Παππάς: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναδεικνύει τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων να φέρουν κοντά τους λαούς

MEDIA

Πρόσκληση προς τους εκπροσώπους 25 εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, από την Κίνα, τα Βαλκάνια, την κεντρική και νότια Ευρώπη και Ρωσία, καθώς και διακεκριμένους δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Κίνας να διαδώσουν στις χώρες τους «τα καλά νέα από την Ελλάδα και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», απηύθυνε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,

Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανοίγοντας τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ πρακτορείων ειδήσεων, με θέμα «New Silk Road», που διοργάνωσε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος και ο αντιπρόεδρος του κινεζικού πρακτορείου XINHUA Ζανγκ Σουτάνγκ (Zhang Sutang).

Ο κ. Παππάς συνεχάρη το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία να διοργανώσει το φόρουμ , σημειώνοντας ότι «το Πρακτορείο δείχνει πως μπορεί να γίνει μία δύναμη διεθνής και να αναδείξει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα πρακτορεία ειδήσεων, για να φέρουν τους λαούς κοντά και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών τους». Πρόσθεσε ακόμη πως για την Κίνα η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σημαντική, «στο πλαίσιο και της κινεζικής πρωτοβουλίας One Belt One Road, που συμπυκνώνει το αναπτυξιακό σχέδιο της φίλης χώρας».

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει επενδύσει ιδιαίτερα στη συνεργασία με την Κίνα, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα επιτυχημένο το εγχείρημα της πρώτης ελληνοκινεζικής συμπαραγωγής από την ΕΡΤ και το κεντρικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή για την επικοινωνιακή προβολή του Έτους Ελλάδας- Κίνας.

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι ο νόμος 4487/2017, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο «ανοίγει μεγάλη πόρτα για τη προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι Κινέζοι φίλοι μας θα είναι από τους πρώτους, οι οποίοι θα θελήσουν να επωφεληθούν από τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνει ο νόμος».

Κουντουρά: Η Ελλάδα ο καλύτερος προορισμός 365 ημερών της Ευρώπης

Τη σημασία των διεθνών συνεργασιών που προωθούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις συνέργειες στον τομέα του τουρισμού επισήμανε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας ότι πρωτοβουλίες όπως το φόρουμ που διοργάνωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ προωθούν τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στη συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, η κ. Κουντουρά τόνισε πως αποτελεί το πυλώνα για την ανάπτυξη και άλλων πολύ σημαντικών οικονομικών τομέων όπως το εμπόριο, οι εξαγωγές, οι μεταφορές κ.λπ. Η υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, που προσφέρει στους επισκέπτες της ζεστή φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες. Πρόσθεσε ακόμη πως αποτελεί τον καλύτερο προορισμό της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ποικιλία τουριστικού προϊόντος 365 ημέρες τον χρόνο.

Η κ. Κουντουρά τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα νέες και μεγάλες αγορές όπως της Κίνας και της Ινδίας και αντίστοιχα στην Ελλάδα να αναπτυχθούν περισσότερο οι όχι παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί, σε συνεργασία με τις 13 ελληνικές περιφέρειες.

Η υπουργός υπογράμμισε της σημασίας της συνεχιζόμενης -και κατά πολύ μεγαλύτερης από τον μέσο όρο διεθνώς- ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, χαρακτηρίζοντας τεράστια επιτυχία την από χρόνο σε χρόνο αύξηση των αφίξεων επισκεπτών, οι οποίοι όπως είπε, φτάνουν φέτος σε έναν αριθμό σχεδόν τριπλάσιο από τον πληθυσμό της χώρας.

Κουρουμπλής: Να προστατευτεί με κάθε τρόπο η σχέση Ελλάδας - Κίνας

«Μιλάμε στη ΔΕΘ σήμερα για δύο αρχαίους πολιτισμούς, με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ανθρώπου, που προσδιορίζονται από τη φιλοσοφική σκέψη του Κομφούκιου και του Σωκράτη, δύο μεγάλες παγκόσμιες προσωπικότητες που προσδιόρισαν την έννοια της φιλοσοφίας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Αυτή η σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς θεμελιώνει ένα μέλλον συνεννόησης, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Πιστεύω ότι η συνεργασία των δύο λαών και κυβερνήσεων είναι στο πιο κορυφαίο σημείο. Όμως, είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή και δύσκολο να κρατηθείς. Γι' αυτό και στην Ελλάδα και στην Κίνα πρέπει να υπάρξει η πρόνοια να προστατευτεί με κάθε τρόπο αυτή η σχέση», επισήμανε.

Λεβέντης: Ναι στις σχέσεις αλληλοσεβασμού που προάγουν τη Δημοκρατία

«Οτιδήποτε προάγει τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλους λαούς μας ενδιαφέρει και πρέπει να το προωθήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας την ανάγκη να προωθούνται σχέσεις αλληλοσεβασμού και να προάγεται η Δημοκρατία. «Ποτέ δεν είδα ξέχωρα τις οικονομικές σχέσεις από τη Δημοκρατία. Με ενδιαφέρει πολύ να ακούω βελτίωση της κατάστασης και στην Κίνα, και ότι επεμβαίνει να σταματήσει μία κατάσταση τρέλας που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Με την Κίνα υπάρχει μία παμπάλαιη σχέση. Προφανώς θα χαρούμε αν η συνεργασία γίνει εντατικότερη και φτάσει σε όλους τους τομείς».

Πιτσιόρλας: Υπάρχει σύμπτωση στρατηγικών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα

«Υπάρχει σύμπτωση στρατηγικών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, παραπέμποντας στην υπογραφή του τριετούς σχεδίου δράσης 2017-19, το οποίο όπως εξήγησε προωθεί «την εντατική συνεργασία τα επόμενα χρόνια». Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την εκτίμηση «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά μία γέφυρα που ενώνει τον δυτικό κόσμο με την Ευρασία», ενώ μπορεί να βοηθήσει τη Ευρώπη «εντός της ευρωζώνης να προσεγγίσει τα θέμα των σχέσεών της με την Ευρασία με έναν διαφορετικό τρόπο».

«Τα ΜΜΕ σε αυτή την προσπάθεια έχουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο, φέρνοντας πιο κοντά τους λαούς και βοηθώντας να κατανοηθούν διαφορετικές αντιλήψεις και να συζητηθούν όλα τα θέμα που τίθενται σήμερα με πιο νηφάλιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ψύλος: Ο ρόλος της Ελλάδας στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού ήταν και είναι στρατηγικής σημασίας

«Ο ρόλος της Ελλάδας στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού ήταν και είναι στρατηγικής σημασίας. Εάν μιλούσαμε για την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού, δε θα μιλούσαμε απλώς για μία ιστορία οικονομικής συνεργασίας και ανταγωνισμού, αλλά επίσης για την ιστορία των δύο λαών, τις επαφές και την επικοινωνία τους», παρατήρησε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και εκφράζοντας τη χαρά που «οι άνθρωποι αυτοί όταν γυρίσουν στις πατρίδες τους θα μεταφέρουν τη δική μας πρόταση συνεργασίας και συναδέλφωσης».

«Στη βάση της Στρατηγικής «Ένας Δρόμος - μια Ζώνη» (One Belt One Road strategy) το Πεκίνο σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε 68 χώρες κατά μήκος του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη. Είναι μία οικονομική επανάσταση παγκόσμιας εμβέλειας. Η στρατηγική αυτή δίνει στην Ελλάδα τον χώρο και τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στον σύγχρονο κόσμο, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Ψύλος, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο τον πρακτορείων ειδήσεων είπε πως «αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις σήμερα, ως αποτέλεσμα της νέας ψηφιακής εποχής, καθώς πλέον παγκοσμίως το 80% της ενημέρωσης και των ειδήσεων διαδίδεται μέσω των πρακτορείων ειδήσεων και μότο το 20% καλύπτεται από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο».

Η στρατηγική «Ένα δρόμος- μία Ζώνη», αφορά έναν δρόμο που έρχεται από το παρελθόν για να ανοίξει νέους δρόμους στο μέλλον, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κινεζικού πρακτορείου XINHUA Ζανγκ Σουτάνγκ (Zhang Sutang). Επισήμανε δε την ανάγκη να προωθηθεί και ένα αντίστοιχος Δρόμος του Μεταξιού στην ενημέρωση, στόχο τον οποίο, όπως είπε, προωθεί το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ενδυνάμωση των δεσμών και της συνεργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα οργανώνει επισκέψεις και ανταλλαγές δημοσιογράφων μεταξύ των χωρών. Τόνισε τέλος την ανάγκη όλα τα μέρη να συνεργαστούν πάνω σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο κοινών αξιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας και του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Χορηγοί του φόρουμ είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Cenergy Holdings, η Euromedica, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, και η ΕΤΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα