ΟΗΕ: Αυτή είναι η στιγμή για συνολική λύση στο Κυπριακό - «Επικράτησε η πρόταση Αναστασιάδη» δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος (Photos)

Νέα συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών - Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη στη ΓενεύηΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Γενεύη η Διάσκεψη για το Κυπριακό, με την επόμενη συνάντηση, σε επίπεδο τεχνοκρατών αυτή τη φορά, να ορίζεται για τις 18 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερωσε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου για τις τελευταίες εξελίξεις και τη λήξη αυτού του σκέλους της Διάσκεψης.

"Η Διάσκεψη θα

συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών που θα συναντηθούν στις 18/1 για να συζητήσουν και να καταγράψουν θέματα που αφορούν την Ασφάλεια. Αφού ετοιμάσουν σχετικό πόρισμα, θα πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη, συνέχεια της σημερινής. Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αυτή που επικράτησε των συζητήσεων. Με την λεπτομερή πρότασή του τέθηκε και η βάση συζήτησης. Μόλις υπάρξουν αποτελέσματα από την ομάδα τεχνοκρατών, θα υπάρξει και συνέχεια στη Διάσκεψη. Δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα. Θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΟΗΕ. Η σημερινή Διάσκεψη έχει ολοκληρωθεί", ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης του ΟΗΕ μετά τα μεσάνυχτα και την ολοκλήρωση της Διάσκεψης:

"Η Διάσκεψη για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΓΓ ΟΗΕ, έχει επαινέσει τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που έχουν κάνει. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί για να συζητήσουν για Ασφάλεια και Εγγυήσεις. Οι συζητήσεις έχουν τονίσει την πρόθεση όλων να βρουν αμοιβαίως αποδεχτές λύσεις. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η στιγμή για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με μια συνολική λύση. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την Διάσκεψη με δημιουργία ομάδας εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών που θα συνέλθει στις 18/1. Θα συνεχιστούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα στην Κύπρο. Η Διάσκεψη για Ασφάλεια και Εγγυήσεις θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο μετά τις συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας".

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Γκουτιέρες: Τελευταία προσπάθεια

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων - των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας - δήλωσε.

Τσαβούσογλου: Κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών "βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Σε δηλώσεις του στη Γενεύη μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου. "Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους", είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σοβαρά πέντε κεφάλαια, και υπήρξαν συμφωνίες σε ορισμένα θέματα αλλά σε ορισμένα άλλα θέματα υπάρχουν στοιχεία που παραμένουν ανοιχτά. Μέσα στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι και αυτό της εναλλασσόμενης κυπριακής προεδρίας.

KE @Christodulides "Η πρόταση του ΠτΔ @AnastasiadesCY ήταν αυτή που επιρκατησε των συζητήσεων. Ο Πρόεδρος έθεσε και τη βάση συζήτησης."

— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) January 12, 2017

KE @Christodulides "Έχει ολοκληρωθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο. Θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών." #Geneva #ConferenceOnCyprus

— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) January 12, 2017

Πηγή: Philenews.com

ΚύπροςδιάσκεψηαπόφασηΚυπριακόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα