Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στον Πούτιν – Οι ισορροπίες, η «σκληρή» γραμμή και η «5η φάλαγγα» (Photos)

Διχασμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η στάση του Πούτιν στην Ουκρανία. Για σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στρασβούργο – Ρενάτο Λέκκα

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη η Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το παρών έδωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζεπ Μπορέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προήδρευσε η νεοκλεγείσα

Πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στη συζήτηση που έγινε υπήρξαν δύο γραμμές, η μία που ζητούσε «σκληρή γραμμή» απέναντι στον Πούτιν και η άλλη που ήθελε διάλογο και την Ευρώπη πρωταγωνίστρια στην Ουκρανική κρίση.

«Δε μπορεί να απειλεί η Ρωσία ένα κυρίαρχο κράτος», ήταν  πολλά από τα μηνύματα των Ευρωβουλευτών από όλες  τις παρατάξεις ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν «κοινή γραμμή για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας». Όσον αφορά όμως την γραμμή των κυρώσεων δεν υπήρξε καμία πρόταση για το ποιος θα επωμιστεί και θα πληρώσει το βάρος των κυρώσεων.

Ποιοι θέλουν την σκληρή γραμμή

Υπέρ της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ρωσία είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. Τάσσονται υπερ της γραμμής των ΗΠΑ. Ζητούν δηλαδή «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην Ρωσία για «να πάψει ο Πούτιν  να απειλεί χώρες».

«Δε μπορεί να θέλει να εισβάλει σε χώρες. Δε μπορεί να παίζει με την Ευρώπη», τονίζουν. «Ο Πούτιν προχωράει γιατί ξέρει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από αυτόν. Δηλαδή, έχουμε μία Ευρώπη που δε μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω αυτής της ιδιαιτερότητες», συμπληρώνουν.

Ζητούν μάλιστα και την ακύρωση του Nord Stream 2. Παράλληλα έγινε σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίτορ Όρμπαν με ευρωβουλευτές να τον χαρακτηρίζουν ακόμα και «5η φάλαγγα του Πούτιν». «Να μην μείνουν οι ολιγάρχες ατιμώρητοι», συμπληρώνουν οι εκφραστές της σκληρής γραμμής.

Οι ισορροπιστές

Ισορροπία και διπλωματικό διάλογο θέλουν από τη μία η Γαλλία, η οποία οδηγείται σε εκλογές τον Απρίλιο ενώ ειρηνική στάση θέλει να κρατήσει και η Γερμανία του Σολτς, η οποία έχει πολλά συμφέρονται στην Ρωσία.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συμμετοχή του Στρέντερ  ως στελέχους της Gazprom όχι μόνο ενοχλεί αλλά δημιουργεί και συνθήκες ανειλικρινούς στάσης από την πλευρά του Βερολίνο.

Μακρόν – Σολτς είδαν τον Πούτιν αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι χειροπιαστό από την συζήτηση που είχαν με τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν πήραν τις εγγυήσεις που θα ήθελαν από τον Πούτιν. Πάντως, όλοι – πλην Όρμπαν – αναγνωρίζουν ότι για την κλιμάκωση υπεύθυνος είναι ο Ρώσος πρόεδρος.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έκκληση προς τη Ρωσία να μην επιλέξει τον πόλεμο

«Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φαντάσματα του περασμένου αιώνα» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι χθες «η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα. Από τη μία οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Επισήμανε ωστόσο ότι, η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα».

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.

«Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. Άλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους. Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οικονομική ενίσχυση στην Ουκρανία

Τελος, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη χορήγηση μακροοικονομικού δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις εξωτερικές ανάγκες της για χρηματοδότηση για το 2022.

Το δάνειο αποτελεί μια «ταχεία στήριξη σε καταστάσεις οξείας κρίσης και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας», σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή. Εφόσον εγκριθεί, το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης αργότερα εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Σαφές μήνυμα αποκλιμάκωσης από την Μόσχα – «Καμία επίθεση τον επόμενο μήνα» (Video)

Μεξικό: Μετανάστες έραψαν τα στόματά τους (photos/videos)

Κομισιόν: Ετοιμάζει διαστημικές ταχύτητες στο ίντερνετ μέσω δορυφορικού συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα