Πανηγυρική εκδήλωση στο ΣτΕ παρουσία Παυλόπουλου – Ιερώνυμου για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τη αποχωρήσει, στις 30 Ιουνίου 2015, του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζου πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στην προσφορά τού κ. Ρίζου στη διαμόρφωση της νομολογίας του ΣτΕ, αλλά

και στο έργο και το ήθος του αναφέρθηκαν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών και τέως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης, ο σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πάρεδρος του ΝΣΚ Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.

Ακόμη, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, νομικοί, κ.λπ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος στην ομιλία του επισήμανε καταρχάς ότι «σε σημαντικό βαθμό το ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου», ενώ αναφερόμενος στην μετά το 2010 χρονική περίοδο επισήμανε:

«Στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στη ζωή του ΣτΕ. Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων. Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν.

Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις.

Η πολιτική ηττημένη και ολονέν και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολονέν και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».

Σωτρήρης ΡίζοςΠαυλόπουλοςΙερώνυμοςΣτΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα