Οι… καλλιτεχνικές ανησυχίες των Νεάντερνταλ

Χάραξαν στα μαλακά βράχια της σπηλιάς Λα Ρος-Κοτάρ γραμμές, κουκκίδες και κύκλους, αφήνοντας στα ίχνη τους στον χρόνο και αποδεικνύοντας ότι οι Νεάντερνταλ δεν ήταν αυτοί που νομίζαμε.

 Οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στα πιο αρχαία έργα των Νεάντερνταλ και ο Ζαν Κλον Μαρκέ, επικεφαλής των ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Tours, λέει ότι «αποδεικνύουν μία σκόπιμη δημιουργική διαδικασία» των προγόνων μας που ζούσαν στη σπηλιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των χαρακτικών στα βράχια που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE, τα έργα «που έχουν

σωθεί στο σπήλαιο Λα Ρος-Κοτάρ προσφέρουν μία νέα και πολύ σημαντική συνεισφορά στη γνώση που έχουμε για την συμπεριφορά των Νεάντερνταλ». Για τους Νεάντερνταλ έχουμε μάλλον ελλιπείς γνώσεις και με βάση τα νέα δεδομένα οι επιστήμονες τείνουν να φύγουν από τα στερεότυπα που επικρατούν και υιοθετούν την άποψη ότι οι Νεάντερνταλ ήταν πιο περίπλοκα και δημιουργικά άτομα.

Made by dragging fingers across relatively soft rock, lines, swirls and dots on the walls of a cave in France are the oldest known engravings by Neanderthals, according to a new analysis of the ancient marks https://t.co/m3xrVjKYRc

CNN International (@cnni) June 23, 2023

Για  να κατανοήσουν πως δημιουργήθηκαν τα χαρακτικά στα βράχια κι αν έγιναν σκοπίμως, οι ερευνητές έφτιαξαν λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα των σχεδίων από τις φωτογραφίες στο σπήλαιο, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Λίγηρα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που είναι γνωστή ως φωτογραμμετρία. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτικά έγιναν εκ προθέσεως και οι δημιουργοί ακολουθούσαν συγκεκριμένη τακτική.

Τα περισσότερα σχέδια έγιναν με τα δάχτυλα, σε ύψος 1,5 έως 1,7 μέτρων από το δάπεδο της σπηλιάς. Πρόκειται για «ένα φαινομενικά οργανωμένο σύνολο σχεδίων στον μεγαλύτερο και πιο ομαλό τοίχο της σπηλιάς, μακριά από την είσοδο. Η διάταξη των μη παραστατικών σχεδίων «είναι μία σκόπιμη σύνθεση και αποτέλεσμα μίας διαδικασίας σκέψης που οδηγεί σε συνειδητό σχεδιασμό», αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανάλυσή τους, στο περιοδικό PLOS ONE.

Oldest Known Neanderthal Engravings Were Sealed in a Cave for 57,000 Years | Science| Smithsonian Magazine https://t.co/X8fWL05qzg

— Chris Stringer (@ChrisStringer65) June 22, 2023

Οι ερευνητές δεν χρονολόγησαν απευθείας τα χαρακτικά, αλλά χρησιμοποίησαν τη διαδικασία της χρονολόγησης φωταύγειας, μετρώντας πότε το ορυκτό εκτέθηκε για τελευταία φορά στο ηλιακό φως και υπολόγισαν ότι τα σχέδια έγιναν τουλάχιστον πριν από 57.000 χρόνια. Η χρονολόγηση αυτή σε συνδυασμό με το ότι τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο αποδίδονται στους Νεάντερνταλ, θεωρείται ισχυρή απόδειξη ότι τα σχέδια είναι έργο ενός ανθρωποειδούς της Λίθινης Εποχής.

Οι Νεάντερνταλ θεωρούνται ξεχωριστοί από τον Homo Sapiens, που είναι το είδος μας, αλλά προέρχονται από έναν στενό κλάδο του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου. Οι δύο ομάδες συνυπήρξαν στην Ευρώπη για χιλιάδες χρόνια, αναμείχθηκαν και απέκτησαν παιδιά πριν εξαφανιστούν οι Νεάντερνταλ. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουμε ίχνη DNA των Νεάντερνταλ.

Neanderthals’ DNA legacy linked to modern ailments http://t.co/3TVzkBgrf0

Harvard University (@Harvard) January 29, 2014

Το κατά πόσο οι Νεάντερνταλ είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες είναι θέμα συζήτησης εδώ και καιρό. Σε ορισμένα σπήλαια στην Ισπανία υπάρχουν στοιχεία, αν και αμφιλεγόμενα, ότι οι Νεάντερνταλ δημιουργούσαν αφηρημένα μοτίβα με τα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα κολυμπάει δίπλα σε καγιάκερ στα ρηχά

Εκλογές 2023 – Γαλλικά ΜΜΕ: Τι σχολιάζουν για τη νίκη Μητσοτάκη και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα