Όταν ο ανθρωπισμός πάει περίπατο… στη Μανωλάδα

Κουίζ για δυνατούς λύτες «Βρες τις διαφορές», θα μπορούσε να είναι η αντιπαραβολή των πρόσφατων δηλώσεων του Α. Τσίπρα στην ΔΕΘ γύρω από το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό («…δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα…»), με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του λαλίστατου αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη («…κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα

αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας…»).

Αν σε αυτές προσθέσουμε και διάφορες αναρτήσεις σε γνωστά ακροδεξιά site, το κουίζ θα αποκτούσε οπωσδήποτε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως, το ζήτημα αφορά το προσφυγικό δράμα και τον ανθρώπινο πόνο εκατομμυρίων. Δεν είναι για κουίζ.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο είναι σοκαριστικά: Πάνω από 100 εκ. ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. 828 εκ. άνθρωποι σε κατάσταση πείνας. Πάνω από 50 εκ. άνθρωποι σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.

Τριάντα χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, ο «κόσμος της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ειρήνης» αποδεικνύεται το μεγαλύτερο ψέμα. Ο καπιταλισμός δείχνει την βαθιά του σήψη. Εκμετάλλευση, κρίσεις, πόλεμοι, αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η κοκορομαχία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστή. Ο ένας, μαζί με διάφορες «πατριωτικές» παραφυάδες, φοράει το προσωπείο του προστάτη των συνόρων. Ο άλλος, μαζί με διάφορους κοσμοπολίτες, φοράει το προσωπείο του ανθρωπισμού. Στο απυρόβλητο μένουν η πολιτική της ΕΕ που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε σάκο του μποξ ενός αιματηρού και απάνθρωπου παιχνιδιού από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Στο απυρόβλητο μένουν το ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες επέκτασης του δολοφονικού μηχανισμού, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και το επικίνδυνο παζάρι με τον τίτλο «διατήρηση της νατοϊκής συνοχής πάση θυσία», ξοδεύοντας 4 δισ. τον χρόνο, την ίδια ώρα που οι κατατρεγμένοι στοχοποιούνται και παρουσιάζονται ως εισβολείς.

Η συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην άγρια εκμετάλλευση και στην πολιτική που μεταχειρίζεται το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σαν μια κάνουλα που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι μάσκες έπεσαν. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικές.

Μίλησε για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στην Ελλάδα, «γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα», αλλά παρέλειψε να πει ότι ο εγκλωβισμός στις χώρες πρώτης υποδοχής αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τις οδηγίες για την απαράδεκτη λίστα των «ασφαλών χωρών» που οδηγούν στη μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και κουρελιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης.

Η μεν Κοινή Δήλωση φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, οι δε οδηγίες ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι το έδαφος, πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας, «νομιμοποιούνται» οι επαναπροωθήσεις, αναπτύσσεται η δράση των διακινητών.

Και το κερασάκι στην τούρτα; Η παρακάτω συνέχεια της δήλωσης: «Αφού η Ευρώπη τους λέει ‘δεν περνάτε’, να τους πούμε κι εμείς, δεν περνάτε, πράγματι, γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα. Αλλά, εάν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε».

Με απλά λόγια πρόβαλε την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην παραγωγική διαδικασία για την κάλυψη των κενών στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, δηλαδή την πλήρη «εργαλειοποίηση» των ξεριζωμένων για να γίνουν τα πιο φθηνά και άγρια εκμεταλλευόμενα εργατικά χέρια για λογαριασμό των μεγάλων αφεντικών.

Εξαπέλυσε έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος των κατατρεγμένων: Είτε υποταγή στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς στη Μανωλάδα και τη λάντζα των μεγαλοξενοδοχείων είτε απέλαση!

Η Ευρώπη-φρούριο και η «στρατηγική των νόμιμων μεταναστευτικών ροών» δεν είναι αντικρουόμενες επιλογές, όπως επιχείρησε να τις παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος και περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια στο προωθούμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Από τη μια μεριά φράχτες, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, χώρες πρώτης υποδοχής -αποθήκες ψυχών- με hot spot και υπερ-δομές φυλακές. Από την άλλη πλευρά, συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, ημέρες καριέρας και δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής στρατηγικής στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας των ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Δεν είναι λοιπόν να απορεί πως οι κατά τ’ άλλα «φλογεροί αντίπαλοι» στο Προσφυγικό, βρέθηκαν να ψηφίζουν όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας-Μπαγκλαντές, που νομιμοποιεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο και την δράση των δουλεμπόρων.

Δεν είναι να απορεί κανείς πως οι επίδοξοι διεκδικητές της νέας «προοδευτικής κυβέρνησης», ήταν άφαντοι όλο τον προηγούμενο χρόνο στους μεγαλειώδεις αγώνες των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, μεροκάματα και προστασία της υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα και μέτωπο πάλης όλο το λαό, Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, απέναντι στον κοινό εχθρό που τους συνθλίβει. Ο εχθρός αυτός σκορπά το φασιστικό και ρατσιστικό του δηλητήριο για να τους διαιρεί. Όμως το εργατικό – λαϊκό ποτάμι, όπου θέση έχει ο κάθε εργαζόμενος, άσχετα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, έχει την δύναμη να σαρώσει τον σαπισμένο καπιταλιστικό κόσμο.

*H Κατερίνα Γεράκη, είναι Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων

Διαβάστε επίσης:

Οι ασιατικές εκπλήξεις για τον Πούτιν…

Το στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας

Δράση τώρα κατά της ενεργειακής φτώχειας

Keywords
Τυχαία Θέματα