγμάτων έκανε αισθητή την επιλογή αυτονομίας για την οποία μίλησε εξ αρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι σίγουροι πως το κόμμα θα πετύχει νίκες κυρίως στην επαρχία, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι και στην Αττική, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, αλλά και στον Δήμο της Αθήνας, με τον Χάρη Δούκα, μπορεί να αλλάξει η εικόνα που είχε το κόμμα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται πάντως πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε και τα καλύτερά του ποσοστά στην περιφέρεια στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς βρέθηκε στο 8,80%.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα – 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης: Από τις Σέβρες στη Λωζάννη μία εθνική καταστροφή δρόμος

Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου 1936

Ήμουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Keywords
Τυχαία Θέματα