ΟΗΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Ιορδανίας για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας – «Όχι» από ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

120 in favor

14 against

45

abstentions

Countries adopt resolution calling for immediate & sustained humanitarian truce in the Middle East during an Emergency Special Session of #UNGA. https://t.co/XjKyOXQqu8 pic.twitter.com/nDh3Qj3MtV

— United Nations (@UN) October 27, 2023

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

BREAKING: The UN General Assembly has approved a resolution calling for a humanitarian truce in Gaza in the Israel-Hamas war.

Live updates: https://t.co/JbPE6djVas

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/B1FGGOczDV

Sky News (@SkyNews) October 27, 2023

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσa σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Ποιος καταψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, τα Φίτζι, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Παραγουάη και η Τόνγκα καταψήφισαν το ψήφισμα που εισήγαγε η Ιορδανία.

Το ψήφισμα ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και απαιτούσε πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα.

Άλλοι σαράντα πέντε απείχαν, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος είχε εισαγάγει μια τροπολογία που θα καταδίκαζε πιο ρητά τη Χαμάς και την «σύλληψη ομήρων».

Άλλες αξιοσημείωτες αποχές ήταν η Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

«Απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση» λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

FT: Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει ομήρους ζήτησε η Χαμάς και αρνήθηκε το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί το Ιράν: Σε περίπτωση επίθεσης θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Εγκρίθηκε, Ιορδανίας, Λωρίδα, Γάζας – Όχι, ΗΠΑ, Ισραήλ,oie, egkrithike, iordanias, lorida, gazas – ochi, ipa, israil