Παραδοσιακά Κρητικά ξεροτήγανα με ρακή

Το παραδοσιακό Κρητικό ξεροτήγανο, είναι το πιο δημοφιλές γλύκισμα των Χριστουγέννων και ολόκληρου του Δωδεκαημέρου αλλά συνηθίζεται και σε όλες τις χαρές, όπως σε γάμους και βαφτίσεις.

Απαιτεί σχετική επιδεξιότητα και γρήγορες κινήσεις για την επιτυχία του περίτεχνου σχήματός του, γι’ αυτό και οι παλιές νοικοκυρές το έφτιαχναν όλες μαζί σε παρέες. Μπορείτε βέβαια να πειραματιστείτε με το σχήμα τριαντάφυλλο ή να το αλλάξετε, φτιάχνοντας φλογέρες ή φιογκάκια.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη

900 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

½ φλιτζάνι

ρακή ή χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Νερό όσο πάρει (λιγότερο από 1 φλιτζάνι

Άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 κανελόξυλο

1 φλιτζάνι μέλι

½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα

Τριμμένα καρύδια

Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ετοιμάστε τη ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ρακή ή τον χυμό, το λάδι και το αλάτι. Ξεκινήστε να προσθέτετε σιγά – σιγά νερό μέχρι να έχετε μια σφικτή ζύμη. Σκεπάστε την και αφήστε την να σταθεί για 1 ώρα.

2.Χωρίστε τη ζύμη σε μπαλίτσες μεγέθους όσο μια γροθιά. Ανοίξτε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο, πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόψτε το φύλλο σε μακριές λωρίδες, πλάτους 4-5 εκατοστών και μήκους 60-70 εκατοστών, με μια ειδική οδοντωτή ροδέλα κοπής.

3.Ζεστάνετε το ελαιόλαδο (περίπου 2,5 εκατοστά ύψος στην κατσαρόλα) και αφού ρολάρετε τη λωρίδα στα δάχτυλά σας, κολλήστε την άκρη της με λίγο νερό και τηγανίστε την μέχρι να ροδίσει. Μπορείτε να βοηθήσετε το ξεροτήγανο να κρατήσει το σχήμα του, συγκρατώντας το και γυρνώντας το με δύο πιρούνια. Στραγγίστε το σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας που έχετε στρώσει σε μια πιατέλα.

4.Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα ζυμάρια.

5.Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 10-12 λεπτά.

6.Βυθίστε τα ξεροτήγανα προσεκτικά στο ζεστό σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, τοποθετήστε σε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.

Διαβάστε επίσης:

Τορτίγιες με φύλλα σπανακιού και πλούσια τονοσαλάτα με καρύδια και σταφίδες

Λουκουμάδες για τα Θεοφάνεια, με 5 διαφορετικά σιρόπια και 2 κόλπα για το τηγάνισμα

Πολίτικα αλμυρά πούρα με τυριά και μυρωδικά

Keywords
Τυχαία Θέματα