«Παγωμένα» μέχρι νεωτέρας τα βραχυπρόθεσμα – Η Αθήνα ζητά γραπτώς τα θέματα προς διευκρίνιση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον πάγο εξακολουθούν να βρίσκονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς από τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Euroworking Group (EWG) προκύπτει ότι η Γερμανία επιμένει στο «βέτο» που έβαλε την Τρίτη βράδυ (μαζί με δυο – τρεις χώρες ακόμη).

Η κυβέρνηση δεν απέστειλε χθες την επιστολή που της ζητήθηκε την Τρίτη από το EWG, καθώς φάνηκε πως οι χώρες που έθεσαν βέτο δεν θεωρούσαν ότι

αρκούν εκ μέρους της Αθήνας οι διαβεβαιώσεις ότι το βοήθημα των 617 εκ. ευρώ είναι εφάπαξ και ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017.

Έτσι, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ενημέρωνε το βράδυ τους οικονομικούς συντάκτες των ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τα «μπρος πίσω» ζήτησε από τον ESM να της αποσταλεί ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που ζητούνται από την ελληνική πλευρά να διευκρινίσει. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Euro Working Group να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο καθώς, «δεν έχει νόημα να στείλουμε επιστολή και να μας πουν οι θεσμοί ότι ‘δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο’». «Αυτές οι διευκρινίσεις περιμένουμε να μας αποσταλούν ίσως αύριο από τον ESM» προσέθεταν.

Πάντως, από όσα ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος προκύπτει ότι ζητούνται διαβεβαιώσεις που υπερβαίνουν το θέμα του εφάπαξ: όπως εκτίμησε ο ίδιος ενδεχομένως να ζητούνται διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευση για την τήρηση της συμφωνίας,

Επομένως, το θέμα της επιστολής παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να λήξει αν όχι σήμερα, τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Δεν συνδέεται η αξιολόγηση με τα βραχυπρόθεσμα»

Ωστόσο, δεδομένου ότι το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το «σκληρό πρόσωπο» της Γερμανίας και την πρόθεσή της να πιέσει σε όλα τα μέτωπα κυβερνητικές πηγές αισθάνθηκαν χθες την ανάγκη να διευκρινίσουν ότι το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων «θα ξεκλειδώσει σύντομα» και πάντως «δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Zeit επαναλαμβάνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης δεν συνάδει με το πρόγραμμα και πως «αν δεν τηρούνται οι κανόνες η ευρωζώνη θα καταρρεύσει».

Αιχμή Τσίπρα περί αλλαγής σκυτάλης στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί η αναφορά με νόημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν προσερχόμενος στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το πάγωμα του ΦΠΑ, πέρασε από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συζήτηση. Εκεί ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές εκλογές ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον εκεί είναι ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην είναι ο Σόιμπλε.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος κι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει τέλος Ιανουαρίου (εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί) ώστε τον Μάρτιο η χώρα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Απέκλεισε το σενάριο των εκλογών λέγοντας «ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές; Δεν υπάρχει λόγος. Δεν είναι χόμπι μας οι εκλογές» ενώ πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης για το νέο έτος είναι η αλλαγή της ατζέντας, αλλαγή που θα περιλαμβάνει την συνταγματική αναθεώρηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κυπριακό σημείωσε πως αν γίνει δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει θέση.

βραχυπρόθεσμα μέτραχρέοςEWGHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα