Οι δύο γραμμές της Ευρώπης για τις πολεμικές προετοιμασίες – Τα «γεράκια» και οι πραγματιστές

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τους Ευρωπαίους να μην «υπερβάλλουν» στην προοπτική πολέμου στο μπλοκ.

«Ο πόλεμος δεν είναι επικείμενος. Έχω ακούσει κάποιες φωνές να λένε: “Ο πόλεμος είναι θέμα χρόνου”. Λοιπόν, δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος δεν είναι επικείμενος», είπε ο Μπορέλ καθοδόν προς τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ζούμε ειρηνικά. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Δεν είμαστε μέρος αυτού του πολέμου, απλώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε.

«Η έκκληση προς τους Ευρωπαίους

να γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι καλή, αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε», είπε στους δημοσιογράφους. «Και πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, να αυξήσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες, αυξάνοντας τις αμυντικές ικανότητες της βιομηχανίας μας», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ωστόσο απηχούσε νωρίτερα μια διαμετρικά αντίθετη άποψη. «Γνωρίζουμε ότι η φιλοδοξία του Πούτιν δεν τελειώνει στην Ουκρανία», είπε καθώς ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας να ετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης.

Η ΕΕ στην συντριπτική πλειοψηφία της θεωρεί αφενός ότι αν ο Πούτιν «μυριστεί» ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση, δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και αφετέρου το μπλοκ επιδιώκει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ στις ΗΠΑ καθώς η απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του ίσως να έχει δυσμενείς εξελίξεις στο ΝΑΤΟ.

Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει «γονατίσει» της χώρες της ΕΕ, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει κοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), ύψους 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 με στόχο την επιτάχυνση της αμυντικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τα εξής:

• Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030

• Να διασφαλιστεί ότι, έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.

• Να διασφαλιστεί ότι μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε με γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν χαοτικό κόσμο» και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τις αρχές: τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές», ανέφερε και πρόσθεσε ακόμη ότι: «Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.»

Καθώς καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου μια παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου από τη Χαμάς, καταδικάζουμε επίσης ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός αριθμού απωλειών αμάχων στη Γάζα που δεν έχει προηγούμενο, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ευρωομόλογα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης ζητεί ο Μητσοτάκης

Την έκδοση ευρωομολόγων που θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα ξεπερνά ήδη εδώ και χρόνια το 2% επί του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες (όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ), ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ αν θέλει να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών, όπως να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση, λέγοντας μάλιστα ότι ήλθε η ώρα να ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή, της έκδοσης ευρωομολόγων, έχει προς το παρόν αποκλειστεί από τους «βόρειους» της ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστρία, οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ένωση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου.

Yπέρ των ευρωομολόγων η Εσθονία, κατά η Ολλανδία

Yπέρ των ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχτηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο «που θα λύσει το πρόβλημα» της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. «Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε» υπογράμμισε η Κάγια Κάλλας.

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα – μία συζήτηση που ξεκινά σήμερα (21/3) στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση από την Ρομπέρτα Μέτσολα: Δοκιμασία των συστημάτων μας οι ευρωεκλογές

Μπλίνκεν: Υποβάλαμε ψήφισμα στον ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός» – «Λάθος» η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Κέιτ Μίντλετον: Επικοινωνιολόγο ψάχνει το Μπάκινγχαμ μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες, μόνο που αποδεικνύεται ολίγον… Σκρουτζ

Keywords
Τυχαία Θέματα