Οι εθελοντές του Ποταμιού κοντά στις γυναίκες πρόσφυγες

ΕΛΛAΔΑ

Με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στις γυναίκες πρόσφυγες και τις οικογένειές τους τίμησαν την Ημέρα της Γυναίκας οι εθελοντές του Ποταμιού, οι οποίοι βρέθηκαν αυτή τη φορά στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Τα μέλη του Ποταμιού παρέδωσαν φάρμακα, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, πάνες κ.α., που είχαν συλλέξει στους εθελοντές που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 1000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

Περιγράφοντας

την εικόνα που αντίκρυσαν οι εθελοντές του Κινήματος, σημειώνει το Ποτάμι στην ανακοίνωση του: «Φτάνοντας στο Ελληνικό η κατάσταση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι εθελοντές του Ποταμιού ήταν δραματική. Παιδιά, γυναίκες, άντρες, Σύροι, Αφγανοί, Ιρακινοί: όλοι φιλοξενούνται στις ίδιες δομές χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε προστασία για τις πιο ασθενείς ομάδες και χωρίς καμία φύλαξη. Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα ή σε σκηνές ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών που βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση για να βοηθήσουν και να παρέχουν τα απαραίτητα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, η έλλειψη κρατικών δομών και μιας στοιχειώδους οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν εμφανής. Η αστυνομία που βρίσκεται στο χώρο αποθαρρύνει τους πολίτες από το να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, λέγοντάς τους ότι η ασφάλειά τους κινδυνεύει».

Μιλώντας με τους πρόσφυγες οι εθελοντές του Ποταμιού ενημερώθηκαν ότι πολλά από τα προϊόντα που έχουν προσφέρει πολίτες και οργανώσεις παραμένουν αδιάθετα καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για το διαμοιρασμό τους. «Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων διασφαλίζοντας την ασφάλεια των παιδιών και των γυναικών πρωτίστως που με κίνδυνο της ζωής τους έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι προτάσεις του Ποταμιού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος είναι γνωστές. Θεωρούμε όμως υποχρέωση μας να συμβάλουμε όσο μπορούμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια δεν είναι λέξεις κενού περιεχομένου που χρησιμοποιούνται μόνο για συνθήματα. Πρέπει η πολιτεία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους επιτρέψει να ζουν με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Εμείς θα συνεχίζουμε να το προσπαθούμε όσο μπορούμε», καταλήγει το Ποτάμι.

ποτάμιπρόσφυγεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα