Οι προειδοποιήσεις για το Brexit αφήνουν αδιάφορους τους Βρετανούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Βρετανοί έχουν προειδοποιηθεί πολλές φορές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τράπεζα της Αγγλίας, το υπουργείο Οικονομικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον, κορυφαίοι τραπεζίτες, σειρά οικονομολόγων και ακόμη και ο Benedict Cumberbatch και η keira Knightley είπαν ότι η ψήφος για την έξοδο θα προκαλέσει πλήγμα στην βρετανική οικονομία.

Όμως,

όπως γράφουν οι New York Times, οι προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να λειτουργούν. Μία σειρά δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί την Πέμπτη θα ψηφίσουν για να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αλλά οι δημοσκοπήσεις έκαναν τραγικά λάθη στις περασμένες εκλογές και οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ποσοστό 64% υπέρ της παραμονής.

Αυτό που είναι καθαρό, είναι ότι οι ζοφερές προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Αυτό συμβαίνει γιατί στο διάλογο για το δημοψήφισμα έχει κυριαρχήσει το θέμα της κυριαρχίας της Βρετανίας και ο περιορισμός της μετανάστευσης.

Μία χώρα της ΕΕ έχει μικρό έλεγχο στην μετακίνηση των πολιτών των χωρών της Ένωσης. Η Βρετανία έχει μακρά ιστορία ανησυχίας για αυτή την ελευθερία και η καμπάνια υπέρ της εξόδου εστίασε σε αυτό το θέμα.

Ακόμη και τώρα προκαλεί έκπληξη το γεγονός γιατί το οικονομικό ερώτημα δεν έχει λάβει την έκταση που κάποιος θα περίμενε.

Η αλήθεια είναι ότι οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν κάποιο «οικονομικό πόνο» για να πετύχουν άλλους στόχους. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 είχε την υποστήριξη των πολιτών ακόμη κι αν παραδέχθηκαν ότι θα προκαλούσε οικονομικά προβλήματα.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό των Βρετανών ψηφοφρόων, που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, αναμένουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 21% των ψηφοφόρων του Brexit θεωρούν ότι είναι πιθανή η ύφεση και το 5% την θεωρεί πολύ πιθανή. Συνολικά το 49% των ερωτώμενων είπε ότι είναι πιθανή η ύφεση και το 48% δεν την θεωρεί πιθανή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαδεδομένος ο οικονομικός φόβος που μπορεί να ευνοήσει το στρατόπεδο της παραμονής.

Όμως άλλες δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον οικονομικό αντίκτυπο. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, το 37% των πολιτών είπαν ότι η Βρετανία θα είναι χειρότερα εάν εγκαταλείψει την ΕΕ με το 22% να υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερα. Αλλά το 26% είπε ότι δεν θα υπάρχει διαφορά στην οικονομια.

Με άλλα λόγια, γράφουν οι New York Times, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι θεωρούν ότι η οικονομία θα είναι καλύτερα ή δεν θα επηρεαστεί. Δεν είναι κατανοητό συμπληρώνει η εφημερίδα το γεγονός ότι οι Βρετανοί μοιάζουν να μην επηρεάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις. Η οικονομία της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια τα έχει πάει σχετικά καλά, η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα και το ποσοστό απασχόλησης των ανθρώπων που είναι σε ηλικία εργασίας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Επίσης οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρότερων είναι αυτοί που ανησυχούν λιγότερο από το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της ΕΕ. Σχεδόν το 40% αυτών, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και το 25% λέει ότι θα είναι ένα θετικό γεγονός.

Σίγουρα στο μυαλό αυτών που υποστηρίζουν το Brexit υπάρχουν αντιφάσεις όταν μπαίνει το ερώτημα της οικονομίας. Η Βρετανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μετανάστευση, έτσι ο περιορισμός της θα μπορεί να είναι πλήγμα στην οικονομία. Και η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να μειώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε μία τεράστια αγορά. Αλλά πολλοί ψηφοφόροι δεν αναμένουν μεγάλους περιορισμούς στην μετανάστευση εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ. Δημοσκόπηση του Ipsos Mori, αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι υπέρ της εξόδου δεν πιστεύουν ότι θα επηρεαστεί η μετανάστευση, είναι πιθανό οι ψηφοφόροι υπέρ της εξόδου απλά να θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση και όχι απαγόρευση της εισόδου μεταναστών.

Αλλά τι συμβαίνει με τις απειλές στο εμπόριο; Οι ψηφοφόροι είναι δύσκολο να ταυτιστούν με τη σημασία των συμφωνιών για το εμπόριο ή μπορεί να πιστεύουν ότι η ΕΕ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις περισσότερες από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πολλά είναι ακόμα είναι ακόμα ρευστά για το δημοψήφισμα και κυρίως μετά τη δολοφονία της Κοξ. Και τα δύο στρατόπεδα έχουν αναστείλει τις καμπάνιες τους. Παρά την ισχυρή οικονομία, είναι πάντα πιθανό οι ψηφοφόροι να αρχίσουν να εκτιμούν και ενδεχομένως να φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις αυτές τις τελευταίες ημέρες των εκστρατειών, και κατά συνέπεια να οδηγήσουν την παραμονή στη νίκη.

Μια μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια θα προκαλέσει ένα ισχυρό ταρακούνημα. Υπάρχουν ακόμη πέντε ημέρες συναλλαγών μέχρι να κλείσουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Βρετανίαδημοψήφισμα ΒρετανίαBrexitHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα