Οι ευκαιρίες και οι παγίδες του 2024 για την κυβέρνηση

Το 2023 έκλεισε για την κυβέρνηση με τον καλύτερο ίσως τρόπο που θα μπορούσε να επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναβάθμιση της οικονομίας, επενδυτική βαθμίδα, ύμνοι των μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης για το ελληνικό θαύμα, πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις για πάνω από επτά χρόνια, εικόνα διάλυσης στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τώρα προσπαθεί να ανασυνταχτεί, καμιά πολιτική απειλή από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Φαινομενικά το 2024 που μόλις μετρά την δεύτερη μέρα του θα

είναι η χρονιά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη αφού ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ήδη ένα σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων για τους πρώτους μήνες βασισμένο στο πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό φράση, φράση με την οποία ακόμα δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ένα παραδοσιακό κομμάτι του κόμματος.

Είναι όμως έτσι ή το 2024 κρύβει και παγίδες για την κυβέρνηση;

Η πρώτη μεγάλη παγίδα μπορεί να είναι οι ευρωεκλογές. Από τη φύση τους πιο χαλαρές εκλογές που δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Οι φόβοι πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που διατυπώνονται σε συζητήσεις είναι ότι στις ευρωεκλογές ένα κομμάτι της παράταξης που είναι δυσαρεστημένο από επιλογές και πολιτικές της κυβέρνησης είτε θα κάτσει σπίτι του και δεν θα ψηφίσει είτε θα ψηφίσει κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στέλνοντας ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Αν το αποτέλεσμα δεν έχει μπροστά τρία θα αρχίσουν τα όργανα αναφέρουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι γειωμένος με την πραγματικότητα και γι’αυτό αρκετά νωρίς έχει δώσει σχεδόν ένα χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές λέγοντας πως εκεί θα παγιωθεί η πολιτική σταθερότητα και πως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο που δεν θα την ανατρέψει σε καμία περίπτωση οδηγώντας τη χώρα ξανά σε πολιτική αστάθεια και οικονομικές περιπέτειες.

Όμως εκτός από την μάχη που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία και την πόλωση που ενδεχομένως θα επιχειρήσει ένας αστάθμητος παράγοντας για τις ευρωεκλογές θα είναι και η επιστολική ψήφος η οποία για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην χώρα μας εντός και εκτός Ελλάδος.

Κανείς δεν ξέρει για ποιον θα λειτουργήσει περισσότερο θετικά το νέο σύστημα και πόσοι άνθρωποι θα το εκμεταλλευτούν που μέχρι τώρα συνειδητά ή για λόγους αδυναμίας δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Μπορεί η επιστολική ψήφο στην αλλάξει τα δεδομένα;

Ακόμα και οι δημοσκόποι την θεωρούν ως έναν από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ένας δεύτερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι τα νομοσχέδια που θα έρθουν για ψήφιση πριν από αυτές.

Ήδη ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους πιθανούς φόβους στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας.

Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης.Γι’ αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς.”

Αυτός τελικά είναι και ο πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού αυτοί που θα ευνοηθούν να είναι περισσότεροι από εκείνους που θα ξεβολευτούν και κατά συνέπεια το ισοζύγιο να είναι θετικό και στην κάλπη.

Τα Εμβληματικά νομοσχέδιο για τους πρώτους, μήνες δηλαδή η επιστολική ψήφος, η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, οι αλλαγές στην υγεία και στην δικαιοσύνη φαίνεται μέχρι στιγμής να λειτουργούν θετικά για την κυβέρνηση αν και στο κομμάτι των αλλαγών στην δικαιοσύνη υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από το νομικό κόσμο της χώρας και σίγουρα στο κομμάτι των αλλαγών στην υγεία θα υπάρχουν συγκρούσεις με την αντιπολίτευση.

Αυτό όμως που απασχολεί πολλούς βουλευτές είναι το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας οι αντιδράσεις εξακολουθούν να είναι αρκετές αν και μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να ρίξει το δεύτερο όχι σε κυβερνητική πολιτική και μαζί του αρκετοί βουλευτές που δεν μπορούσα να το κάνουν στην τροπολογία για τους μετανάστες επειδή είχε μπει κομματική πειθαρχία. Πολύ ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει το νομοσχέδιο μετά τις ευρωεκλογές και το θεωρούν όπως λένε και πολιτικά συνετό γιατί έτσι δεν θα προκληθούν τα αντανακλαστικά ενός συντηρητικού κομματιού της κυβερνητικής παράταξης.

Τα σχέδια του Μαξίμου όμως φαίνεται πως είναι διαφορετικά και μέχρι και τις τελευταίες μέρες του 2023 ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου. Άλλωστε όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι και πολύ έντιμη η λογική παίρνω την ψήφο των πολιτών και μετά φέρνω ένα νομοσχέδιο που ξέρω ότι κάποιοι διαφωνούν μαζί του.

Ο διάλογος, η αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, η κατανόηση ότι τα δικαιώματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπαίνουν στη λογική μειοψηφιών και πλειοψηφιών αλλά και η μετρήσιμη τελική αποδοχή του του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει απάντηση στο τι θα επιτευχθεί πολιτικά από την κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα και στο αν θα την οδηγήσει σε απώλειες ή και σε κέρδη από εκείνους που βλέπουν θετικά την όλη κίνηση στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Στην αρχή της νέας χρονιάς η οικονομία φαίνεται πως είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης την ίδια ώρα όμως η συνέχιση της ακρίβειας που βιώνεται καθημερινά στο σουπερμάρκετ το αδύναμο σημείο της.

Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτό ιεραρχούν ως πρώτο πρόβλημα οι πολίτες και αυτό βιώνουν κάθε μήνα στην τσέπη τους καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων δε λέει να πέσει και ο γενικός πληθωρισμός είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

Η οικονομία λοιπόν μπορεί να είναι μια δεύτερη παγίδα αφού η θετική εξέλιξη της συναρτάται και από τις διεθνείς εξελίξεις, τους πολέμους στη γειτονιά μας, το ενεργειακό και φυσικά την κλιματική κρίση.

Οι τιμές του ρεύματος παραδείγματος χάριν με την εφαρμογή του καινούργιου συστήματος των χρωματιστών τιμολογίων θα είναι ένα πρώτο crash test. Θα παραμείνουν οι τιμές στο ρεύμα ελεγχόμενες και σε λογικά επίπεδα όπως το 2023 ή θα εκτοξευθούν και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει εκ νέου; Θα συνεχίσουν να την ευνοούν οι διεθνείς συνθήκες ή μια ανατροπή τους θα φέρει τα πάνω κάτω; Το ερώτημα αυτό κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με ακρίβεια αυτή τη στιγμή, ο Θόδωρος Σκυλακάκης πάντως ελπίζει ότι με το νέο σύστημα οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα πιο χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην εξίσωση συμπεριλαμβάνεται και η κλιματική κρίση. Μέχρι στιγμής ο χειμώνας είναι εξαιρετικά θετικός για την κυβέρνηση χωρίς ακραία φαινόμενα και χαμηλές θερμοκρασίες που θα απαιτούσαν περισσότερα χρήματα για θέρμανση. Θα εξελιχθούν όμως έτσι τα πράγματα και τους επόμενους μήνες και μήπως αυτή η εικόνα θα πρέπει να μας ετοιμάζει για ένα ακόμα πιο δύσκολο σε σχέση με πέρσι καλοκαίρι με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Υπάρχουν κι άλλα θέματα που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες παγίδες για τη νέα χρονιά όπως είναι αυτό της ασφάλειας στο οποίο οι πολίτες είχαν επενδύσει πολλά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι χαρακτηριστική φράση του Νικήτα Κακλαμάνη ότι θα πρέπει να γίνει ένα restart στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη ακόμα και με αλλαγή της φυσικής του ηγεσίας.

Σε μια χρονιά λοιπόν που ξεκινά με καλούς οιωνούς και που η δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια τους όλοι αναμένουν αν το κλίμα αισιοδοξίας θα διατηρηθεί μέχριτέλους ή αν τα προβλήματα και οι παγίδες πάρουν το πάνω  χέρι.

Διαβάστε επίσης

Αλέξης Πατέλης: «Καλή Χρονιά» μαζί με τον σύντροφό του (Photo)

Ευχές στην Σακελλαροπούλου από την πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική ηγεσία – Ποιοι έδωσαν το παρών στο Προεδρικό Μέγαρο

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μείζων εθνικός στόχος η επανένωσή τους»

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, νεα δημοκρατια, Καλή Χρονιά, δημοσκοπηση, εκλογες, νέα, Πρωτοχρονιά, σαμαρας, crash, test, καλοκαιρι, σημαίνει, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, βουλευτες, το θεμα, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, σαρωτικο, υγεια, υμνοι, ωρα, test, αδρανεια, γειτονια, γινει, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εξελιξη, επτα, ζευγαρια, ιδια, ιδρυση, θαυμα, θετικο, εικονα, κυμα, κινηση, κλιμα, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νικη, ομαδα, παρουσιαση, πειθαρχια, πληθωρισμος, πονοκεφαλος, προβληματα, ρευμα, σιγουρα, σπιτι, σχεδια, τρια, φυση, φυσικα, φορα, crash, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα, οργανα, σημαίνει, θεματα, θερμανση, θετικα, χειμωνας
Τυχαία Θέματα
2024,