«Παγώνει» ο Ερντογάν τη συμφωνία για το προσφυγικό λόγω βίζας

ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα στα θεμέλια της προσφυγικής κρίσης» έβαλε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, για την επαναεισδοχή στη γειτονική χώρα όσων προσφύγων και μεταναστών συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, δίχως να διαθέτουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

« Η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για την επαναεισδοχή προσφύγων, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διευθετήσει το εκκρεμές ζήτημα

της κατάργησης της visa για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη» , δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον άφησε «αιχμές» για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά στη μη εφαρμογή της πρόσφατης δέσμευσης προς την Τουρκία, για τημ ετεγκατάσταση σημαντικού αριθμού από τους συνολικά 2.7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας και πόλεις της γειτονικής χώρας, στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση στην Ευρωβουλή για το θέμα της άρσης της visa για τους Τούρκους υπηκόους, πρόταση της προεδρίας της Κομισιόν που συναντά μεγάλες αντιδράσεις από σημαντικό αριθμό Ευρωβουλευτών, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει τα πέντε εκκρεμή από τα συνολικά 72 προαπαιτούμενα κριτίρια, για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Μεταξύ αυτών η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς και την ελεγχόμενη από τον ίδιο Κυβέρνηση του ΑΚP.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ερντογάν με επιστολή του στην αγγλική εφημερίδα « Τhe Guardian” είχε καλέσει την Ευρώπη να «κάνει περισσότερα όσον αφορά στην υποδοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Σύρων προσφύγων».

Επίσης ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των τουρκικών και ξένων ΜΜΕ, είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους από 500.000 από τους συνολικά 2.7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που έχουν καταφύγει τα έξι τελευταία χρόνια στην Τουρκία…

Όμως, το ουσιαστικό ναυάγιο του Συμφώνου Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, ουσιαστικά αφήνει «μετέωρους» περισσότερους από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερους από δύο μήνες σε κάποιο από τα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Το «πάγωμα της διαδικασίας» ουσιαστικά ακυρώνει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχει υποβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών, αφού παγώνει η διαδικασία «επανεισδοχής» όσων κρίνονται παράνομοι, από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στους καταυλισμούς τόσο στη Μόρια της Λέσβου όσο και στις παλιές εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ, στη Χιο, παραμένει «εκρηκτική».

Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν εκεί κάτω από άθλιες συνθήκες , με τις μεταξύ τους εντάσεις, αλλά και με τις αστυνομικές δυνάμεις, να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΕ.Ε.συμφωνίαπρόσφυγεςβίζαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα