Ουίλιαμ Ντ. Σουάν: Ο πρώην μαύρος σκλάβος που έγινε «βασίλισσα» (Videos)

Είναι μια παράξενη ιστορία του 19ου αιώνα, που δείχνει πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη, και πόσος αγώνας χρειάστηκε μέχρι να γίνουν βίωμα τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων. Πόσο μάλλον, όταν υπήρχαν άνθρωποι που γεννιούνταν σκλάβοι, χάρη σε κάποιο βέβηλο κληρονομικό δικαίωμα.

«Σκλάβος από κούνια»

Ο Ουίλιαμ Ντόρσι Σουάν, γεννήθηκε σκλάβος το 1860, στο Χάνκοκ, της πολιτείας Μέριλαντ, στις ΗΠΑ. Ήταν το πέμπτο παιδί μιας οικογένειας σκλάβων

που είχαν 13 παιδιά, και δούλευαν όλη μέρα στα χωράφια και τις φυτείες των πλούσιων λευκών γαιοκτημόνων.

Μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865), οι γονείς του κατόρθωσαν και αγόρασαν μια μικρή φάρμα για να θρέψουν την οικογένειά τους. Όταν ο Ουίλιαμ μεγάλωσε λίγο, έπιασε αμέσως δουλειά σαν σερβιτόρος σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής.

Ο Ουίλιαμ είχε δίψα για μόρφωση και σε ηλικία 24 χρόνων συνελήφθη γιατί είχε κλέψει κάποιο βιβλίο από τη δημόσια βιβλιοθήκη Washington Library Company και κάποιο αντικείμενο από το σπίτι του εργοδότη του. Ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή.

Παρόλα αυτά, ο πρώην εργοδότης του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αλλά και ο εισαγγελέας της πολιτείας, υπέβαλαν αίτηση χάριτος για τον Σουάν, υποστηρίζοντας ότι:
«Δουλεύει σκληρά προσπαθώντας να βοηθήσει την οικογένεια και τα αδέλφια του, είναι άνθρωπος ευγενικός, φιλομαθής, με καλούς τρόπους, ο οποίος απλώς προσπαθούσε να βελτιώσει τη μόρφωσή του».

Προσφέρθηκαν μάλιστα να τον προσλάβουν ως επιστάτη στο τοπικό κολέγιο για να μπορεί να έχει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη.

Ακτιβισμός και Κοινωνική κριτική

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1880 – 1890, ο Σουάν άρχισε να οργανώνει χορούς τραβεστί (drag balls), στην Ουάσιγκτον. Αποκαλούσε μάλιστα τον εαυτό του «queen of drag», καθώς ήταν ο εμπνευστής και τελετάρχης αυτών των χορών. Σ’ αυτά τα πάρτι συμμετείχαν άντρες πρώην σκλάβοι, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με γυναικεία μεταξωτά και σατέν φορέματα. Οι χοροί προετοιμάζονταν και γίνονταν με κάθε μυστικότητα, και οι προσκλήσεις δίνονταν από στόμα σε στόμα σε μέρη που μαζευόταν η νεολαία της εποχής, ακόμη και στο σύλλογο χριστιανικής νεολαίας, «YMCA».

Τελικά η ομάδα των ανθρώπων που συμμετείχαν σ’ αυτά τα πάρτι, αυτός ο χαρούμενος «θίασος» που αποτελείτο από «former slaves and rebel drag queens» πήρε την ονομασία «House of Swann».

Ο Σουάν, πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του περίφημου εκείνου χορού που έγινε γνωστός ως «the cakewalk». Ήταν ένας «περπατητός» χορός για ζευγάρια. Σ’ αυτούς τους χορούς συμμετείχαν σκλάβοι οι οποίοι μιμούνταν με κωμική διάθεση, τους επίπλαστους τρόπους και την κινησιολογία που επιδείκνυαν οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των μεγάλων φυτειών και οι κυρίες τους. Τα ζευγάρια διαγωνίζονταν στον ιδιότυπο αυτό χορό, και οι νικητές έπαιρναν αντί άλλου βραβείου ένα μεγάλο κέικ.

Οι χορευτικές κινήσεις του «cakewalk», οι εκφράσεις των χορευτών και ο αυτοσχεδιασμός, θεωρούνται πρόδρομοι του «voguing», του χορού που έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 και του 1970, από τις αίθουσες χορού του Χάρλεμ, της αμιγώς εκείνης νέγρικης γειτονιάς της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης.

Δημόσια διαπόμπευση

Ο Σουάν συνελήφθη πολλές φορές, καθώς η Αστυνομία έκανε επιδρομές για να διαλύσει αυτούς τους χορούς. Μάλιστα η σύλληψη του Ουίλιαμ Ντ. Σουάν, στις 12 Απριλίου του 1888, έχει καταγραφεί ως η πρώτη επίσημη σύλληψη «άντρα που υποδυόταν τη γυναίκα», στις ΗΠΑ. Όπως μάλιστα έγραφε η εφημερίδα The Washington Post, ο Σουάν συνελήφθη φορώντας «ένα υπέροχο φόρεμα από κρεμ σατέν». Ο χορός αυτός έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Ουίλιαμ Ντ. Σουάν, που έκλεινε τα 30 του χρόνια.

Ο Σουάν εξοργίστηκε με την έφοδο της Αστυνομίας στο πάρτι γενεθλίων του, και απευθύνθηκε οργισμένος στον επικεφαλής αστυνόμο φωνάζοντας: «You, is no gentleman!». H αντίσταση που πρόβαλε εκείνη τη νύχτα ο Σουάν, θεωρείται η «πρώτη βίαιη αντίσταση για την υπεράσπιση των gay δικαιωμάτων». Μαζί του συνελήφθησαν 12 ακόμα Αφρό-Αμερικανοί άντρες, ενώ ακόμα 17 άτομα κατόρθωσαν να το σκάσουν διαφεύγοντας τη σύλληψη.

Βέβαια η έφοδος της Αστυνομίας στο πάρτι, και τα ονόματα των συλληφθέντων, έγιναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της εποχής, οπότε ήταν φυσικό οι συμμετέχοντες να ρισκάρουν την κοινωνική τους υπόληψη, και να επιβαρύνονται με ένα δυσανάλογο «κοινωνικό κόστος».

Παρόλα αυτά, χάρη σ’ αυτές τις πράξεις «δημόσιας διαπόμπευσης» (public shaming), το όνομα του Σουάν έγινε γνωστό, κι εμείς μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον αγώνα που έκανε. Αντίθετα, τα ονόματα των αντρών που διέφυγαν εκείνο το βράδυ τη σύλληψη χάθηκαν μέσα στο ποτάμι του χρόνου.

Ψευδείς κατηγορίες

Λόγω της «δημόσιας διαπόμπευσης» ο Σουάν δεν μπορούσε πλέον να κάνει μυστικά πάρτι, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 1896, καταδικάστηκε για τη λειτουργία και τη διεύθυνση «οίκου ακολασίας», (αυτή ήταν η νομική διατύπωση για όσους διεύθυναν μπορντέλα την εποχή εκείνη), και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλακή. Τόσο η κατηγορία όσο και η καταδίκη ήταν πέρα για πέρα ψευδείς και άδικες, αφού ο Σουάν δεν είχε ποτέ τέτοια ενασχόληση και δραστηριότητα. Ο Σουάν, αναγκάστηκε τότε να υποβάλει αίτηση χάριτος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Γκρόβερ Κλίβελαντ.

Η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά ο Ουίλιαμ Ντ. Σουάν, έγινε ο πρώτος Αμερικανός πολίτης που ανέλαβε νομική και πολιτική δράση για να υπερασπιστεί το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» της LGBTQ+ κοινότητας, και άνοιξε το δρόμο για τους ακτιβιστές του 20ού αιώνα όπως ο Μάρσα Π. Τζόνσον, και την εξέγερση του Στόουνγουολ, το 1969.

Ο Σουάν στην προσωπική του ζωή είχε σχέσεις με τον Πιρς Λαφαγιέτ και τον Φίλιξ Χολ, οι οποίοι ήταν κι αυτοί πρώην σκλάβοι, και έχουν καταγραφεί επίσημα ως πρώιμες ομοφυλόφιλες σχέσεις μεταξύ πρώην σκλάβων στις ΗΠΑ.

Ο Ουίλιαμ Ντόρσι Σουάν, ο πρώτος Αμερικανός άντρας που αυτό-προσδιορίστηκε ως «drag queen» πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου του 1925, σε ηλικία 65 χρόνων, στο Χάνκοκ του Μέριλαντ. Μετά τον θάνατό του, οι Αρχές της περιοχής πυρπόλησαν το σπίτι του.

Με το παράδειγμά του έβαλε τα θεμέλια για ένα ενεργό LGBTQ+ κίνημα με στόχο τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και το σεβασμό της διαφορετικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Μπάκινγκχαμ: Οι επίλεκτοι φρουροί του βασιλιά Καρόλου ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια και…ποντίκια (photos)

Μήνυμα κατά του πολέμου από Καμπότζη: 42χρονος μετατρέπει κάλυκες από Καλάσνικοφ σε κοσμήματα (video)

Διαμαντοπούλου στο topontiki.gr: «Ο Ανδρουλάκης θέλει να εκφράσει και τα τρία ρεύματα που υπάρχουν στο κόμμα του»

Keywords
Τυχαία Θέματα