Παπαδημητρίου: Τα επιμελητήρια θεματοφύλακες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εξέλιξη του επιμελητηριακού θεσμού βρίσκεται στο επίκεντρο της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου. Οι διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», και, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, στόχος είναι τα επιμελητήρια να αναβαθμιστούν ως σύμβουλοι της πολιτείας, ως πάροχοι υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και ως αυτοτελής αναπτυξιακός πυλώνας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο. Όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων για τα επιμελητήρια, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι καθιερώνεται το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων, με στόχο την επέκταση της αρχής της «μίας στάσης» για τη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται να περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια ως αυτοτελή συλλογικά όργανα όλων των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας με διττή αποστολή. Δηλαδή, τη θεσμική κατοχύρωση και συντονισμένη άσκηση του γνωμοδοτικού ρόλου των επιμελητηρίων στην κατάρτιση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και την υποβολή προτάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων, ιδίως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη της πολιτείας στα επιμελητήρια ως θεματοφύλακες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία, ως γνωστόν, βασίζεται στην επεξεργασία και την υλοποίηση προτάσεων που έχουν ζυμωθεί σε περιφερειακά συνέδρια» επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι ανάλογη εμπιστοσύνη επιδεικνύεται και στους εργαζομένους στα επιμελητήρια, οι οποίοι κλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να σηκώσουν το βάρος μίας σημαντικής μείωσης των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών τους. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους, καθιερώνεται μία αντικειμενική και απόλυτα διαφανής διαδικασία στελέχωσης των επιμελητηρίων με ενισχυμένο τον εποπτικό ρόλο του ΑΣΕΠ.

«Κλειδί για την αναβάθμιση του θεσμού είναι και η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών των επιμελητηρίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση το εκλογικό σύστημα καθίσταται πιο αναλογικό, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ τμημάτων και κατοχυρώνεται η συμμετοχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας -η οποία γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας- στις εκλογικές διαδικασίες» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η προσπάθεια προσέλκυσης νέων επιχειρηματιών, μέσω της καθιέρωσης ορίου δύο θητειών για τους προέδρους. «Ο στόχος είναι απλός. Όπως η ίδια η κατάρτιση των διατάξεων βασίστηκε σε μία συμμετοχική διαδικασία έτσι και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει κτήμα και προνόμιο του συνόλου της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο κεφάλαιο του νομοσχεδίου δεν είναι μόνο ένα σήμα εκσυγχρονισμού των επιμελητηρίων, αλλά και κάλεσμα για συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Η ομαλή εξέλιξη αυτής της συνεργασίας προϋποθέτει τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και την υπέρβαση στενών μικροκομματικών συμφερόντων» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου και προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων προς τους οποίους μπορούν να εκφράζουν την προτίμηση τους οι εκλογείς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες των εκλογών.

Δεκτές έγιναν και προτάσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων των Επιμελητηρίων σχετικά με τη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων. «Θεωρούμε ότι αυτές οι τροποποιήσεις ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον δύσκολο, περίπλοκο και παραγωγικό ειλικρινή διάλογο με την επιμελητηριακή κοινότητα. Τα αρμόδια εκλογικά όργανα δεν έχουν διατυπώσει καμία αμφισβήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η αντιπολίτευση, όσο και τα ίδια τα επιμελητήρια θα επιδείξουν αντίστοιχα υπεύθυνη στάση και δεν θα παρασυρθούν από καιροσκοπικές επιδιώξεις και κραυγές εντυπωσιασμού» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠαπαδημητρίουΚυβέρνησηΕπιμελητήριαθεματοφύλακεςστρατηγικήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα