Οι πιθανές αιτίες για το ατύχημα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου - Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες

ΕΛΛAΔΑ

(Αναδημοσίευση από ethnos.gr / Χρήστος Κολώνας)

Φως στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου των «Ελληνικών Πετρελαίων» τραυματίζοντας έξι εργαζομένους, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα ομάδας εμπειρογνωμόνων της επιχείρησης.

Πιθανός λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η απρόσεκτη προετοιμασία της συγκεκριμένης μονάδας, όπου συνέβη το περιστατικό, προκειμένου να γίνουν με ασφαλή τρόπο οι εργασίες συντήρησης.

Σχετικές

εντολές για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων δόθηκαν στη νέα διοίκηση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. και από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Βρέθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ατύχημα και ζήτησε την απόδοση ευθυνών, όπου ενδεχομένως υπάρχουν. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμο αύριο το βράδυ ή τη Δευτέρα.

Πηγές μιλώντας στο «Εθνος» κάνουν λόγο για «εσωτερική αστοχία που είχε σαν αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή προετοιμασία για τις αναγκαίες επισκευές». Από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας το βάρος, το κύριο μέλημά της έχει πέσει στη φροντίδα των εργαζομένων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικό». Από τους έξι, οι τέσσερις ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πετρελαίων και οι δύο στην εργολαβική εταιρεία που συμμετείχε στις εργασίες συντήρησης.

Το χρονικό
Ολα ξεκίνησαν, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο «Εθνος», όταν συνεργείο εργαζομένων επιχείρησε την αντικατάσταση βάνας (διακόπτη) σε αγωγό που ξεκινά από δεξαμενή καυσίμων και καταλήγει στη μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης (αναβαθμίζει τα οκτάνια της βενζίνης). Η βάνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν σε ύψος πέντε μέτρων.

Την ίδια στιγμή άλλη ομάδα εργαζομένων εκτελούσε εργασίες σε κοντινό σημείο της δεξαμενής.

Το πρώτο συνεργείο εκτίμησε ότι ο αγωγός θα ήταν άδειος από καύσιμα, όπως θα έπρεπε να ήταν, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να την αντικαταστήσουν, διέρρευσε ακατέργαστη βενζίνη.

Να σημειωθεί ότι όταν επιδιώκεται αντικατάσταση βάνας, η μία που βρίσκεται πριν από αυτή καθώς και η επόμενη θα πρέπει να είναι κλειστές, λένε οι ίδιες πηγές.

Το καύσιμο έφυγε. Οπως προαναφέρθηκε, στο έδαφος ήταν άλλη ομάδα εργαζομένων και εκτελούσε άλλες εργασίες. Μία σπίθα ήταν αρκετή για να φέρει το κακό...

Αμέσως εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Οι εργάτες έσπευσαν να φύγουν, αλλά έξι από αυτούς δεν πρόλαβαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Μερικά λεπτά αργότερα ακολούθησε διπλή ισχυρή έκρηξη.

Τεχνικοί σχολιάζουν πως «αν προηγείτο η έκρηξη τότε θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων». Αμέσως σήμανε συναγερμός στο διυλιστήριο και η μονάδα πυρόσβεσης που βρίσκεται μόνιμα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις έσπευσε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Σε δέκα λεπτά είχε σβηστεί η φωτιά, ενώ το διυλιστήριο εκκενώθηκε.

Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία των ΕΛΠΕ αναφέρει: «Σήμερα (σ.σ.: χθες), ώρα 08.20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Η ΓΣΕΕ με παρέμβασή της ζητά «να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς, να εξεταστεί διεξοδικά εάν η επιχείρηση είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει ο νόμος και αν αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Νοσηλεία
Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες

Σε κρίσιμη κατάσταση και με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύονται οι έξι τραυματίες σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Τρεις από αυτούς, ηλικίας 21, 29 και 43 ετών, νοσηλεύονται στο «Θριάσιο». Ο πρώτος φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση. Πιο ελαφρά εγκαύματα, μερικού πάχους 20%, φέρει ο δεύτερος, ενώ ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Αλλοι τρεις τραυματίες, ηλικίας 27, 29 και 35 ετών φέρουν όλοι σοβαρού βαθμού εγκαύματα, παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο ένας διακομίστηκε στη ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, ο δεύτερος στη μονάδα εγκαυμάτων του «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του «Αττικόν».

ΕΛΠΕδιυλιστήρια ΑσπροπύργουΑσπρόπυργοςατύχημαφωτιά διυλιστήριαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα