Οι δράσεις του Μαΐου, στο Βρυσάκι

Advertorial

Athens Fringe Live 2017_Ραντεβού με τον Χρόνο

Ξεκινούν οι υποβολές συμμετοχών!

Μπορεί να είναι αιωνιότητα, στιγμή ή διάρκεια, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Γέννηση ή θάνατος. Μπορεί να είναι μέτρο της κίνησης, μεταβολή ή και Ιστορία. Ποιος είναι ο χρόνος; Μήπως τελικά ο χρόνος είμαστε εμείς οι ίδιοι;

Φέτος, στο Αthens Fringe Live δίνουμε «Ραντεβού

με τον Χρόνο».

Το Athens Fringe Live, στο οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 8 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 600 παραστάσεις, 400 συναυλίες, 350 εκθέσεις, επανέρχεται για 9η χρονιά και θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 30 Ιουνίου γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά live, εικαστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα διαφόρων θεματικών!

Μια φιλόδοξη και πρωτοποριακή οργάνωση γεμάτη δημιουργικότητα και ενέργεια για αλλαγή και παρέμβαση λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης και Δράσης! Πιστεύοντας στον δυναμισμό και στη δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών και των ομάδων κοινωνικής δράσης, παρέχουμε ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης των ιδεών, του έργου και της δράσης τους.

Για να συμμετάσχετε στο Athens Fringe Live 2017 μπορείτε να καταβάλλετε το κόστος συμμετοχής σας είτε στο Βρυσάκι είτε μέσω τραπέζης, και κατόπιν θα λάβετε έναν ειδικό κωδικό από την ομάδα του Fringe τον οποίο θα πρέπει να εισάγετε στην αίτηση σας, ώστε να ολοκληρωθεί η συμμετοχή σας στο φετινό LIVE. Οι συμμετέχοντες στο Athens Fringe Live υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να επισυνάπτουν στη φόρμα συμμετοχής τους και δύο (2) φωτογραφίες από το έργο τους ή ενδεικτική φωτογραφία της παράστασης ή των συντελεστών αυτής.

Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ + Φ.Π.Α. για εικαστικά έργα μέχρι 1,5×1,5m και 40 ευρώ + Φ.Π.Α. για κάθε μεγαλύτερο έργο ή άλλη μορφή τέχνης. Το εισιτήριο για τα ζωντανά θεάματα θα είναι 5 ευρώ, τα οποία θα μοιράζονται κατά το ήμισυ σε συμμετέχοντες και διοργάνωση (50%των εισιτηρίων στον δημιουργό – 50% των εισιτηρίων για τα έξοδα της διοργάνωσης).

Η είσοδος στις εκθέσεις θα είναι ελεύθερη, οι καλλιτέχνες όμως θα μπορούν να πωλήσουν τα έργα τους μέσω της διοργάνωσης (10% των κερδών επί των πωλήσεων του καλλιτέχνη θα δίνεται στη διοργάνωση για τα έξοδα παραγωγής). Τα έργα σε δημόσιους χώρους δε θα έχουν εισιτήριο. Οι κοινωνικές δράσεις είναι άνευ κόστους συμμετοχής.

Δηλώστε τώρα συμμετοχή: στέλνοντας e-mail στο [email protected] ή πραγματοποιώντας τη δωρεάν εγγραφή σας στο Athens Fringe Network, μέσω της φόρμας δημιουργίας του προφίλ σας.

Αρθρογραφία μέσω διαδικτύου

Το Internet είναι πλέον το ποιό διαδεδομένο, ίσως και το ταχύτερο μέσο ειδήσεων. Για αυτό, η έγκυρη και άμεση ενημέρωση είναι βασικές προϋποθέσεις για μια καλή και αξιόπιστη είδηση. Το σεμινάριο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε:

Τι είναι είδηση, πως την βρίσκουμε καθώς και τον τρόπο που γράφεται ένα άρθρο σε siteη blog. Επιπλέον θα μιλήσουμε για τη χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων. Απευθύνεται σε όσους δεν έχουν γνώσεις , αλλά και σε όσους έχουν βασικές γνώσεις σε αυτό τον τομέα.

Θεματικές ενότητες :

Τι είναι είδηση

Πως και από ποιές πηγές αναζητάμε την είδηση

Σύνταξη κειμένου

Διόρθωση

Τρόποι έρευνας στην επικοινωνία.

Κοινωνικά δίκτυα και η χρησιμότητα τους.

Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βρυσάκι θα γίνει από την Αναστασία Γεωργούλη, απόφοιτο του Deree College με πτυχίο στην επικοινωνία, σπουδές στο Internet Journalism από το LondonSchoolofJournalism, και εργασιακή εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας.

Έναρξη: Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κάθε Παρασκευή, για 4 συναντήσεις (5/05, 12/05, 19/05, 26/05)

Ώρα: 17.00-19.00

Κόστος συμμετοχής: 25€

Δήλωση Συμμετοχών: 210 3210179

Θραύσματα Διαλόγου

Όπως οι αρχαιολόγοι συλλέγουν δεδομένα και τεχνουργήματα, έτσι και οι καλλιτέχνες αναχωρούν σε ερευνητική αποστολή. Το ενδιαφέρον μας δεν αφορά μόνο το τέχνημα που ενσωματώνει μια μορφή πολιτιστικής μνήμης, αλλά και την ιδιαίτερη του τοποθεσία ή πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Μπένζαμιν (1) : «Για τις αυθεντικές μνήμες, είναι μακράν λιγότερο σημαντικό αυτό που ο ερευνητής αναφέρει για αυτές από το να σημειώσει, ακριβέστατα, την περιοχή που τις κατέκτησε. Επική και ραψωδική με την αυστηρότερη έννοια, η γνήσια μνήμη πρέπει να αποδώσει μια εικόνα του ατόμου που θυμάται με τον ίδιο τρόπο που ένας καλός αρχαιολόγος αναφέρει όχι μόνο το στρώμα από το οποίο κατάγονται τα ευρεθέντα, αλλά επίσης δίνει έναν λογαριασμό από το στρώμα που πρώτα πρέπει να διασπασθεί». Σε αυτή την περιοχή μιας εν δυνάμει αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, τα θραύσματα αφθονούν.

Περιτριγυριζόμαστε από ανταύγειες περασμένων αληθειών και μελλοντικών ελπίδων. Είναι φυσικό να αισθανόμαστε συγκλονισμένοι όταν έχουμε να εξερευνήσουμε τόσες πολλές πιθανές αφηγήσεις, τραγωδίες και κωμωδίες. Αντιμαχόμενοι με μια κατακερματισμένη, αντικρουόμενη και συγκλονισμένη πραγματικότητα, βρίσκουμε τους εαυτούς μας να μαζεύουν κομμάτια και να προσπαθούν να συναρμολογήσουν αλήθειες με μια μορφή η οποία κερδίζει μια σύγχρονη αναπνοή. Σιωπηρή στη συνομολόγηση είναι μια διαδικασία, συχνά επίπονη για τον καλλιτέχνη και όχι απαραίτητα αποκαλυπτόμενη στον θεατή, και, επομένως κρυμμένη ή άγνωστη.

Σας ενθαρρύνουμε να σκεφτείτε γύρω από την διαδικασία στο χρόνο σας με εμάς. Αν κατανοήσετε οτιδήποτε καινούριο ή θέσετε ερωτήσεις τότε πιστεύουμε πως έχουμε πετύχει. Για τον καλλιτέχνη αποστολή δεν είναι να διυλίσει γεγονότα, αλλά μάλλον να παράγει μέσα ή μηχανισμούς και να κάνει φόρμες παρατήρησης παρούσες, με τις οποίες να σπουδάζει και να εξερευνεί.

(1) Benjamin, Walter. Selected Writings, Volume 2:1 and 2:2: 1927 – 1934. Edited by Michael W. Jennings, Cambridge, MA: Bellknap Press of Harvard 1999 – abbreviated: S 2:1 and SW 2:2. Print SW 2:2, p.576

Εκθέτουν οι:

Ηλίας Τολιάδης

Είμαι ζωγράφος που επί του παρόντος διεξάγω έρευνα για τον μετανάστη καλλιτέχνη εισάγοντας στοιχεία από κριτική θεωρία και αφήγηση στην δουλειά μου. Μετανάστης καλλιτέχνη ο ίδιος η δουλεία μου με πέρασε ανάμεσα από διάφορες χώρες όπως Σερβία, Ιταλία, Αγγλία, Σκωτία, Ισπανία και Αίγυπτο. Κάποια στιγμή βρέθηκα στον Καναδά. Και εκεί πυροδοτούμενη από την κοινής ελληνική μας κληρονομιάς και το ενδιαφέρον σε αρχαίες καταγωγές άρχισε ένας διάλογος και ιδιαίτερη φιλία με τον επιστήμονα καλλιτέχνη Τάκη Ζούρντο. Η σπάνια ικανότητα του να δίνει σημασία στα ουσιαστικά πράγματα, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του και η ψυχή του διανοητή στο χώρο και στο χρόνο με κάνει καλοδεχούμενο σε μια υπέροχη χώρα μεταναστών και ιθαγενών ανθρώπων.

MFA, OCAD University, Interdisciplinary Art, Media & Design, Toronto, Canada, 2015.

MA , UEL University of East London, UK 2002

BA, Aristotelian University of Fine Art School Thessaloniki Greece 1995

Praxis, Tutorial Drawing School Thessaloniki Greece 1989

Takis Constantine Zourntos

Είμαι μηχανικός και ερευνητής που πρόσφατα ανέλαβα εντατικές σπουδές στις τέχνες. Η καλλιτεχνική δημιουργία αναμιγνύει λογικά και διαισθητικά τρόπους σκέψης και κατά πολλούς τρόπους κουβαλάει ομοιότητες με την επιστημονική μέθοδο. Χρησιμοποιώντας μαθηματικά και σύγχρονα σχεδιαστικά εργαλεία υποβοηθούμενααπό κομπιούτερ, παράγω ένα είδος «μηχανικής-τέχνης» που εξερευνεί την μεταφυσική προσωπικών εμπειριών και πολιτιστικών στιγμών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, συχνά ένοιωσα αποκομμένος από την ελληνική μου καταγωγή. Αλλά με τιμή μου μοιράζομαι έναν συνεχιζόμενο διάλογο με τον καλλιτέχνη Ηλία Τολιάδη που εμπλούτισε σημαντικά το μυαλό μου και την πρακτική και με την χωρίς όρια γενναιοδωρία και φιλία με καλωσόρισε σπίτι.

MFA, OCAD University, Interdisciplinary Art, Media & Design, Toronto, Canada, 2015.

PhD, University of Toronto, Electrical and Computer Engineering, Toronto, Canada, 2003

PEng, Professional Engineers Ontario

SM, IEEE

Fragments of dialogue

Artists embark on research missions like archaeologists gathering data and collecting artifacts. We are interested not only in the artifact, which embodies a form of cultural memory, but its specific location or context.

As Walter Benjamin (576) claims, “for authentic memories, it is far less important that the investigator report on them than he mark, quite precisely, the site where he gained possession of them. Epic and rhapsodic in the strictest sense, genuine memory must therefore yield an image of the person who remembers, in the same way a good archaeological report not only informs us about the strata from which its findings originate, but also gives an account of the strata first had to be broken through.” On this site of such potent ancient and recent history, fragments abound.

We are surrounded by glints of past truths and future hopes.With so much to dig through, with so many possible narratives, tragedies and comedies, to explore, it is natural to feel overwhelmed. But as we contend with a fragmented, contradictory and overwhelming reality, we find ourselves gathering pieces and attempting to assemble truths in a form that gains a contemporary breath. Implicit in the assemblage is a process, often painstaking for the artist, and not necessarily revealed to the viewer, and, therefore, hidden or unknown.

We encourage you to think about processes in your time with us. If you come to any new understandings or questions then we believe that we have succeeded. For the artist's mission is not to distil facts, but rather to produce a means or mechanism and make forms of observation present, by which to study and explore.

Ilias Toliadis

I am a painter currently conducting research on migrant artists, introducing elements from critical theory and narration in my work. Being a migrant artist myself, my work has taken me through various countries, including Serbia, Italy, England, Scotland, Spain, and Egypt. At one point, I found myself in Canada. And there, sparked by our common Greek heritage and interest in ancient origins, began a dialogue and special friendship with scientist-artist Takis Zourntos. His rare ability to pay importance to the essential things, the integrity of his character and the soul of the thinker in time and space made me feel welcome in a wonderful country of immigrants and indigenous people.

MFA, OCAD University, Interdisciplinary Art, Media & Design, Toronto, Canada, 2015.

MA , UEL University of East London, UK 2002

BA, Aristotelian University of Fine Art School Thessaloniki Greece 1995

Praxis, Tutorial Drawing School Thessaloniki Greece 1989

Takis Constantine Zourntos

I am an engineer and researcher who have recently undertaken an intensive study of art. Artistic creation blends rational and intuitive modes of thinking and in many ways bears similarity to the Scientific Method. Using mathematics and modern computer-aided design tools, I produce a kind of "engineering-art" that explores the meta-physics of personal experience and cultural moments. Born and raised in Canada, I have often felt disconnected from my own Hellenic heritage. But I am honoured to share an ongoing dialogue with artist Ilias Toliadis, who has greatly enriched my mind and practice, and, with his boundless generosity and friendship, has welcomed me back home.

MFA, OCAD University, Interdisciplinary Art, Media & Design, Toronto, Canada, 2015.

PhD, University of Toronto, Electrical and Computer Engineering, Toronto, Canada, 2003

PEng, Professional Engineers Ontario

SM, IEEE

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Διάρκεια: Έως Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ώρες: 12.00-20.00, καθημερινά

Πληροφορίες: 210 3210179

Βρυσακίου 17, Πλάκα

"Πορείες Τρωάδων"

Με αφετηρία το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή το «Σχήμα εκτός Άξονα» έρχεται για δεύτερη φορά μέσα στη φετινή θεατρική χρονιά στην Αθήνα για να ξετυλίξει τις «Πορείες Τρωάδων», ένα έργο σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Θεοφανίδου που καθρεφτίζει την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της σε κάθε εποχή.

Για την παράσταση:

Εκάβη – Κασσάνδρα – Δύο γυναίκες σε μία διαδρομή από το παρελθόν στις μέρες μας.

Με αφορμή την τραγωδία του Ευριπίδη και συγκεκριμένα τις δύο αυτές γυναίκες, η παράσταση επιδιώκει να φέρει πιο κοντά στο θεατή τις πορείες τους και να φωτίσει στιγμές τους μέσα από αποσπάσματα της τραγωδίας, αλλά και από μαρτυρίες άλλων γυναικών που έζησαν μεταγενέστερα και βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό, δημιουργώντας ένα υλικό που ακροβατεί ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες.

Το υλικό αυτό είχε γίνει αφορμή πριν 4 χρόνια να πραγματοποιηθεί μία πρώτη παράσταση που αγκαλιάστηκε από το κοινό. Τότε συν - σκηνοθέτης μαζί μου ήταν ο Αλέξανδρος Ζαφειριάδης και Κασσάνδρα η Αλεξία Σαπρανίδου. Το ίδιο υλικό έγινε και πάλι η αιτία να ξανά ασχοληθούμε μαζί του, να το ανανεώσουμε με καινούργιους ως επί το πλείστον συνεργάτες και να δημιουργήσουμε μια άλλη παράσταση που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε διαφορετικούς χώρους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016. Η παράσταση τώρα μεταφέρεται στην Αθήνα.

Το θέμα των πολέμων και της προσφυγιάς είναι δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ. Το χθες, το σήμερα και ενδεχομένως το αύριο έχουν κοινές εμπειρίες. Ο τόπος και ο χρόνος μόνο αλλάζουν.

Αναστασία Θεοφανίδου

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία, Σύνθεση κειμένων: Αναστασία Θεοφανίδου

Σκηνικό- Κουστούμια: Ειρήνη Ατματζίδου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αίγλη Κατσίκη, Αντώνης Μιχαλόπουλος

Προετοιμασία ρόλων: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης

Ερμηνεύουν: Αναστασία Θεοφανίδου

Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Σχεδιασμός εντύπων: Ειρήνη Ατματζίδου

Φωτογραφίες: EliseNtoremi

Εκτύπωση εντύπων: Graphica

Επικοινωνία: Τζίνα Ζορμπά

Οι Πορείες Τρωάδων παίχτηκαν με επιτυχία τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2016 στο Μπενσουσάν Χαν και στο Coobar στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραστάσεις στην Αθήνα γίνονται σε συνεργασία με το EclipseGroupTheater.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: 26, 27 & 28 Μαΐου 2017

Ώρα: 21.30

Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα

Είσοδος: 10 ευρώ και 5 ευρώ (φοιτητικά, ατέλειες και ανέργων)

Κρατήσεις / Πληροφορίες: 210 3210179 (ώρες: 12 – 8 μμ)

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Γ' κύκλος μαθημάτων: Απρίλιος- Ιούνιος 2017

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης "Αλληλεγγύη" επιστρέφει στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης και Δράσης που συνεχίζει να αποτελεί ζωντανή κοινότητα και κυψέλη γνώσης. Μετά την ολοκλήρωση του Β΄κύκλου, ξεκινούν οι εγγραφές για τον Γ' κύκλο όπου τον συνθέτουν 17 μαθήματα.

Το πρόγραμμα, ως γνήσιο τέκνο της ανάγκης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 βασισμένο σε μια ιδέα: τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, με την εθελοντική προσφορά δεκάδων δωρεάν μαθημάτων, ανοιχτά προς το κοινό.

Τα μαθήματα αφορούν σε πολλές θεματικές ενότητες και αποσκοπούν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά.

Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 03 Απριλίου 2017

Διάρκεια: Μέχρι την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017

Εγγραφές: Από Τετάρτη 22 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Καθημερινές, 12.00-17.00 (τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας)

Κόστος εγγραφής: 15€/ τριμηνιαίο κύκλο με δυνατότητα παρακολούθησης έως και 3 μαθημάτων του κύκλου

Χώρος: Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Τηλέφωνο: 210 3210179

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.fringenet.gr/community/allileggyi

Φάλουν Ντάφα

Το Φάλουν Ντάφα, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Γκόνγκ, είναι μια αρχαία εξάσκηση νου και σώματος βασισμένη στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας. Στα αρχαία χρόνια διδάσκονταν απο δάσκαλο σε μαθητή και το 1992 αναβιώθηκε στην Κίνα και απο τότε εξασκείται απο πάνω απο 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω απο 80 χώρες. Η εξάσκηση διδάσκεται εθελοντικά όπως και στα αρχαία χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό περίπου το 2000.

Στην Κίνα διώκεται απο το Ιούλιο του 1999 κατόπιν εντολής του τότε ηγέτη του Κόμματος Τζιανγκ Ζεμίνγκ (http://www.lifo.gr/team/gnomes/35676)

Κάθε Δευτέρα, 11.30-13.00

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 3210179

Βρυσάκιεκδηλώσεις ΒρυσάκιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
μαΐου, βρυσακι, μαΐου, the artist, in time, athens, fringe, live, ιουνίου, αθηνα, συμμετοχή, network, blog, deree, μνήμη, cambridge, press, harvard, print, αιγυπτος, art, media, design, canada, london, school, phd, data, memories, site, yield, image, account, history, future, find, viewer, unknown, time, study, serbia, italy, england, scotland, spain, egypt, greek, rare, pay, space, people, creation, tools, moments, hellenic, practice, home, θεσσαλονικη, προσφορες, http, ελλαδα, lifo, video, popular, μετρο, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, the artist, in time, μνήμη, yield, χωρες, αιτηση, βημα, δουλεια, δωρεαν, εργαλεια, θανατος, θεμα, ισπανια, ιταλια, κινα, κωμωδιες, πλαισιο, προγραμμα, φιλια, φωτογραφιες, φωτογραφια, χωρις ορια, blog, egypt, fringe, lifo, mail, people, time, unknown, αρθρο, αιγλη, αλεξια, απριλιος, αρχαια, αφηγηση, αφορμη, γεγονοτα, γινει, γινονται, γνησιο, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικτυα, εγινε, εγγραφη, εγγραφες, ευρω, ειρηνη, εκθεσεις, ενεργεια, ενημερωση, εννοια, εργα, εξοδα, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ιδεα, ιδιο, ειδος, ημισυ, θεωρια, εικονα, κασσανδρα, κυψελη, κυκλος, μαθηματικα, μηχανικος, μορφη, μπορειτε, μυαλο, ομαδα, ορια, ουσιαστικα, πλακα, προγραμματα, ψυχη, πτυχιο, σερβια, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σκωτια, σπιτι, συσφιξη, τιμη, τριτη, φυσικο, φορμα, φορα, χρονος, athens, account, art, cambridge, canada, http, data, deree, design, england, ερωτησεις, network, find, future, creation, γνωσεις, greek, harvard, hellenic, history, home, χωρα, viewer, image, ιουνιος, italy, ιουνίου, london, media, memories, moments, pay, πηγες, πληροφοριες, popular, press, print, practice, rare, school, scotland, study, serbia, site, spain, space, tools, υλικο, υπεροχη, ξεκινησε, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα