ΠΑΣΟΚ: «Όχι» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Οι ενστάσεις και οι προτάσεις Ανδρουλάκη

Προς το «όχι» οδηγείται το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως έδειξε με την χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση του Κινήματος για τα πανεπιστήμια με τίτλο «Ανοίγουμε τον διάλογο» ο Νίκος Ανδρουλάκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα δύσκολα θα συμφωνήσουν. 

«Σκανδιναβικό μοντέλο»

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική νομοθετική πρόταση, ως έχει, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ

για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, προτείνοντας παράλληλα και το «Σκανδιναβικό μοντέλο», το οποίο στην ουσία σημαίνει πως το Ίδρυμα πρέπει να λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις. «Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών», ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συζήτησης, η οποία θα γίνει στη Βουλή, όπου το κόμμα θα προσέλθει με τις προτάσεις του. «Εμείς, λοιπόν, σε αυτά τα νέα παιδιά και τις νέες γενιές, θέλουμε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη. Αυτό που εμείς είχαμε ως δημόσιο πανεπιστήμιο να το συναντήσουν καλύτερο, βελτιωμένο, πιο ανταγωνιστικό. Και συγχρόνως, για όσα από αυτά τα παιδιά θέλουν, να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά υψηλής ποιότητας, που μαζί θα δημιουργούν το πλαίσιο μίας ισχυρής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προάγοντας την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα, με τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και ενισχύοντας τις δεξιότητες των πολιτών», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή εκδήλωση.

«Αναθεώρηση του άρθρου 16»

Στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ότι ο δρόμος προς την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων περνάει μέσα από την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος. «Λέμε ότι ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις. 

Μία διαδικασία που από τη φύση της, απαιτεί τον διάλογό όχι της μίας εβδομάδας όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Η κυβέρνηση όμως δεν θέλησε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Για μία ακόμα φορά δεν επιδιώκει τη συναίνεση αλλά προσπαθεί να την εκβιάσει. Σας προκαλώ να μου υποδείξετε μία ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία μία τόσο σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έγινε χωρίς διάλογο.

Όπου η νομοθετική πρόταση γράφτηκε στα υπόγεια του υπουργείου, χωρίς να συμμετέχουν, ούτε καν να γνωρίζουν το περιεχόμενό της, τα πολιτικά κόμματα, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, γενικότερα η κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ 

Στην Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν σε ένα άλλο είδους μοντέλο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κάνοντας παράλληλα και επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ως προς την Αντισυνταγματικότητα του νόμου. «Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά.

Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά. Θέλουμε σε αυτήν τη βάση να υπάρχουν αυτά τα πανεπιστήμια», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Στην Χαριλάου Τρικούπη «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας διαχρονικά δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών Πανεπιστημίων -και όχι παραρτημάτων».

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του». «Αν η κυβέρνηση επιλέξει έστω και καθυστερημένα να ανοίξει μια συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση και όχι για την υφαρπαγή συναινέσεων, ένας είναι ο δρόμος: το Σύνταγμα», ξεκαθαρίζουν. 

Διαβάστε επίσης

Γλυφάδα: Τι όπλισε το χέρι του μακελάρη, όλο το παρασκήνιο – Καρέ-καρέ οι κινήσεις του στη ναυτιλιακή

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία με πρωτοβουλία Λινού για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παρένθετη κύηση

Στην Εξεταστική για τα Τέμπη σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Όχι, Ανδρουλάκη,pasok, ochi, androulaki