ΠΑΣΟΚ: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με την κυβέρνηση

Ως ευκαιρία για να εμπεδωθεί στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «πραγματικός αντίπαλος» της Ν.Δ. βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μπορεί η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη και η θέση του ΠΑΣΟΚ να έφεραν αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο Κίνημα, αλλά οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δεν αποκλείεται να δώσουν τέλος στις όποιες συζητήσεις – κουβέντες για διαγραφές ή «διαφωνούντες». Πάντως, σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι θα συνταχθούν με τη γραμμή της κυβέρνησης, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα διστάσει.

Ο Παπανδρέου έδωσε τη λύση;

Με τον Ανδρουλάκη στη Ρώμη για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών το Σάββατο, όπου γίνεται ουσιαστικά και η έναρξη του αγώνα για τις ευρωεκλογές, συνεχίζουν την κόντρα τους με την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός του Κινήματος έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση της κυβέρνησης κάνοντας το παραπάνω βήμα ζητώντας την αναθεώρηση του «άρθρου 16», αλλά καταθέτοντας και δική του πρόταση για το πώς θα έπρεπε να είναι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η πραγματικότητα είναι ότι η στάση του Ανδρουλάκη τάραξε τα νερά στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς υπήρξαν διαρροές βουλευτών για διαφωνίες πάνω στη γραμμή της καταψήφισης. Τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν αυτά της βουλευτή του Δυτικού Τομέα Νάντιας Γιαννακοπούλου αλλά και του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Μετά και την παρέμβαση του Παπανδρέου (δημοσιεύματα των ενέπλεξαν στους αρνητικούς) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φαίνεται πως οι όποιες αντιρρήσεις θα «καμφθούν» και τελικά θα υπάρξει ενιαία γραμμή στην καταψήφιση. Αν όμως βουλευτές διαλέξουν να τηρήσουν διαφορετική στάση, τότε ο Ανδρουλάκης φαίνεται αποφασισμένος ακόμα και για διαγραφές. Ο Παπανδρέου με λίγα λόγια ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες, έχεις αυθαιρεσία».

Ενόχλησε το «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο έφερε και νέα σύγκρουση με την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να ανεβάζει συνεχώς τους τόνους αλλά και την «επιθετική γραμμή». Μάλιστα, συνεργάτες του Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η επικοινωνιακή υπεροπλία θα επιχειρήσουν να στρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν συμβάλλει στην άρνηση, αλλά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και επ’ αυτών των προτάσεων θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Ας προετοιμαστεί, συνεπώς, η κυβέρνηση» λένε από το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν:

«Κατανοούμε, πάντως, τον εκνευρισμό τους. Τους χαλάμε τα σχέδια, γιατί είχαν συνηθίσει σε έναν ανέξοδο αρνητισμό. Τους προέκυψε εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση με βάση το σκανδιναβικό παράδειγμα, που συνιστά ένα επιτυχημένο και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Τι να περιμένουμε από την παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, που μοναδικός γνώμονας των επιλογών της είναι οι μπίζνες, όπως αποδείχτηκε με την Golden Visa, την ενεργειακή μετάβαση, την Υγεία και την Παιδεία;».

Οι προετοιμασίες και το ευρωψηφοδέλτιο

Τα σχέδια του Ανδρουλάκη για το μεγάλο άνοιγμα που θα επιχειρήσει να κάνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς πριν από τις ευρωεκλογές δεν έχουν αλλάξει. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μετά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως θα επιχειρήσει πρώτος να ανοίξει το κόμμα του. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι ο τρόπος.

Τα πρώτα τηλεφωνήματα έχουν γίνει και στελέχη που υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις, παρά τις όποιες πρώτες ενστάσεις, φαίνεται να το σκέφτονται και να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του προέδρου. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ κινείται γύρω από τις πρωτοβουλίες του Ανδρουλάκη, ο οποίος θέλει να δώσει το δικό του αποτύπωμα, αλλά και να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι κυρίαρχο πλέον στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το άνοιγμα θα γίνει μέσω εκδήλωσης ή κοινής παρέμβασης, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα έχει έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά τις «μεταγραφές», παρά τις διαβεβαιώσεις Ανδρουλάκη, δεν θα πρέπει να αποκλείονται πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό που σίγουρα αποκλείεται είναι η «συγκόλληση κομμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις για την ευρωλίστα. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν πρόσωπα από την κοινωνία, τον επιστημονικό κλάδο και την Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού», ανάμεσα στις πρώτες ανακοινώσεις θα είναι ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και νυν τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Παναγιώτης Δημόπουλος, η δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δανάη Τσάκαλου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και δικηγόρος Παναγιώτης Γκανιάτσος.

Σίγουρα υποψήφιοι θα πρέπει να θεωρούνται επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής. Άγνωστο τι θα γίνει με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο και αν τελικά θα είναι υποψήφιος. Μεγάλη επιθυμία του Ανδρουλάκη είναι στη λίστα του ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ο πρώην υπουργός και καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι η απουσία γυναικών από τις ευρωλίστες. Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δεν έχει ακόμα βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί η εκ των… έσω ανανέωση.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έμφαση στην ακρίβεια και τους αγρότες, με το βλέμμα στις αντιδράσεις

Φόβος στην κυβέρνηση ότι Τέμπη, Παιδεία και ακρίβεια μπορεί να φέρουν… κίνημα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. υπογραφών το ψήφισμα Καρυστιανού για απόδοση δικαιοσύνης

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Κλιμακώνεται,pasok, klimakonetai